Farby do spálne

 

Spálňu si spájame s príjemnými chvíľami. Predstavuje pre nás miesto pokoja a naše súkromné útočisko, kde naberáme novú energiu. Preto kladieme veľký dôraz na kvalitné matrace, vhodne zvolené prikrývky, vankúše a správnu kombináciu farieb stien, obliečok a doplnkov.

 

Farby ovplyvňujú našu náladu, s akou sa ráno prebúdzame aj ako dobre večer zaspávame. Výber farby obliečok a stien spálne je preto nesmierne dôležitý. Rovnako ako skúšame oblečenie a chodíme len v tom, čo sa nám páči, nepustíme do spálne farby, ktoré nelahodia nášmu oku. Prečítajte si, ako nás ovplyvňujú farby v spálni.

 

Ako vybrať farbu do izby

Teplé farby nás nabudia, studené upokoja. Modrú farbu si preto spájame s odpočinkom, zelenú s celkovým upokojením, žltú s radosťou, ktorá v nás vyvoláva slnko na oblohe.

 

Na niekoho pôsobí modrá príliš stroho, neútulne a bráni pohodlnému spánku. Na niekoho tak pôsobí červená, ktorá nenechá telo úplne spomaliť a mozog núti premýšľať.

 

Žiadna farba nie je v domácnosti izolovane. Vždy ich na nás pôsobí niekoľko naraz. Výmaľba spálne sa dopĺňa obliečkami a posteľnou bielizňou. V obývačke vytvára celkový dojem farba stien, sedačka, ale aj vankúše, deky. Preto aj pri voľbe studenej modrej farby v spálni môžeme v kombinácii so žltými doplnkami na posteli docieliť príjemný hrejivý pocit.

 

Farby delíme na studené a teplé. Studené farby sú čisté a svieže. Spomaľujú našu aktivitu a opticky rozširujú priestor. Obsahujú v sebe vždy aspoň trochu modrej. Teplé farby prinášajú hravosť, dynamiku, akciu, povzbudenie aj radosť. Nájdeme v nich viac či menej žltej.

 

Studené farby:

  • zelená (farba prírody),
  • modrá (farba pokoja),
  • fialová (duchovná farba),
  • ružová (s nádychom do fialova).

 

Teplé farby:

  • červená (farba vášne),
  • oranžová (farba nadšenia),
  • žltá (farba slnka),
  • ružová (s nádychom do červena podporujúca aktivitu).

 

Vždy je vhodné farby kombinovať. Nechcete si doma vytvoriť sterilné prostredie, ale ani cirkusový stan. Ideálna kombinácia zahŕňa 3-4 farby. Prakticky vždy uspejete kombináciou neutrálnej farby k nejakej farbe dominantnej.

 

Akú farbu by mala mať spálňa

Nedržte sa len trendov a toho, čo hlása časopis o bývaní alebo odborníci v premenách bytov. Nejde o estetiku a pocit, ako pôsobí miestnosť na prvý pohľad na návštevu. Dajte na svoj inštinkt. Potrebujete nájsť kombináciu, ktorá má na vás samotných pozitívny vplyv a podporí kvalitný spánok.

 

Berte tiež do úvahy, že na nás majú farby v spálni rôzne účinky. Pri maľovaní spálne sa práve preto vyhnite teplým farbám. Je príliš energická a nabáda k odpočinku. Pozor si dajte aj na svetlo modrú, ktorá je studená a pre ľudský mozog nie je úplne lákavá, hoci je to farba upokojujúca. Svetlý odtieň modrej môže miestnosť so zlým prístupom svetla ešte opticky stmaviť.

 

Kombinácia farieb do spálne

Do spálne si dajte farby, s ktorými sa cítite dobre a ktoré vás upokoja. Ideálne je:

  • Tmavomodrá. Ideálna je kombinácia modrých stien s bielymi obliečkami alebo modré obliečky a svetlé steny. Modrá nám pripomína vzdialené more a vlnami sčerenú hladinu. Predstavte si, ako sa pohojdávate na lehátku. Najlepšia je jej kombinácia s bielou, sivou, čiernou alebo striebornou.
  • Biela, sivá a béžová. Ide o univerzálne neutrálne farby. Biela na stenách dodáva pocit čistoty. Je nadčasová a nevychádza z módy. Zaujímavá je kombinácia bielych stien s jednofarebnými obliečkami, svetlou posteľnou bielizňou. K bielej sa hodí béžová, sivá aj krémová. Ak vás omrzí, ľahko spálňu oživíte farebnými obliečkami, prikrývkami alebo závesmi.
  • Levanduľová. Fialovú farbu si v mozgu nevedomky spojíte s vôňou levandule. Tá prináša sama o sebe upokojenie.
  • Hnedá. Málokto zaradí hnedú farbu medzi obľúbené farby. Nemáme ju zaradenú do kategórie pozitívnych vnemov. V kombinácii s neutrálnymi farbami je ale veľmi upokojujúca.
  • Sivá. Farba ticha a pokoja. Sivé obliečky sú navyše známkou luxusu.
  • Neagresívna zelená. Prírodná ukľudňujúca zelená v kombinácii s hnedým nábytkom zaistí pokoj pre spánok. Svoj odraz našla aj v škandinávskom štýle. Ako by ste zaspávali na zelenej lúke pri lese.
  • Vyvarujte sa v spálni čiernych stien. Čierna má skôr depresívne účinky. Čierna farba v obliečkach dokáže divy. Motívy sú vyslovene plastické. Hojne sa využíva v 3D obliečkach.

