Zverejnené 30. 5. 2023

Ako vybrať obliečky

Ako vybrať obliečky

 

Pokiaľ hľadáte kvalitné obliečky, nájdete ich v našej ponuke. Hodnotenie kvality obliečok je ale veľmi individuálna záležitosť. Nákup obliečok je totiž výsledkom porovnania mnohých parametrov. Pripravili sme pre vás prehľad, ako týmto bludiskom pojmov preplávať. Vyberte si podľa neho tie najlepšie obliečky.

 

Hlavné parametre pri výbere kvalitných obliečok sú:

 

  • materiál,
  • rozmery obliečok,
  • gramáž,
  • typy zapínania,
  • vzory a farby obliečok.

 

Ako vybrať materiál obliečok

 

Pri výbere obliečok sa obvykle väčšina z nás zasekne pri voľbe materiálu. Ponuka je skutočne široká a niekedy aj neprehľadná. Ako vybrať obliečky podľa materiálu?

 

Nie je bavlna ako bavlna - ako spoznať kvalitné bavlnené obliečky

Bavlnené obliečky sú bez diskusie najobľúbenejšie obliečky. Udáva sa, že na výrobu obliečok ide až desať percent svetovej produkcie bavlnenej tkaniny. Nemusí to byť len bavlna v klasickej hladkej podobe, na ktorú ste zvyknutí. Podľa spôsobu spracovania môžu mať bavlnené obliečky mnoho podôb. Vyskúšajte ich a nájdite svojho favorita. Kúzlo 100% prírodného materiálu ponúka:

 

  • bavlna renforcé,
  • bavlnený satén,
  • klasické bavlnené obliečky,
  • bavlnený flanel.

 

Hladkosť bavlny v tej najluxusnejšej podobe zažijete v obliečkach z bavlny renforcé. Pri spracovaní sa vlákna bavlny namáčajú v špeciálnom extrakte. V ňom sa odstraní prebytočný materiál a zostanú iba čisté veľmi jemné a pevné vlákna. Bavlna renforcé je hladká, bez problému nasáva vlhkosť, keď sa potíte, a v zime vás udrží v príjemnom teple. Bavlna renforcé nevyžaduje takmer žiadnu údržbu, takže žiadne zbytočné žehlenie.

 

Výnimočný pocit z bavlny zažijete aj v obliečkach z bavlneného saténu. Na výrobu sa používajú dlhé vlákna bavlny, ktoré prechádzajú špeciálnymi úpravami. Jednou z úprav je opaľovanie, ktoré zamedzuje ich štiepeniu a žmolkom. Ďalej prebieha bielenie a úprava na vytvorenie typického saténového lesku. Výsledné obliečky sú extrémne jemné, priedušné, lesklé a veľmi príjemné na dotyk.

 

Milovníci klasiky siahnu po univerzálnych a rokmi preverených bavlnených obliečkach. Sú známkou čistoty, držia farby a sú vhodné pre alergikov. Bavlna saje vlhkosť pri potení, v zime nenechá telesné teplo utiecť preč. Drobnou nevýhodou je krčivosť. Pre dokonalý vzhľad sa nezaobídete bez žehlenia.

 

Ak máte radi pod perinou teplúčko aj cez najchladnejšie mesiace roka, pozrite sa na flanelové obliečky z bavlny. Flanel je na dotyk hebučký. Príjemný povrch s krátkym vlasom sa docieli česaním tkaniny drôtenými kefami. Vlákna sa ľahko uvoľnia a zdvihnú špičky jemných vlákien látky. Podľa niektorých spanie vo flaneli odbúrava stres, únavu aj zlú náladu.

 

Všetky naše obliečky majú certifikát OEKO-TEX Standard 100. U nás máte pri všetkých obliečkach istotu výroby zo zdravotne nezávadných materiálov. Textílie neobsahujú žiadne látky škodlivé pre človeka.

 

Mikrovlákno vs. mikroplyš vs. mikroflanel

Mikrovlákno, mikroplyš, mikroflanel. Že vám to znie všetko rovnako?

 

Mikroplyš a mikroflanel sa vyrábajú z mikrovlákna veľmi podobným spôsobom. Tvoria ho jemnučké vlákna, ktoré sú ešte tenšie ako u najkvalitnejšieho prírodného hodvábu.

 

MIkroplyšové boli prvé huňaté obliečky, ktoré sa u nás dali kúpiť. Tento názov sa natoľko vžil, že sa doteraz v niektorých obchodoch používa ako obchodný názov aj pre novší mikroflanel. Oba materiály spája hrejivosť aj v tých najchladnejších mesiacoch, ďalej jemnosť a jednoduchá údržba. Sú vhodné pre alergikov a rýchlo schnú aj bez sušičky.

