Zverejnené 12. 3. 2021

Záclony, funkčnosť aj pôvab domova

Vlajúce ľahučké záclony v oknách, najlepšie v tých s výhľadom do divokej prírody alebo do krásnej rozľahlej záhrady, to je predsa úplne nespochybniteľný obrázok príbehu vyrovnaného a pokojného domova, kde vládne pohoda. Záclony ale nie sú len romantickým a krásnym prvkom, majú aj svoje praktické určenie a veľa výhod.

Praktické a funkčné

Hoci je na trhu veľké množstvo najrôznejšej tieniacej techniky do okien, záclony zostávajú stálicou, ktorá naše domácnosti určite nikdy úplne neopustí. Okrem toho, že perfektne doladia interiér podľa vkusu rodiny, bránia čiastočne (ale celkom významne) vstupu prachu a nečistôt do bytu. A nielen špine, ale tiež veľkým dielom ochránia proti muchám a komárom. Nie síce úplne tak, ako siete v oknách, ale aj napriek tomu je tu ochrana záclonou citeľná. Dostatočne prepúšťajú denné svetlo, ale súčasne zabraňujú nežiadúcim pohľadom zvonka, takže vám účinne pomáhajú v zachovaniu súkromia.

Prvé záclony na svete

Keď opomenieme zatienenie bydliska kožami ulovených zvierat v pravekých jaskyniach, najstaršie záclony z textilu pochádzajú zo starovekého Egypta. Zdobili si tam nimi okná už pred viac ako 6 000 rokmi. V Európe sa začali objavovať približne až v druhej polovici 17. storočia, a to len v bohatých domácnostiach, kde sa na ich výrobu používal hodváb alebo jemná bavlnená priadza. Inak sa k zatieneniu používali iba okenice. Odvtedy nám záclony vydržali dodnes.

Biele alebo farebné, dlhé alebo krátke?

Ak nechcete mať na oknách len elegantné biele záclony z hodvábne jemného tylu alebo voálu, môžete si u nás vybrať zo širokej ponuky mnohých farieb. Farby sú jedinečné a dokážu podčiarknuť atmosféru izby. Keď chcete záclony jednofarebné; u nás nájdete veľký výber, od niekoľkých odtieňov sivej cez ružovú, zelenú až po hnedú či krémovú. Ale sú tu aj iné možnosti. Nechcete celofarebnú záclonu, a pritom by ste radi aspoň trochu zakryli nevzhľadný radiátor? 

Tiež si myslíte, že čím dlhšia záclona, ​​tým je vzhľad okna elegantnejší? Zaobstarajte si ju, najprv však zvážte, či pod oknom nemáte napríklad písací stôl alebo nejaký iný nábytok. Potom radšej vyberte tie kratšie. Ale pozor, ani krátka záclona by nemala byť príliš krátka. Správne by mala končiť niekoľko centimetrov pod spodným okrajom okna, inak môže pôsobiť lacno a neusporiadane.

Správne pranie základ úspechu

Pretože záclony zachytia pomerne dosť prachu, musia sa pravidelne prať. Niekedy ich môžete šetrne vyčistiť správnym parným čističom priamo na okne, ale väčšinou ich musíte zložiť a dať do práčky. Hoci sú na prvý pohľad jemné ako dych, keď zachováte správny postup nemusíte mať strach, že sa zničia. Najlepšie bude, keď použijete špeciálny prací prostriedok určený priamo na záclony. Ten má v sebe rozjasňovače, ktoré záclonu rozžiaria a dlhodobo ochránia proti zašednutiu.

Veľmi špinavé záclony najprv namočte do mydlového roztoku a nechajte cez noc odmočiť. Skôr ako zapnete práčku, pripravte si praciu sieťku. Keď do nej záclony vložíte, ochráni ich v pracom bubne pred poškodením či zatrhnutím vlákna. Dajte ich do sieťky zložené, zbavené všetkých rôznych ozdôb, háčikov, štipcov apod. Potom vyberte šetrný prací program na 30 °C, a môžete začať prať. Dlhé odstreďovanie sa neodporúča, ak musíte žmýkať, nastavte čo najnižšie otáčky, maximálne na 300-400 otáčok a len krátko. Po vybratí z práčky ihneď záclony zaveste na okno. V sušičke ich určite nesušte.

Pretože biele záclony časom žltnú alebo šednú, obnovte ich žiarivosť treba podľa skúseností našich babičiek. V teplej vode rozmiešajte niekoľko vrecúšok kypriaceho prášku do pečiva, ponorte do pripraveného roztoku záclony a nechajte asi 60 minút namočené. Potom vyperie v práčke. Záclony vám poďakujú oslnivou belosťou a vy budete mať zo svojich okien radosť.

 

Údržba záclon:

  • Doporučujeme zvoliť jemný program s teplotou do 30 °C, poprípade program určený priamo pre záclony.

  • Nepreplňujte bubon práčky, aby bol dosiahnutý lepší efekt prania.

  • Môžete využiť praktické pracie sieťky, do ktorých vložíte poskladané záclony. Takto predídete nevzhľadnému zkrčeniu materiálu.

  • Pozor na žmýkanie, odstreďujte na max. 300 - 400 otáčok po krátku dobu cca 15 sekúnd. 

  • Voľte šetrné pracie prostriedky bez agresívnych bieliacich účinkov, predĺžíte tým životnosť materiálu.

  • Podľa typu materiálu je možné záclony eště mokré zavesiť a materiál sa vlastnou váhou vypne.

  • Pokiaľ záclony žehlíte, potom vždy volte najnižší teplotný stupeň.

 

 
Zatemňujúci záves ZEUS - sivý 140x180 cm
Rozmery • 140 x 180 cm
Skladom
-39%
23,50
38,30
Záclona ARTEMIS - bordó 150x180 cm
Rozmery • 150 x 180 cm
Predaj ukončený
17,00
Záves BOREAS - biela káva 150x160 cm
Rozmery • 150 x 160 cm
Predaj ukončený
-44%
33,50
59,60