Zverejnené 28. 3. 2021

Vaša veselá Veľká noc!

„Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde,…“ koleda, sladkosti, detská radosť a veselica, to sú najvýznamnejšie kresťanské sviatky, Veľká noc. Tiež starodávne zvyky osláv jari, mláďat, plodnosti a znovuzrodenia prírody. K tradíciám patria tiež optimistické farby, ktorých by mal byť plný byt. Presvetlite si váš domov, Veľká noc si to zaslúži!

Kresťanské sviatky i pohanské tradície

Veľká noc je predovšetkým pripomienkou vzkriesenia Ježiša Krista a oslavujú ju kresťania na celom svete. Sú to pohyblivé sviatky a začínajú vždy prvú nedeľu po prvom jarnom splne. Významnú úlohu u nás ale tiež hrajú veľkonočné zvyky a tradície našich predkov, ktoré majú korene v pohanských časoch. Líšia sa podľa krajov, ale základom je korbáč alebo oblievanie vodou a farbené alebo zdobené vajíčka. Korbáč by mal byť pletený z vŕbových prútikov a ozdobený stuhami. Vŕbové prútie vraj prináša zdravie a krásu každej dievčine alebo žene, ktorá nimi dostane našibané. U oblievania ide potom o formu pohanského požehnania.

Pašiové (sväté) dni
Posledný predveľkonočný týždeň podľa kresťanských tradícií pripomína utrpenie Ježiša Krista a každý deň má svoje pomenovanie. Tiež by sa mali dodržiavať starobylé ľudové zvyky.

Kvetná nedeľa
Na Kvetnú nedeľu by ste mali mať niečo nové na seba a nesmiete nič piecť. Mohli by sa tak "zapiecť" kvety na stromoch a nebola by žiadna úroda.

Modrý pondelok
Prívlastok „modrý“ je odvodený od rúcha a modrej výzdoby kostola.  Podľa tradície by ste sa tento pondelok mali vyhnúť všetkej práci a duševne sa pripraviť na veľké upratovanie domu.

Žltý utorok
Je symbolom zlatého dažďa, slnečných lúčov a príchodu jari. Niekedy sa tiež používa výraz sivý utorok a to preto, že nie je tak významný. Začnite vymetať pavučiny zo všetkých kútov a upracte si dôkladne celý byt, aby ste boli celý rok šťastní.

Škaredá (čierna) streda
Judáš v stredu zradil Ježiša za 30 strieborných, mračil sa na neho a škaredil. Vy by ste sa preto celý deň mali usmievať a nesmiete sa mračiť, inak by vám to "škaredenie" zostalo po celý rok.

Zelený štvrtok
Tento deň "odlietajú zvony do Ríma". Vítané je všetko zelené. Oblečenie, ale hlavne zelené jedla. Jedzte napríklad špenát, žihľavu, žeruchu, potom budete zdraví celý rok.

Veľký piatok
To je deň, kedy bol Ježiš odsúdený a ukrižovaný. Podľa povier sa otvára zem, pukajú skaly a zjavujú sa v nich poklady. Zároveň sa nesmie pracovať so zeminou, napríklad rýľovať alebo okopávať. Tiež si tento deň nič nepožičiavajte, prinieslo by vám to smolu.

Biela sobota
Ježiš bol v sobotu uložený do hrobu a preto sa v tento deň navštevovali aj hroby blízkych. Bol to deň, kedy sa bielili izby, pralo a upratovalo, plietli sa korbáče a farbili vajíčka. Bielou sobotou tiež končí pôst.

Veľkonočná nedeľa, Boží hod veľkonočný
Je dňom vzkriesenia a zmŕtvychvstania Ježiša Krista a symbolom tejto udalosti je posvätenie veľkonočných pokrmov, ktoré ponúknite aj svojim návštevám a nenechávajte zbytky. Obed by mal byť bohatý, všetko, čo hrdlo ráči, hlavne poriadny kus mäsa, aby ste boli sýti po celý rok.

Veľkonočný (červený) pondelok
V tento deň chodia deti, predovšetkým chlapci, ale aj dospelí muži koledovať, aby si šibaním alebo oblievaním dievčat vykoledovali odmenu. Ženy potom budú celý rok milé, krásne a čiperné. Kraslice sa maľovali aj s červenou farbou ktorá znázorňovala Kristovu krv a preto sa používal aj názov Červený pondelok“.

Pestrý domov

Než ale príde Veľkonočný pondelok, váš čistý domov by mal žiariť radosťou. Využite k tomu farby jari, hlavne žltú, zelenú a jasne červenú. Do spálne vyberte treba optimistické zelené obliečky MARKÉTA EXCLUSIVE s bodkami a doplňte ich sýto žltou plachtou JERSEY EXCLUSIVE. Sedačka v obývacej izbe ožije so setom obliečok na vankúšiky FLOWERS s veselými kvetmi, alebo napríklad červeno bielou kombináciou s florálnymi vzormi ELMA. A než začnete piecť veľkonočného baránka alebo mazanec, nezabudnite si pripraviť kvalitné utierky. Nakoniec pridajte do vázy brezové či vŕbové vetvičky, zlatý dážď,  bahniatka, prípadne žlté narcisy alebo iné jarné kvety a Veľká noc môže začať!

 

 

 

 
Bavlnené obliečky EVA na dve postele - zelené
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-52%
28,50
58,90
Mikroplyšová obliečka na vankúš - biela 40x60 cm
Rozmery • 40 x 60 cm
Skladom
-49%
4,30
8,50