Zverejnené 12. 12. 2022

Trápia vás nočné mury? Pusťte sa do boja za kľudné snívanie

Nie je lepší štart do nového dňa, než keď sa ráno prebudíte s príjemnými pocitmi, ktoré vo vás vyvolal krásny sen. Väčšinou si ale ráno nepamätáte, čo sa vám snívalo, avšak stane sa, že sa v noci prebudíte vydesení, pretože to, čo ste vo sne prežili, bola doslova nočná mora. Nedá sa mať všetky sny pod kontrolou, ale určite pre to môžete pár vecí urobiť.

Desivá nočná mora

Padáte do priepasti, ste zatvorení v tmavej kobke bez okien a dverí, niekto vám unáša dieťa a vy sa nemôžete pohnúť. Toto vás zaručene vzbudí uprostred noci a vy už nemáte šanci kľudne zaspať. Možno vás takáto nočná mora bude desiť ešte dlho, pretože tieto sny bývajú naviac veľmi živé a pôsobia až desivo. Druhý deň budete nevyspatý, a aj keď stokrát poviete, že je to len sen, vašu psychiku to ovplyvní negatívne. Keď sa vám niečo takéto sníva maximálne raz za pol roka, dá sa to vydržať, ale pokiaľ vás nočné mory trápia častejšie, je asi niečo v neporiadku.

Intenzívne sny vo fáze REM

Každému sa za noc zdá až desať snov. Tie, ktoré si človek najviac zapamätá, prichádzajú v spánkovej REM fáze, ktorá prebieha niekoľkokrát za noc. Ide o chvíle, kedy zažívate ten najhlbší spánok, pri ktorom sú viditeľné aj rýchle pohyby očí a kedy má človek výraznejší dych. V tejto fáze je mozog skoro rovnako aktívny, ako keď ste hore, preto sa sny zdajú naozajstnejšie. Keď sa zo sna v REM fáze prebudíte, je zrejmé, že budete prežívať minimálne nejakú chvíľu rovnaké pocity, ako by sa to, čo sa vám zdalo, skutočne stalo. Tiež sa budete cítiť viac unavení. Rosalind Dymond Cartwrightová, neurovedkyňa z Graduate College hovorí, že na desivých snoch sa významne podieľa amygdala, čo je miesto v mozgu, kde sa hromadia rôzne emočné zážitky.

 

Užitočný tréning pre chvíle nebezpečenstva

Nočné mory ale rozhodne neznamenajú, že by sa vám malo niečo desivé prihodiť v skutočnosti. Neurológovia si myslia, že tu ide o niečo podobné, ako je tréning zručností pre prípady skutočného nebezpečenstva. Vaše skryté obavy sa premietajú do sna a mozog proti tomu hľadá a vytvára účinné nástroje, ktoré si schováva pre prípad potreby. Ale aj keď to znie ako užitočná vec, je lepšie zlé sny neprežívať.

Čo robiť pre zahnanie nočných mor

Dodržujte pravidelný režim zaspávania a prebúdzania. Nespite zbytočne dlho ani príliš krátko. Dlhý spánok zvyšuje počet snov, a to predovšetkým tých zlých. Nedostatok spánku zase stupňuje pravdepodobnosť, že váš mozog v REM fáze vybudí a skoncentruje negatívne emócie do snov.

Pozor na lieky proti psychickým ochoreniam alebo na vysoký tlak. Podľa prieskumov môžu vyvolávať nočné mory. Ak máte podozrenie, že je to váš problém, poraďte sa s lekárom.

Naordinujte si kľudový predspánkový režim. Aspoň 90 minút pred tým, než sa uložíte do postele, nevyvíjajte žiadnu náročnú fyzickú aktivitu. Počúvajte kľudnú hudbu, meditujte alebo čítajte príjemnú literatúru. Nepite kávu ani alkohol.

Obmedzte všetko, čo vo vás vybudí strach a negatívne emócie. Nečítajte drsné kriminálne thrillery, nesledujte hororové filmy a napríklad správy, ktoré vás môžu znepokojiť. Cielene sa vyhýbajte možným konfliktom.

Dôkladne vetrajte spálňu. Dostatok čerstvého vzduchu pomáha nielen s intimitou a kvalitnejším spánkom, ale taktiež vďaka okysličeniu mozgu zmierňuje stresujúce podnety. 

Nepodceňujte silu vzhľadu vašich obliečok. Vaše lôžkoviny by mali byť nielen z kvalitného materiálu a voňať čistotou, ale taktiež by vás mali psychicky povzbudiť svojim vzhľadom. Pokiaľ sú vaše obliečky krásne a vášmu oku lahodia farbou aj vzorom, je to pre vašu psychiku dôležité. Pohľad na krásu je už od nepamäti človekom vyhľadávaný, pretože pomáha potlačiť stres a nervozitu a vyvoláva príjemné pocity. Preto je menej pravdepodobné, že by sa vám v noci snívalo niečo škaredého.

15,70
31,90
Saténové obliečky PRUHY - sivé
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-49%
31,90
62,90
Saténové obliečky PRUHY - biele
Rozmery • 140 x 200 cm
Predaj ukončený
-49%
31,90
62,90
Bavlnené Renforcé obliečky PARIS - ružové
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-50%
19,10
38,50
Saténové obliečky ATLANTIS
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-50%
31,90
63,90
33,30
66,50
Saténové obliečky ZIGO - tyrkysové
Rozmery • 140 x 200 cm
Predaj ukončený
-49%
31,90
62,90