Zverejnené 27. 7. 2022

Trendy farba roku 2022 má názov Very Peri

Každý rok vyhlasuje uznávaný Pantone Color Institute farbu roka. Tá, ktorú zvolí na finálnej tajnej schôdzke, sa stane absolútnym trendom. Tento rok sa ponesie vo farbe, ktorá bola nazvaná Very Peri a budete ju najskôr vídať všade. Je inšpirovaná kvetom zimozeleň a definovaná ako dynamická modrá s fialovo červeným podtónom.

Vedecká práca a farebný výsledok

 

S výberom správnej farby roka to nie je také jednoduché, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Voľbe tej pravej predchádza dlhodobá mravčia práca na základe detailných prieskumov, kedy všetko prebieha podľa najprísnejších kritérií. O to sa každoročne stará tím popredných svetových expertov pod hlavičkou amerického Pantone inštitútu. Prečesávajú svet a inšpirujú sa napríklad v literatúre, móde, bytovom designe a mnohých ďalších odvetviach. Počas finálneho jednania, ktoré má samo o sebe niekoľkodenný priebeh, sa všetko analyzuje. Navrhované odtiene musia absolútne korešpondovať s aktuálnymi svetovými trendmi a zapadnúť do spoločenskej klímy. Konečným výsledkom je farba, ktorá by nás mala sprevádzať a inšpirovať celý rok. Tá tohtoročná má názov Very Peri.

 

Kvet zimozelene ako inšpirácia

 

Každý z odtieňov farieb dostáva podľa Pantone už od roku 1963 svoj číselný kód. Tohtoročná Very Peri, ktorá bude v tomto roku udávať celosvetový trend, je definovaná číslom 17-3938 a jej symbolom i inšpiráciou sa stal kvet zimozelene (Vinca minor). Prvýkrát v histórii vzdelávacieho farebného programu Pantone Color of the Year sa jedná o úplne novo popísaný farebný odtieň a Pantone ju vysvetľuje ako dynamicky modrú s podtónmi fialovej a červenej. Podľa špecialistky na farby Lee Eiseman sú farby po celú históriu ľudstva jedinečnou formou komunikácie. Komplexnosť tohto nového odtieňa dokáže vyjadrovať aj ovplyvňovať myšlienky a emócie a zároveň zdôrazňovať idey a otázky, ktoré pred nami ležia.

 

Farba duchovna a srdečnosti

 

Pri farbe Very Peri sa dá laicky povedať, že ide o studenšiu stredne fialovú, v ktorej je o niečo viac tónov modrej ako červenej. Farby podobných odtieňov sú po stáročia symbolom spirituality, duchovna, srdečnosti s trochou tajomna. Very Peri vyjadruje predovšetkým príslovečný modrý pokoj a má v sebe aj čiastočne aktivitu a vášeň červenej. Vyžaruje skryté vzrušenie, aj pokoru a je farbou priamo príbuznou farbe korunnej čakry. Ľudia, ktorí ju majú radi, sú mimoriadne obľúbení pre svoju nesebeckosť a ochotu pomáhať ostatným. Často sa podobné odtiene používajú na upokojenie chorôb nervov a psychických problémov. Very Peri by nám teda mala v tomto roku priniesť upokojenie a pozitívne smerovanú aktivitu.

 

Very Peri či iná farba?

 

Máte chuť odtiene príbuznej farbe Very Peri zaradiť do interiéru svojho domova? Začať môžete novými obliečkami. Napriek tomu, že presne tento odtieň budete zatiaľ ťažko hľadať, skúste vybrať taký, ktorý sa mu podobá. Medzi fialovými obliečkami určite nájdete dosť kúskov, ktoré sa vám budú páčiť. A pokiaľ by bolo treba farbu obliečok opticky trochu upozadit a celkový dojem priblížiť Very Peri, doplňte ho modrou plachtou. Hodiť sa bude napríklad svetlo modré froté prestieradlo Exclusive.

 

To, že je ale odtieň zimolezu najväčším súčasným svetovým trendom neznamená, že bez neho nemôžete žiť. Každý má rád niečo iné a rozhodne všetci nepotrebujeme to, čo práve frčí. Celý tento kolotoč okolo jednej farby pokojne berte len ako zaujímavosť a vyberte si u nás obliečky len podľa svojho vkusu.

Krepové obliečky ORNELA 2 - fialové
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladom
-49%
25,60
50,20
Froté plachta Exclusive - fialová 200x220 cm
Rozměry • 200 x 220 cm
Skladom
-53%
15,80
33,50
Mikroplyšová plachta Exclusive - Very Peri 180x200 cm
Rozměry • 180 x 200 cm
Predaj ukončený
-51%
21,30
43,50
Mikroplyšová deka Exclusive - Very Peri 150x200 cm
Rozměry • 150 x 200 cm
Predaj ukončený
-50%
12,90
25,90
Mikroplyšová deka Exclusive - Very Peri 200x230 cm
Rozměry • 200 x 230 cm
Skladom
-51%
21,40
43,50
25,90
51,50