Zverejnené 13. 2. 2023

Škandinávsky štýl – trocha minimalizmu s príchuťou pohodlia

Chcete mať jednoduchý a útulný interiér? Potom je tu presne pre vás škandinávsky (čiže „scandi“) štýl. Charakterizujú ho prejasnené svetlé priestory, čisté línie, kvalitné prírodné materiály, textil s geometrickými vzormi a pruhmi, huňaté deky, plédy a vankúšiky. Všetko je pohodlné, hrejivé, jednoduché a každý kus tu má svoje miesto.

Korene scandi štýlu

 

Z pohľadu histórie je to celkom nedávno, keď prišiel škandinávsky štýl na svet. Jeho sláva začala na švédskej výstave Štokholm Exhibition v r. 1930, ktorá mala veľký vplyv na celosvetovú bytovú architektúru. Tam bol totiž verejnosti po prvýkrát predstavený moderný štýl bývania, ktorý je funkcionalistický, minimalistický a zároveň útulný. Verejnosť si ho čoskoro obľúbila a už v 50. rokoch minulého storočia tento trend úspešne prekročil škandinávske hranice a začal dobývať svet. Usadil sa domácnostiach naprieč kontinentmi a jeho stále stúpajúca popularita zatiaľ ešte nedosiahla vrchol.

 

Nadčasovosť a kvalita

 

Do bytu v škandinávskom štýle vyberajte len pohodlné a účelné veci, priestor si rozvrhnite tak, aby sa v ňom dobre a ľahko žilo a nič neprekážalo voľnému pohybu. Klasické obyčajné línie a kvalitné nadčasové materiály sú pre zariadenie to pravé. Čistota svetlých drevených podláh, prírodný drevený nábytok v kombinácii s bielou, sivou alebo taupe, to je základ. Podobné farby sa hodia aj na výmaľbu. Avšak moderný scandi štýl pokojne pridá aj jemnú farebnosť pastelových a púdrových tónov napríklad aj s možnosťou zdôrazniť určité miesta napr. výraznú horčicovo žltú či tmavozelenú. Ale pozor, tu viac, než kdekoľvek inde platí: všetko s mierou!

 

Vankúšiky a deky pre teplo a útulnosť

 

Závesy na oknách, vankúšiky, deky kam sa pozrieš, to všetko je pre scandi štýl dôležité. Dodajú mu mäkkosť. Aj záclony, ktoré síce severania milujúci voľný nerušený výhľad do prírody takmer nepoužívajú, dokážu s útulnosťou bytu divy. Ak si ich zaobstaráte, voľte jednofarebné, buď biele alebo v nenápadných pastelových odtieňoch, napríklad jemnú svetlo zelenú záclonu IRIS, ktorú môžete doplniť napríklad závesom BOREAS vo farbe bielej kávy. Vankúšikov by mala byť kopa. Jednofarebné v prírodných tónoch alebo s typickými scandi vzormi, napríklad presne také, ako má obliečka na vankúš RIKO. A rozhodne nezabudnite na deky. Mali by byť všade; na kresle, na stoličke, na sedačke, napríklad aj na parapete. Čo taká žakárová deka ORION alebo úžasná huňatá deka LUXURY?

Drevená posteľ a scandi obliečky

 

V spálni rozhodne nechajte vyniknúť krásu dreva; taká poctivá posteľ vás nikdy neomrzí. Ale skutočnou dominantou bude len vtedy, keď zvolíte správne obliečky. Motívy pruhov, trojuholníkov alebo iných geometrických foriem doplňte vankúšikmi a dekami. Pokojne vrstvite. Ale opatrne, maximálne tak dve až tri farby s dvoma rôznymi vzormi. Máme pre vás niekoľko tipov na obliečky v škandinávskom štýle v tej najvyššej kvalite, ale nájdete ich u nás oveľa viac. Hodia sa napríklad jednofarebné biele, sivé alebo duo obliečky EVITA, pruhované obliečky ZIGO, sivočierne VLADIMÍRA s výrazným detailom alebo ALVARO v tóne hnedej. Chevrónový tzv. cik – cak vzor, alebo decentnejší geometrický vzor pristane obliečkam ALASKA, rovnako ako šrafovanie odtieňom hnedej na obliečkach AGNES.

Minimum upratovania, maximum pohody

 

Škandinávsky štýl vystihuje švédske slovo „lagom“, v tejto súvislosti často používané. Dalo by sa preložiť ako „všetko s mierou“, prípadne príslovím „všetkého veľa škodí“. To znamená – čo sa týka nábytku aj dekoru, držte sa späť! Vhodné sú jednoduché úložné priestory, aby sa dalo všetko hneď upratať, zostali hladké povrchy a vy ste mali čo najmenej práce s upratovaním. Umiernení buďte aj s dekoráciami. Stačí len pár nadčasových, napríklad zo skla či kovu, to všetko doplňte rastlinami v jednoduchých kvetináčoch. Jednoducho, základom bývania má byť životná pohoda, a to je jednak základ scandi štýlu a tiež dánsky výraz, ktorý tento štýl presne vystihuje. Ide o slovo „hygge“, ktoré vyjadruje pohodu, zábavu, a to vo vzťahu k bývaniu a k životu vôbec.

 

Záves BOREAS - tmavo sivá 150x160 cm
Rozmery • 150 x 160 cm
Predaj ukončený
33,50
Záves BOREAS - svetlo sivá 150x180 cm
Rozmery • 150 x 180 cm
Skladom
-50%
35,80
71,90
Mikroplyšová deka ADINA s baránkom - sivá 140x200 cm
Rozmery • 140 x 200 cm
Predaj ukončený
-51%
25,90
52,50
Francúzske bavlnené Renforcé obliečky EVITA DUO - tmavo sivé/čierne
Rozmery • 200 x 220 cm
Predaj ukončený
-48%
36,20
69,00
34,00
68,50
Bavlnené Renforcé obliečky EVITA na dve lôžka - biele
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-50%
31,90
63,90
Saténové obliečky PRUHY - hnedé
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-49%
31,90
62,90
Saténové obliečky PRUHY - sivé
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-49%
31,90
62,90
Mikroplyšová deka Exclusive - hnedá 150x200 cm
Rozmery • 150 x 200 cm
Skladom
-50%
12,90
25,90