Zverejnené 27. 4. 2021

Prvý máj, čas sviežosti, lásky a tradícií

Čo si predstavíte, keď sa povie máj? Jarné májové dni, plné lásky, svetla, pestrých farieb, rodiacej sa prírody, tradície prvého mája, nesmrteľná báseň Karla Hynka Máchu a bozk pod rozkvitnutým stromom. V neposlednom rade aj váš krásny domov naplnený sviežosťou a radosťou, ku ktorej podstatnou mierou prispieva váš jarný bytový textil. Prvomájové dni sú ale tiež plné starých ľudových zvykov.

 

Magická filipojakubská noc

Máj, mesiac lásky začína nocou, kedy sa z apríla rodí máj. Je to vraj najmagickejšia noc v roku, hovorí sa jej filipojakubská a je to noc, kedy vládnu čarodejnice. Preto tento večer ľudia vždy zakladali ochranné ohne, v ktorých sa figuríny čarodejníc po zotmení spálili. Čím väčšia hranica, tým väčšia ochrana. Táto noc je tiež oslavou plodnosti a očistným rituálom pred silami zla a chorobami. A dieťa, počaté na čarodejnice, vraj bude celý život šťastné. Zo starého pohanského sviatku sa stal obľúbený zvyk pálenia čarodejníc, ktorý stále trvá; ľudia sa schádzajú u ohňov, oslavujú a bavia sa. Aj keď tento rok nie je čas vhodný k stretnutiu s priateľmi pri ohni, ak si budete robiť malé rodinné pálenie čarodejníc, napríklad na ohnisku pri dome, nezabudnite sa chrániť pred večerným chladom. Ideálne niektorou z našich mäkkých teplých diek.

Májka a láskyplné vyznania 

V niektorých obciach sa ešte v predvečer 1. mája stavajú tradičné májky, znamenia jari. Sú zdobené stužkami, symbolizujú úrodu a nový život. Májky ale neboli vždy len obecné. Slobodní mladíci kedysi vztyčovali menšie májky pod oknami svojej vyvolenej, aby tak vyznali svoje city. Väčšinou išlo o omašličkované Briezky. Ak bola dievčina obľúbená u viacerých chlapcov, musel si májku ten, ktorý ju postavil prvý, celú noc strážiť, aby mu ju ostatní chlapci nezničili. V stredoveku bolo dokonca postavenie májky znamením záväzného sľubu manželstva. Na krásnu pestrú májku pod oknom ale mala nárok len slušná dievčina. Pokiaľ po prebudení ráno našla niektorá akúsi paródiu májky, napríklad na kôl narazené vedro, znamenalo to, že už nie je počestná, a to potom mala v dedine hanbu.

Chodníčky lásky, bozkávanie pod rozkvitnutým stromom alebo kúpeľ v potoku 

Zamilovaní v noci na prvého mája vytvárali v dedine tiež takzvané chodníčky lásky. Vysypali cestu od svojho domu k domu svojej milovanej pilinami, vápnom alebo pieskom, aby všetkým dali najavo, že už nechcú svoju lásku skrývať. Novšia tradícia, ktorá pretrváva dodnes, je prvomájový symbol zamilovaných, bozk pod rozkvitnutým stromom. Poznáte to, žena, ktorá je tento deň pobozkaná pod rozkvitnutou čerešňou či brezou, bude celý rok svieža, krásna a zdravá. Tento zvyk je ale pravdepodobne až z neskoršej doby, pretože napríklad ešte v 19. storočí nebolo bežné, aby zamilovaní prejavovali svoju lásku na verejnosti. To zrejme zmenil až slávny Máj od Karla Hynka Máchu. Ale ani ženy, ktoré nedostanú pravý prvomájový bozk, nemusia zúfať. Ak chcú byť tiež celý rok krásne, zdravé a svieže, stačí vraj len to, keď sa na prvého mája vykúpu bez šiat v potoku alebo v rieke.

Optimizmus žiarivých farieb a prírody 

Pre májové dni majte na mysli to, že by mal optimizmus jari pôsobiť aj na celú vašu rodinu. Preto ho musíte uplatniť aj doma. Veselé jarné motívy a farby na textíliách a dekoráciách by sa mali objavovať v celom byte, najviac ale v spálni, kde sú znamením harmónie a sviežosti. Dominantou spálne by v tomto období mala byť vaša posteľ, a to vám zaručia jedine jarné obliečky. Čo to znamená? Pestré farby v kombinácii so vzormi kvetov, rastlín alebo napríklad motýľov či ďalších tém, ktoré k jarnej prírode jednoznačne patria. Chybu neurobíte ani motívmi srdiečok, veď je mesiac lásky! Práve takéto jarné obliečky vám dodajú silu, aby ste sa každé májové ráno prebúdzali plní energie, sviežosti a radosti.

 
Mikroplyšová deka Exclusive s baránkom - čučoriedková 200x230 cm
Rozmery • 200 x 230 cm
Predaj ukončený
-50%
38,90
77,50
Bavlnené obliečky KARLA na dve postele - modré/sivé
Rozmery • 140 x 200 cm
Vypredané
-51%
27,90
56,90
8,50
27,90