 

U nás však tieto dva materiály právom rozdeľujeme. Keď si ich vyskúšate na vlastnej koži, zistíte, že je každý iný.

 

Pokiaľ povieme, že mikroplyš je huňatý a maznavý, potom mikroflanel je jeho vylepšenou verziou. Mikroflanel má niekoľkonásobne hustejšiu štruktúru chĺpkov. Sú zámerne o maličko kratšie ako na mikroplyši. Preto sú mikroflanelové obliečky viac jemné a nadýchané a intenzívnejšie vás zahrejú. Mikroflanel svojou štruktúrou v podstate zámerne imituje zvieraciu srsť, preto má vyššie termoregulačné štandardy.

 

Krep

Krep je vytvorený pravidelným striedaním zvrásnených častí a hladkých častí. Touto úpravou vznikajú obliečky, ktoré nevyžadujú údržbu. Žehlenie by ho dokonca zničilo.

 

Krepové obliečky si na prvý pohľad a dotyk s bavlnou nespojíte, napriek tomu aj krep môže byť vyrobený z bavlny. V takom prípade si udržuje všetky pozitívne vlastnosti bavlny - je priedušné, pohlcuje vlhkosť a vydrží vám dlhé roky. U nás nájdete primárne bavlnené krepové obliečky. Krep sa vyrába aj z polyesteru alebo kombináciou bavlny a umelých vlákien.

 

Rozmery obliečok

Hoci mnoho z nás vlastnia doma klasický rozmer prikrývok a vankúšov, teda 140x200 a 70x90 centimetrov, zvážte či to nestojí za zmenu. Na trhu sú riešenia pre dlhé v podobe predĺžených obliečok alebo pre páry, ktoré sa v noci chcú túliť telo na telo. Aké sú rozmery obliečok?

 

  • klasické veľkosti 140x200 centimetrov,
  • predĺžené obliečky,
  • francúzske obliečky.

 

Klasické obliečky

Singel spáči ocenia štandardnú veľkosť obliečok 140x200 s obliečkou na vankúš 70x90 centimetrov. Ide o najbežnejší rozmer, na ktorý je tiež najširšia ponuka obliečok od bavlny renforcé až po krepové obliečky.

 

Predĺžené obliečky

Predĺžené obliečky zvolia určite dlháni alebo tí, ktorí jednoducho milujú nohy zabalené až po špičky. Pokojne sa do nich zatočte ako múmie, aby vám nevykukovali ani ramená. Predĺžené dĺžky obliečok hľadajte pod označením 140x220 centimetrov.

 

Francúzske obliečky

Pod názvom francúzske obliečky nájdete obliečku na paplón o veľkosti 200x220 centimetrov alebo dokonca 200x240 a dva poťahy na vankúš o veľkosti 70x90 centimetrov. Pod prikrývky sa pohodlne zmestia dvaja aj napriek tomu, že každý má pri spánku rád svoj priestor. Tento vynález údajne pochádza zo samotného mesta zamilovaných, Paríža. Nikde ale nie je dané, že si pod touto perinou nemôžete lebediť po jednom.

 

Pred nákupom by ste si mali prikrývky aj vankúše pre istotu zmerať, alebo aspoň prečítať štítok od výrobcu. V malých obliečkach sa vám bude tvoriť z prikrývky chumel, z príliš veľkých potom prikrývka skĺzne k niektorej zo strán.

 

Aká má byť gramáž obliečok

Gramáž vypovedá o kvalite obliečok. Ide o váhu v gramoch na m². Na gramáž má vplyv hustota tkania, pevnosť priadzí aj celková jemnosť. Nedá sa však povedať, že čím vyššia gramáž, tým vyššia kvalita obliečok. Niektoré látky sú vyrobené z dlhých a veľmi tenkých, ľahkých vlákien, ktoré sú ľahké. Riaďte sa týmto rozdelením:

 

  • Najjemnejšia bavlna renforcé má gramáž od 125-130 g/m².
  • Klasické plátna (napr. bavlna) majú gramáž 140 g/m².
  • Flanelové a krepové plátna 160 g/m².
  • MIkroplyšové plátna nad 220 g/m².

 

Typy zapínania

Na čo sú krásne obliečky, keď vás hnevajú pri zapínaní, alebo vám z nich v noci vylieza prikrývka. Každé zo zapínania má svoje pre a proti.

Zips

  • Zips vám na obliečkach vo veľkom ušetrí prácu. Pokiaľ máte početnú rodinu, oceníte rýchlosť tohto riešenia. Preto je najpoužívanejšie a väčšinou nikoho ani nenapadne pri nákupe kontrolovať, aké zapínanie má.
  • Nevýhody nastupujú vo chvíli, keď sa zips pokazí. Niekto v takú chvíľu obliečky rovno odpíše, niekto sa snaží o ručnú opravu, iní sa spoliehajú na šikovnú krajčírku. Plastové zipsy nie je vhodné prať na vysoké teploty, tak na to myslite.

