Zverejnené 30. 5. 2023

Sprievodca materiálmi

Sprievodca materiálmi

 

Nákup posteľnej bielizne, lôžkovín a kúpeľňového textilu často riadime podľa farieb a vzorov. Pri výbere materiálov sa držíme osvedčenej klasiky. Ponuka je taká široká, až sa v tkaninách a ich vlastnostiach strácame. Náš sprievodca materiálmi vám pomôže. Inšpirujte sa a vylaďte svoj kúpeľňový textil a posteľnú bielizeň podľa svojich tajných prianí, ročného obdobia alebo jednoducho podľa nálady.

 

Bavlna

Bavlna je rokmi overená klasika. Získava sa z bavlníka. Toto úplne prírodné vlákno vyniká savosťou, pevnosťou a zároveň priedušnosťou. Je mäkká a jemná na dotyk, pomáha odvádzať vlhkosť od tela a regulovať telesnú teplotu. Bavlnené obliečky a bavlnené plachty predstavujú snáď najobľúbenejší materiál odevného priemyslu. Často sa s bavlnou stretneme aj pri ďalších lôžkovinách alebo napríklad pri kuchynskom textile.

 

Bavlna bez prímesí iných vlákien zvláda pranie na 60 °C a sušenie v sušičke. Na druhú stranu platí, že sa veľmi stláča. Je hypoalergénna a vhodná pre osoby s citlivou pokožkou.

Bavlna pestovaná bez použitia chemických prostriedkov, pesticídov a hnojív nesie označenie biobavlna alebo organická bavlna. Aby mal zákazník úplnú istotu kvality, prechádzajú výrobcovia biobavlny certifikáciou.

 

Bavlna renforcé

Bavlna renforcé je vyrobená zo 100% bavlny. V priebehu spracovania sa jej vlákna namáčajú do zvláštneho extraktu. Odstránia sa tak prebytočné vrstvy a zostanú len tie najmenšie a pritom pevné vlákna. Bavlna renforcé má rovnaké pozitíva ako bavlna (je pevná, savá, priedušná). Je o poznanie jemnejšia a látka z bavlny renforcé je husto tkaná. Obliečky z bavlny renforcé sú špičkou medzi materiálmi.

 

Polybavlna

Ako už názov napovedá, je polybavlna čiastočne umelý materiál. Obvykle sa skladá z 35% bavlny a 65% polyesteru. Práve polyester látke zaisťuje menšiu krčivosť. Je ľahšia, jemnejšia, priedušnejšia ako samotný polyester. Látka z tohto materiálu preto rýchlejšie schne a o poznanie menej sa stláča. Ideálne je jej použitie na plachty alebo podsedáky.

 

Zmes bavlny

Často je posteľný aj kúpeľňový textil tvorený zo zmesi bavlny a ďalších materiálov. Získava sa tak to najlepšie z každého z nich.

 

Najčastejšie sa kombinuje bavlna a polyester. Látky s prevahou polyesteru vynikajú jednoduchou údržbou a menej sa stláčajú. Sú ľahké a pritom odolné.

 

Kombinuje sa aj bavlna a lyocell. Používa sa pre obliečky, ktoré potom vyrovnávajú teploty. V lete sú chladivé a v zime prehrejú. Sú hladké a pritom priedušné.

 

Mikroplyš

Mikroplyš je umelý materiál, ktorý je vyrobený zo 100% polyesteru. Mikroplyš predstavuje tkaninu tvorenú hustými krátkymi chĺpkami, ktoré sú na dotyk veľmi jemné. Zababušte sa do diek z mikroplyšu v chladných miestnostiach. Nechladia a v mikroplyšových obliečkach čoskoro ucítite teplo aj napriek tomu, že sú úžasne ľahké. Pre svoje jemné chĺpky sú jedinečným pomocníkom obliečky s 3D efektom.

 

Mikroplyš neperte na vysoké teploty a nedávajte ho ani do sušičky. Na druhú stranu materiál rýchlo schne a nemusíte ho žehliť.

 

Mikroplyš s baránkom

Mikroplyš s baránkom vaše leňošenie dostane na ešte vyššiu úroveň. Deky majú z jednej strany mikroplyš a z druhej baránka. Baránok je umelý materiál, ktorý imituje ovčiu vlnu. Má trochu dlhšie chĺpky. Je vhodný pre alergikov. Pre svoju hrejivosť a hekosť si ho obľúbia aj deti.

 

Flanel

Flanel patrí do radu prírodných látok vyrobených zo 100% bavlny. Husto tkaná látka prechádza ešte počesaním bavlny. Na plátne vznikne jemný chĺpok, flanel. Vo výsledku ide o látku, ktorá je jemná, hebká, ľahká a tiež hrejivá. Udržuje si pritom savosť a priedušnosť bavlny. Flanel sa osvedčil na flanelové obliečky, ktoré oceníte hlavne v chladných miestnostiach.

