Zverejnené 7. 3. 2024

Zbavte sa nepríjemností so statickou elektrinou

Aj keď snáď všetci vieme, čo statická elektrina je a máme s ňou svoje skúsenosti, možno vás prekvapí, že množstvo domácností, a to bez veľkého úsilia tento nepríjemný jav neobmedzuje. Pokiaľ medzi ne nepatríte, v tomto článku píšeme práve o vás a máme aj účinné riešenie. Poznáte to! Večer si chcete v pokoji ľahnúť do postele a zrazu cítite, ako by sa vám obliečky lepili na telo. Vlasy vám doslova vstávajú na hlave a niekedy dokonca schytáte aj ľahkú elektrickú ranu. Túto nepríjemnú neplechu má na svedomí statická elektrina a my vám poradíme, ako s týmto nežiaducim javom zatočiť.

Statická elektrina všade kam sa pozriete

 

Nemusíte ani trieť ebonitovú tyč s líščím chvostom, ako vám to hovorili v škole a aj tak vás môže statická elektrina prenasledovať každý deň aj noc. Ide totiž o jav spôsobený nahromadením elektrického náboja a týka sa nielen povrchu tela, ale aj ďalších látok a predmetov. Pri vzájomnom kontakte potom dochádza k veľmi nepríjemným reakciám. Látky sa lepia na telo, vlasy lietajú okolo hlavy pri dotyku môžete dostať aj ľahkú ranu. Aby sa vám to nestalo, máme tu pár konkrétnych tipov, ako na to, aby tieto ťažkosti (nielen) z vašej postele zmizli. Tu sú:

 

Zvlhčite vzduch aj seba

 

Čím väčšie sucho, tým väčší je elektrický náboj. Snažte sa zvlhčovať ovzdušie spálne, napríklad zvlhčovačom vzduchu na podlahe vedľa postele, čo okrem iného predchádza vysúšaniu slizníc dýchacích ciest a prispieva ku komfortnému zdravému dýchaniu. Pre lepší výsledok ešte radšej každý večer použite na celé telo hydratačný krém.

 

Uhladené vlasy

 

Aby vám následkom statickej elektriny „nelietali“ vlasy okolo hlavy a nechytali sa na vankúš, používajte šampón so silikónom. Na vlasoch totiž vytvorí silikón tenký film, ktorý neutralizuje elektrické náboje. Poprípade si nastriekajte vlasy lakom.

 

Preferujete prírodné materiály

 

Pokiaľ preferujete obliečky z prírodných vlákien celoročne statická elektrina vás pri lôžkovinách trápiť nemusí. Vybrať si môžete napríklad naše bavlnené obliečky, obliečky z luxusnej bavlny renforcé alebo z exkluzívneho saténu

 

Umelých vlákien sa báť nemusíte

 

Aj keď sú prírodné materiály stále žiadané a tiež lepšie odolné voči statickej elektrine, nemôžu nahradiť tepelný komfort mikroplyšu, a to hlavne v zimnom období. Mikroplyš ponúka jemnosť mäkkosť a príjemné teplo, ktorého sa zimomřivci vzdávať rozhodne nemusí. Mikroplyšové obliečky, ale aj mikroplyšové plachty či deky potrebujú správnu údržbu, ktorú môžete aplikovať aj na mikrosatén či mikrovlákno.

Lak na vlasy alebo aviváž

 

Obliečky môžete oproti výbojom statickej elektriny taktiež zo strany, ktorá je bezprostredne v kontaktu s vaším telom, každý večer ľahko prestriekať lakom na vlasy alebo roztokom vody s troškou aviváže. To pomôže predovšetkým pokiaľ používate obliečky s ľahkou prímesou umelých vlákien alebo obliečok z mikrosaténu.

 

Zatvárací špendlík, staniol, kovové ramienko

 

Môžete každý večer prechádzať obliečkami kovovým ramienkom na šaty alebo zvoľte jednoduchší spôsob, ktorý predíde nahromadeniu statickej elektriny. Do švu obliečky z rubu pripnite zatvárací špendlík. Pokiaľ sa bojíte, aby ste sa v noci nepichli, vložte dovnútra obliečky plátok staniolu. Kov totiž vybije elektrický náboj a vám to ušetrí nepríjemnosti.

 

Staniol aj do práčky

 

Gulička zo skrčeného staniolu vložená behom pracieho cyklu priamo do bubnu práčky taktiež veľmi pomôže. Spoľahlivo vyruší elektrické náboje, ktorý sa behom prania tvorí. Ale pozor, staniol sa v žiadnom prípade nesmie dostať do sušičky!

 

Perte so sódou a octom

 

Pri praní obliečok pridajte do práčky trochu jednej sódy alebo zriedeného obyčajného octu 1:1 s vodou. Jedla sóda vytvára účinnú bariéru proti hromadeniu elektrického náboja a ocot zjemňuje vlákna a predchádza ich vyschnutiu. Obliečky sa potom na vás nebudú nepríjemne lepiť. Ideálnym pracím prostriedkom je gél na farebnú bielizeň namiesto kapsúl 3v1, ktoré obsahujú okrem iného aj aviváž – tá hlavne pri mikroplyši lepí vlákna a posteľná bielizeň už nebude tak príjemne nadýchaná.

 

Nesušte obliečky na priamom slnku

 

Pokiaľ sušíte bielizeň na šnúre, aby ste využili čo najrýchlejšie vysušenie bielizne, nielen že si zarobíte na problém s vyblednutou farbou, ale priame slnečné žiarenie nabíja materiál statickou elektrinou viac ako pomalé schnutie v tieni.

Zníženie statického náboja v sušičke

 

Do sušičky používajte sušiace gule alebo loptičky. Zjemnia obliečky aj bez aviváže, a navyše minimalizujú vzájomný kontakt tkaniny a tým znižujú jej statický náboj. Môžete tiež použiť jednoduchý trik, kedy sušičku tak desať minút pred koncom cyklu zastavíte a dovnútra vložíte vlhký uterák. Pri vyberaní obliečky zo sušičky potom každý kus poriadne pretrepte. Predídete tak zvýšenému výskytu statickej elektriny.

Mikrosaténové obliečky KLARISA - čierne
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-50%
13,90
27,90
Bavlnené Renforcé obliečky EVITA na dve lôžka - béžové
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-61%  • 
26,90
68,50
Bavlnené Renforcé obliečky EVITA na dve lôžka - biele
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-50%
31,90
63,90
Bavlnené obliečky AGNES na dve postele - sivé
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-51%
27,70
56,90
Francúzske saténové obliečky PRUHY - hnedé
Rozmery • 200 x 220 cm
Skladom
-45%
41,90
75,70
Bavlnené obliečky APOLENA na dve postele - sivé
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-52%
28,50
58,90
Mikrosaténové obliečky DORA - sivé/zlaté
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-51%
13,60
27,50
Mikrosaténové obliečky OVEČKA
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-53%
13,70
29,40
Bavlnené obliečky EKINOKS na dve postele
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-53%
27,70
58,90
Francúzske saténové obliečky ZIGO - staroružové
Rozmery • 200 x 220 cm
Predaj ukončený
-45%
41,70
75,70
Francúzske saténové obliečky APPLELOVE
Rozmery • 200 x 220 cm
Vypredané
-50%
41,90
83,90