 

Farby podľa feng-šuej

Do našich interiérov sa vracia tisíce rokov starý smer feng-šuej. Ide o tradičné čínske učenie, ktoré hľadá harmóniu a rovnováhu a pomáha nastoliť pokoj od stresu. Pracuje s protikladmi Jing a Yan a piatimi elementmi (voda, zem, drevo, oheň, kov). Ku každému z nich patria určité farby, ktoré pomáhajú nájsť súzvuk s prírodou. Feng-šuej ladí posteľnú bielizeň podľa ročných období.

 

Jar, prvok dreva a zelená farba

Jar je v znamení rozpuku, rastu a optimizmu. Telo zahrievajú prvé slnečné lúče, ktoré zo sivých a hnedých polí vytvárajú zelené lúky. V súlade s prírodou sú jarnými farbami podľa feng-šui všetky odtiene zelenej, od žltozelenej až po tyrkysovú. Podporte prebudenie po studenej zime kvetinovými a jarnými vzormi obliečok.

 

Ohnivé leto v červenej

Leto je obdobím sily, žiary. Zelenú nahrádzajú odtiene spojené s ohňom. Obliečky svoje periny a vankúše v súlade s feng-šuej do oranžovej, červenej, vínovej až po teplú fialovú. Pocit energie sa v živote prenáša do medziľudských vzťahov, lásky a priateľstva. Skúste to.

 

Babie leto s prvkom zeme

Babie leto je vo feng-šuej oproti našim klasickým štyrom ročným obdobiam trochu navyše. Ide o obdobie hojnosti, stability, pokoja. Rozdiely oproti jesene a letu sú jasné. Od polovice augusta do dušičiek je obdobie babieho leta, kedy ustupuje žiara a ustupuje červená farba. Objavuje sa viac žltá, béžová aj piesková.

 

Jesenné kovové tóny

Jesenná príroda je pretkaná sivou. Hlavným prvkom je kov. Preto sa objavujú primárne farby ako studená modrá až sivomodrá, sivohnedá, tlmená temne zelená a hnedá.

 

Biela zima, sneh a ľad

Zima je spätá so snehom, ľadom, vodou v rôznych podobách. Zimným farbám obliečky podľa feng-šuej dominuje biela, krištáľové odlesky, strieborná nitka aj rôzne kombinácie sivej až čiernej. Farby upokojujú, pomáhajú nabrať silu na nové obdobie rastu.

 

Na celkovú kvalitu spánku sa podpíše aj materiál, na ktorom zaspávate. V zime voľte hrejivé látky ako je napríklad mikroplyš. V lete sa držte klasických bavlnených obliečok alebo ideálne bavlny renforcé, ktorá je jemná a dobre saje pot. Pozrite sa, ako vybrať kvalitné obliečky a ako vybrať plachtu. Na čo by to všetko bolo, keby ste mali nepoddajnú prikrývku a vankúš. Dajte si čas a zamerajte sa aj na to, ako vybrať prikrývku.

Mikrosaténové obliečky KLARISA - sivé
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladom
-52%
14,20
29,40
Mikrosaténové obliečky KLARISA - čierne
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladom
-50%
13,90
27,90
35,50
71,90
34,00
68,50
Bavlnené Renforcé obliečky EVITA na dve lôžka - biele
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladom
-50%
31,90
63,90
Predĺžené saténové obliečky PRUHY - hnedé
Rozměry • 140 x 220 cm
Predaj ukončený
-50%
34,90
69,90
Saténové obliečky PRUHY - hnedé
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladom
-49%
31,90
62,90
Saténové obliečky PRUHY - čierne
Rozměry • 140 x 200 cm
Predaj ukončený
-49%
31,90
62,90
Francúzske mikroplyšové obliečky JORGA Exclusive - tmavo fialové
Rozměry • 200 x 240 cm
Predaj ukončený
-50%
38,90
77,90
Mikroplyšové obliečky JORGA Exclusive - svetlo sivé
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladom
-50%
29,90
59,90
38,90
77,90
Mikroplyšové obliečky JORGA Exclusive - vínové
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladom
-50%
27,90
55,90
Mikroplyšové obliečky JORGA Exclusive - tmavo fialové
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladom
-50%
27,90
55,90
Mikrosaténové obliečky KLARISA - cappuccino
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladom
-51%
14,00
28,50