 

Mikroflanel

Ak by sme mali vybrať 3 najjemnejšie látky, vyhral by baránok nasledovaný mikroflanelom a doplnený mikroplyšom. Mikroflanel je teda ešte jemnejší a hrejivejší ako mikroplyš. A to je čo povedať. V porovnaní s mikroplyšom ide o novší materiál s ešte väčšou hustotou vlákien. Rovnako ako iné mikro materiály, je aj mikroflanel syntetický. Všetky sa osvedčili v obliečkach, ktoré sú príjemne hrejivé.

 

Satén

Satén si obvykle spájame s hebkosťou, čistotou a vysokým leskom. Tento luxusný materiál sa používa na večerné, svadobné šaty, spodnú bielizeň aj na posteľný textil. Satén sa vyrába z rôznych vlákien. Môže ísť o bavlnu, nylon, hodváb alebo napr. polyester. V tomto prípade platí, že nie je satén ako satén.

 

Bavlnený satén je vhodný na výrobu saténových obliečok, pritom je veľmi kvalitný, mimoriadne jemný, hebký a veľmi príjemný na dotyk. V noci pri potení absorbuje vlhkosť, nedráždi pokožku a je vhodný pre alergikov.

 

Mikrosatén

S označením mikrosatén sa stretnete, ak sú obliečky vyrobené z mikrovlákien - polyesteru. Vlákna sú extrémne tenké. Mikrosaténová látka má na pohľad jemný odlesk a na dotyk je hodvábne jemná. O mikrosaténu platí, že je ľahký, ale odolný, dobre drží farby a dá sa využiť celoročne. Veľmi rýchlo schne a nie je potrebné ho žehliť.

 

Krep

Krep je tiež 100% bavlna. Látka sa upravuje zmrštením na krepový efekt, teda typické zvlnenie. Vďaka tejto úprave sa krep nemusí žehliť, takmer sa nekrčí. Krep máme spojený s materiálom menej príjemným na dotyk. Súčasná úprava (napr. krep deluxe) už tento predsudok prekonala. Krepové obliečky sa dobre kombinujú s bavlnenou plachtou alebo plachtou jersey.

 

Jersey

Jersey je jemný úplet z bavlny. Z jednej strany sa pri pletení vytvárajú malé očká a z druhej strany je ponechaný hladký. Celkovo je materiál priedušný a dobre saje vlhkosť. Obľúbený je hlavne pre ľahkú údržbu a elasticitu. Jersey, alebo aj džersej, sa často vyrába v kombinácii s inými materiálmi. Svedčí mu miešanie so syntetickými materiálmi, lycrou i prírodnými materiálmi ako je vlna alebo ľan. Tento elastický materiál sa používa na výrobu posteľnej bielizne, džersejových plachiet i spodnej bielizne.

 

Froté

Froté sa vyrába zo 100% bavlny. Pri tkaní sa niť úplne nenatiahne a nechávajú sa malé voľné slučky. Práve vďaka týmto slučkám skvele funguje froté v uterákoch a osuškách s vysokou savosťou. Pokiaľ pri nákupe uteráka neviete, aký materiál zvoliť, siahnite práve po froté uteráku.

 

Froté plachta vďaka slučkám a vysokej hustote príjemne hreje. Vhodná je teda do chladných mesiacov. Vzhľadom na to, že ide o prírodný materiál, zvláda pranie na 60 °C. Sušička mu potom dodá potrebnú mäkkosť. Zabudnite ale na aviváž. Tá by vlákna zlepila a získali by ste ľahko bielizeň, ktorá nenasáva vlhkosť.

 

Polyester

Polyester je umelý materiál, ktorému sme vďační za veľkú časť nášho oblečenia a predmetov, ktoré denne používame. Hmota v tekutom stave (najčastejšie PET) sa pretlačí veľmi jemnými tryskami. Výsledkom je tenké vlákno.

 

Látky z polyesteru rýchlo schnú, nenasávajú vlhkosť a sú odolné proti baktériám a svetlu. Nie je však priedušný. Vhodným spracovaním pripomína jemný hodváb. Najjemnejšie polyesterové vlákno je mikrovlákno. Všetky výrobky z polyesteru sú nevhodné na pranie na vysoké teploty. Dostatočná je 40 °C.

 

Lyocell

Lyocell je považovaný za vlákno novej generácie. Ide o polysyntetický materiál na prírodnej báze, ktorý je pri svojej výrobe šetrný k životnému prostrediu. Používajú sa prírodné materiály ako napr. drevo z rôznych rastlín. Drví sa na buničinu a rozpúšťa sa v roztoku. Vzniknutá tekutina sa preženie zvlákňovacou tryskou a hneď potom sa zráža.

