Zverejnené 18. 4. 2021

Spálňa plná zelene

Izbových rastlín je na trhu nepreberné množstvo, niektoré sú krásne, iné užitočné, niektoré oboje zároveň. Väčšina z nás ich miluje a nedokážeme si bývanie bez nich predstaviť. Nie všetci ale vlastnia balkón či terasu, a tak majú rastliny iba v byte. Obývačka, kuchyňa, to všetko nemusíte s pohľadu vášho zdravia riešiť; ako je to ale s rastlinami v spálni?

Izbovky pre krásu a zdravie

Rastliny v byte nám každý deň pomáhajú k zdravšiemu životu. Čistia vzduch od chemických látok, ktoré sa vyskytujú napríklad v nábytku, podlahových krytinách, lepidlách, cigaretovom dyme či farbách. Získavajú energiu z nami vydychovaného oxidu uhličitého (CO²) a z neho vyrábajú kyslík, ktorý potrebujeme k životu. K tomu využívajú svetlo, tento proces sa volá fotosyntéza. Keď je noc a nesvieti slnko, potom väčšina rastlín funguje obrátene. Prijíma kyslík a vypúšťa do ovzdušia oxid uhličitý. Ale nemajte strach, sú aj také izbové, ktoré kyslík vytvárajú neustále, aj bez pomoci svetla. A presne tie sa hodia do spálne.

Rastliny vhodné do vašej spálne

Prieskumy ohľadom zdravého spánku v spálni s rastlinami v minulých rokoch vykonávala NASA. Zistilo sa, že práve niektoré druhy fungujú ako veľmi efektívna čistička vzduchu a sú vhodné aj k jeho zvlhčovaniu, čo je predovšetkým v paneláku žiaduce. Pomáhajú predchádzať rôznym chorobám a alergiám. A tento výskum prišiel aj na to, ktoré rastliny sú práve z dôvodu vytvárania kyslíku aj v noci vhodné do spálne. Predstavíme vám päť z nich, ktoré pristanú vašej spálni a podporia vaše zdravie a dobrý spánok.

Aloe pravá (Aloe vera) má jednak pozitívne účinky pri ošetrovaní rán alebo liečbe akné a navyše je jedným z najúčinnejších bojovníkov za čistý vzduch u vás doma. Kyslík uvoľňuje celú noc a na pestovanie je nenáročná.

Svokrin jazyk (Sansevieria trifasciata) má schopnosť tvoriť kyslík vo dne aj v noci. Odstraňuje zo vzduchu formaldehyd, ktorý je najrozšírenejšou toxickou látkou v našich domovoch a vyskytuje sa v mnohých bežných predmetoch.

Figovník posvätný (Ficus religiosa) vďaka svojmu metabolizmu zo vzduchu stále sťahuje oxid uhličitý. Legendárny strom, pod ktorým Budha dosiahol osvietenie, je ideálny do interiérov ako bonsaj. V spálni vám výborne prečistí vzduch.

Zelenec chocholatý (Chlorophytum comosum) je vraj v čistení vzduchu ten najlepší. Výskumy preukázali, že z neho odstráni až 90% karcinogénov. Ako bonus pohlcuje nepríjemné pachy a kyslík produkuje samozrejme aj cez noc.

Juka (Yucca) tiež okysličuje vzduch vo vašej spálni aj v noci. Ľahko sa pestuje a je krásna. Ale pozor na nízke stropy, môže dorastať do výšky až troch metrov. Jej listy výborne zachytávajú prach a tým prispieva k čistému vzduchu a zdravému spánku.

Zlaďte si rastliny s obliečkami

K zdravým rastlinám u postele ale patria aj kvalitné obliečky. A práve také si môžete vybrať na našom webe. Aby ale s vašimi novými rastlinami v spálni dobre ladili, skúste zvoliť také, ktoré majú vo svojom dekoru motívy prírody, rastlín a zelenú farbu. Napríklad GALINA EXCLUSIVE vyrobená zo špičkovej bavlny Renforcé so sviežim prírodným motívom v zelenej a sivej farbe. Chybu zaručene neurobíte ani monštruóznym zeleným florálnym motívom bielych obliečok TROPICA. Pre jedinečný kontrast ale pokojne môžete zvoliť žiarivo bielu EVITU, klasiku, ktorá doplní každý interiér. Ale keď sa vám práve tieto obliečky nehodia, nevadí. Keď si naše výrobky starostlivo prezriete, určite si vyberiete také, ktoré budú pre vás tie pravé.

 

 
Bavlnené Renforcé obliečky EVITA na dve lôžka - biele
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-50%
31,90
63,90
Bavlnené Renforcé obliečky MARKÉTA - zelené
Rozmery • 140 x 200 cm
Predaj ukončený
-41%
21,30
36,20
Predĺžené bavlnené obliečky Renforcé AMAZING - tyrkysové
Rozmery • 140 x 220 cm
Predaj ukončený
-50%
21,30
42,90