Zverejnené 25. 8. 2022

Vyžeňte nechcené hmyzie návštevy z vašich domovov

Podľa predpovedí meteorológov má byť tento rok teplá jeseň. Ak to tak skutočne bude, ešte si užijeme príjemné teploty a slniečka, ale tiež sa hneď tak nezbavíme protivných komárov, ôs, ani potravinových molí v kuchyni. A na záhrade budú až do novembra číhať nebezpečné kliešte. S našimi radami sa vám ich ale môže podariť všetky zahnať aj bez chémie!

Bez chémie, podľa receptov našich predkov

To si tak sedíte na terase, večer už je chladnejší, preto ste zababušený v ľahučkej huňatej mikroplyšovej deke a užívate si zapadajúceho slniečka s pohárom dobrého vína alebo hrnčekom skvelej kávy. Ale pohoda nie je dokonalá, ako sa na prvý pohľad zdá. Sú tu totiž s vami aj komáre. A keď vám bzučia pri hlave a vy sa po nich musíte neustále oháňať, nemôžete sa sústrediť na nič iné. Čo s tým urobiť, keď si nechcete zamoriť domov chémiou? Máme tu pár tipov, ako si s nepríjemným hmyzom už kedysi poradili naše praprababičky. Skúste to ako ony.

Čerstvé alebo sušené, rastliny voňajú a chránia

Proti komárom, osám, muchám a ďalšiemu hmyzu pomáha množstvo rastlín. Viete, že napríklad komáre nemajú radi muškáty? Ak ich máte na balkóne, kvety si usušte a dajte do pláteného vrecúška. Môžete si ho potom dať napríklad do spálne pod vankúš alebo na nočný stolík, aby vás tí malí ničomníci v noci nepohrýzli. Rovnako tak to môžete urobiť napríklad s rozmarínom, šalviou, citrónovou trávou, kapucínkou, nechtíkom záhradným, medovkou alebo mätou. Muchy odpudzuje dokonca aj pažítka! Pre istotu si ešte vedľa seba nechajte položený rozkrojený citrón, do ktorého zapicháte klinček. Zaženiete komáre, muchy i osy, a navyše jeho inhaláciou posilníte imunitu.

 

Na roztoče s kôprom

Kôpor sa dá použiť na omáčku, nakladanie uhoriek a na množstvo ďalších vecí. Ak ste si ale do spálne nezaobstarali mikrosaténové alebo mikroplyšové obliečky, ktorých sa roztoče nikdy ani nedotknú a máte z nich obavy, zachráni vás práve tento obyčajný kôpor. Či už usušený alebo čerstvý, môžete ho – opäť v plátenom vrecúšku – uložiť pod vankúš. Pokiaľ ale nechcete zaspávať s vôňou kôpru, stačí ho dať k nohám, napríklad pod napínaciu plachtu. Kôpor sa aj tak postará o to, že roztoče vašu posteľ opustia. Ak ale jeho silnú arómu skutočne neznášate, skúste rovnakým spôsobom využiť aj chryzantémy. Vraj fungujú podobne.

Energia domácich repelentov

Nielen proti komárom, ale aj kliešťom zabodujete pomocou týchto dvoch prírodných repelentov. Nachystajte si fľaštičku s rozprašovačom a chuťou do prípravy. Na ten prvý stačí pár vetvičiek bazalky, ktoré zalejete vriacou vodou a necháte cez noc lúhovať. K tomu prilejte ešte pár panákov vodky alebo slivovice a voňavý repelent je na svete. Na ten druhý budete potrebovať tri alebo štyri nezrelé vlašské orechy. Než dozrejú, sú mäkké a idú nakrájať na plátky. To urobte, dajte do pol litra studenej vody a varte päť minút. Až to vychladne, sceďte a pridajte v pomere k trom dielom odvaru jeden diel vodky (alebo slivovice). U tohto repelentu ale dávajte pozor, stačí ho naniesť na členky a zápästie. Nestriekajte ho na oblečenie, má tendenciu ho zafarbiť.

 

Potlesk proti potravinovým moliam nepomôže

Týchto návštevníkov vážne nikto doma nechce. Lenže oni sa nepýtajú, tak nejako sa vyskytnú a vy sa musíte pustiť do boja. Keď ich pár stihnete zlikvidovať v lete, boj vlastne ešte len začína. Aj keď v kuchyni upratujete ako diví, zrazu sa tu jednoducho objavia. Môžete ich priniesť z obchodu alebo sa k vám nasťahujú od susedov. A vám nezostane nič iné ako začať s očistou. Najskôr povyhadzujte zásoby potravín (to sa bez kompromisov musí) a potom začnite s dôkladným čistením. Čo najstarostlivejšie vyčistite každú škvrnu prípravkom na riad s horúcou vodou a utrite kvalitnou čistou suchou utierkou do sucha. To celé radšej niekoľkokrát. Potom vezmite domáci repelent, buď orechový alebo bazalkový a vystriekajte s ním všetky police a medzery. Môžete tiež vyložiť police novinami. Mole vraj neznášajú tlačiarenskú čerň. Na záver všade, kde to ide, umiestnite bobkový list. Ale nepoľavte v úsilí a všetko pravidelne opakujte. Boj s potravinovými mólami je beh na dlhú trať. Môže trvať týždne aj mesiace.

Mikroplyšová deka LÝDIE - sivá 140x200 cm
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-67%
8,90
26,90
Mikroplyšová deka PÚPAVY - sivá 140x200 cm
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-48%
14,90
28,50
Mikroplyšová deka PÚPAVA 3 s baránkom 140x200 cm
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-50%
30,90
61,50
Mikroplyšové obliečky PÚPAVY Exclusive - sivé
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-51%
32,90
66,50
42,90
85,90
Mikroplyšová deka LÝDIE s baránkom - modrá 200x220 cm
Rozmery • 200 x 220 cm
Predaj ukončený
-50%
38,90
78,50
Mikroplyšová deka PÚPAVY s baránkom - sivá 200x220 cm
Rozmery • 200 x 220 cm
Predaj ukončený
-50%
38,90
77,90