Látka z lyocelu je ešte odolnejšia ako bavlna. Je pevnejšia, lepšie pohlcuje a odvádza od tela vlhkosť, pritom je príjemná na dotyk a priedušná. Jej pranie sa odporúča iba na nízke teploty a ideálne v ruke.

 

Bambusové vlákno

Bambusové vlákno sa vyrába z bambusovej trávy, rýchlorastúcej rastliny. Bambusové vlákno je veľmi jemné, pevné a trvanlivé. Bambusové plachty vás pri spaní pohladia, ale nedusia. Bambus perte na 40 °C. Na sušenie nepotrebujete sušičku, rýchlo schne aj voľne na vzduchu.

 

Bambus je odolný voči pokrčeniu, neelektrizuje, dobre nasáva vlhkosť a rýchlo schne. Je jedinečný na použitie medzi alergikmi a má prírodné antibakteriálne vlastnosti. Medzi ďalšie výhody patrí lesk. V lete sa pod bambusovými obliečkami nebudete potiť, pritom v zime udržia teplotu.

 

Mikrovlákno

Mikrovlákno je ďalšie z umelých materiálov. Je tvorené 100% polyesterom. Umelé ale v tomto prípade neznamená zlé. Mikrovlákno je upravené do veľmi jemného a mäkkého tvaru vlákna. V klasickej podobe je hladké, ľahké a jemné ako hodváb, preto nájdete v našej ponuke práve obliečky z mikrovlákna.

 

Úpravou na krátke chĺpky sa získava mikroplyš. Deka s baránkom je tiež z mikrovlákna. Má ešte vyššiu hustotu a ešte dlhšie chĺpky ako mikroplyš. Huňaté deky s baránkom sú obľúbeným darčekom v zimnom období a na Vianoce.

 

Polyamid

Polyamid je umelý materiál. Aby ste si ho dokázali k niečomu priradiť, spomeňte si napríklad na silonky. Tento syntetický materiál neabsorbuje vlhkosť, je odolný proti vetru a rýchlo schne. Je tiež hladký a jemný na dotyk. Typická je nízka váha, ale aj nabíjanie statickou elektrinou. Jeho výhodou je pružnosť, preto sa pridáva napr. do ponožiek. V súčasnosti sa s ním stretnete pri výrobe stanov, spacákov, búnd, funkčného a športového oblečenia a plaviek. Používa sa aj ako lacná kópia hodvábu.

 

Polyuretán

Polyuretán patrí do súpisky umelých materiálov. Osvedčil sa pri výrobe vodeodolných výrobkov. Nájdete ho preto v súpiske materiálov na štítkoch plášteniek a búnd, na ktoré sa nanáša ako vodeodolný poter. Medzi jeho výhody patrí odolnosť a pevnosť. V posteľnom textile hrá dôležitú úlohu v chráničoch matracov. Štruktúrou dokáže imitovať kožu. Preto sa používa napr. na bundy z umelej kože.

 

Elastan

Elasten je veľmi pružné syntetické vlákno. Pridáva sa do bavlnených tričiek, šiat, mikín, aj nohavíc, aby sa zlepšili ich vlastnosti a pružnosť. Elastan nepohlcuje vlhkosť, ale patrí medzi umelé materiály, ktoré sa ľahko udržujú. Farby použité v kombinácii s elastanom neblednú ani na slnku ani pôsobením soli.

Mikrosaténové obliečky KLARISA - čierne
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-50%
13,90
27,90
Flanelové obliečky KAROLÍNA - fialové
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-51%
24,70
49,90
Saténové obliečky PRUHY - hnedé
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-49%
31,90
62,90
Krepové obliečky APOLENA - zelené
Rozmery • 140 x 200 cm
Predaj ukončený
-49%
25,60
50,20
Mikrosaténové obliečky AMOR
Predaj ukončený
-53%
13,90
29,40
Bavlnené obliečky YVONA na dve postele - sivé/ružové
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-51%
27,70
56,50
Bavlnené obliečky KARLA na dve postele - zelené/sivé
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-51%
27,70
56,90
Bavlnené obliečky ROSITA na dve postele - modré
Rozmery • 140 x 200 cm
Predaj ukončený
-51%
28,70
58,90
Mikrosaténové obliečky NORA DUO - sivé
Rozmery • 140 x 200 cm
Vypredané
-56%
12,90
29,40
Saténové obliečky LUX - cappuccino
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-65%
21,90
62,90
Krepové obliečky APOLENA - červené
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-49%
25,60
50,20
Flanelové obliečky IVANKA - sivé
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-51%
24,70
49,90
Flanelové obliečky NEVADA
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-51%
24,70
49,90