 

Gombíky

  • Gombíky patrili kedysi k najbežnejšiemu spôsobu zapínania obliečok. Okrem klasických našitých gombíkov existovali gombíky nasadzovacie. Výhodou je, že pri odtrhnutí gombíka ste si dokázali poradiť s prišitím sami. Náhradný nasadzovací gombík sa dá ľahko zohnať v galantérii.
  • Nevýhoda spočíva vo vyššej prácnosti pri prezliekaní obliečok. Nie každý má na gombíky trpezlivosť. Niekoho odradí, keď si predstaví, že mu z obliečok v noci polezie paplón. Tomu sa dá predísť hustejším osádzaním gombíkov.

 

Vrecká, šnúrky

  • Ďalšou možnosťou sú vrecká, ktoré sa cez okraj obliečok prehnú. Ide o často používanú alternatívu v hoteloch, pretože sa rýchlo prezliekajú. Na rozdiel od zipsov zvládajú vyvárku aj mandľovanie. Nad týmto riešením porozmýšľajte pri výbere obliečok pre bábätko. Práve s týmto zapínaním ho nebude tlačiť gombík alebo zips. Dospelí ho v láske dvakrát nemajú, pretože doňho nakoniec v noci strčia omylom nohy.
  • Šnúrky sú zrejme už prežitok. Buď sa rozväzujú, alebo sa nedajú rozviazať, alebo ich pri zaväzovaní odtrhnete. Paplón z takých obliečok vykĺzava.

 

Vzory a farby obliečok

Vo farbách a vzoroch sa môžete konečne poriadne realizovať. V našom článku zistíte, aké farby sa hodia do spálne, čo práve letí, ako farby pôsobia na ľudskú myseľ a čo znamenajú. Nič vám nebráni v experimentovaní. Výber obliečok je veľmi individuálna záležitosť.

 

Moderné obliečky a aktuálne trendy smerujú k jednoduchým vzorom a geometrickým tvarom. Je však jedno, čo hovoria módni návrhári. Podstatné je, ako sa obliečky páčia práve vám a ako zapadajú do predstáv o vašej spálni. Pokojne si namiesto obliečok s výrazne farebnou mandalou kúpte retro obliečky posiate drobnými bodkami, kvetinové alebo jemné vidiecke obliečky.

 

Ukážte svoju citlivú dušu prostredníctvom obliečok. V ponuke máme romantické obliečky a obliečky so srdiečkami, ktoré sa hodia nielen na Valentína.

 

Vyjadrite obliečkami príbeh alebo sa s ním prepadnite na iné miesto. To dokáže obliečky so zvieratami alebo obliečky s motívmi vesmíru. Ešte intenzívnejšie tieto motívy vyniknú na 3D obliečkach.

 

Univerzálnym vzorom sú pruhované obliečky, ktoré zaujmú teraz aj za desať rokov a stále budú moderné. Ľudia, ktorí neradi prepadajú stereotypu, ocenia obojstranné obliečky, na ktorých je na každej strane iný vzor.

 

vyberiete tú správnu plachtu a obliečky pre seba alebo svoje deti, nezabudnite sa o ne správne starať. Nie je to nič zložité. Obliečky vám s touto starostlivosťou vydržia bez vady na kráse po mnoho rokov.

Mikrosaténové obliečky RAMADA - malinové
Rozměry • 140 x 200 cm
Predaj ukončený
-53%
13,70
29,40
Mikrosaténové obliečky KLARISA - čierne
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladom
-50%
13,90
27,90
28,10
56,90
15,70
31,90
Bavlnené obliečky KARLA na dve postele - oranžové/sivé
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladom
-51%
27,70
56,90
3D obliečky LEKNÍN
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladom
-50%
16,30
32,90
Bavlnené obliečky DENISA na dve postele - tmavo sivé
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladom
-51%
28,50
57,90
8,90
29,40
Mikroplyšové obliečky KIM Exclusive - sivé/tyrkysové
Rozměry • 140 x 200 cm
Predaj ukončený
-51%
27,90
56,50
Bavlnené obliečky KARLA na dve postele - zelené/sivé
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladom
-51%
27,70
56,90
Bavlnené obliečky ALBÍNA na dve postele - tyrkysové
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladom
-50%
27,90
55,90
Bavlnené Renforcé obliečky ZIGO - žlté
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladom
-50%
19,10
38,50
Bavlnené Renforcé obliečky PAULINA
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladom
-50%
19,10
38,50
Bavlnené Renforcé obliečky ASHLEY
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladom
-50%
19,10
38,50