Zverejnené 15. 2. 2021

Manuál správneho prania, sušenia a žehlenia vašich obliečok

Naše kvalitné obliečky vydržia veľa, ale ak chcete, aby vám dlho a dobre slúžili a zároveň robili parádu, perte ich správnym spôsobom. Základ je držať sa odporúčania výrobcu, ale ak vám už tieto štítky zmizli alebo chcete ďalšie informácie, máme pre vás pár rád a odporúčaní.

Všeobecné odporúčania
Nové obliečky - pred prvým použitím vyperte otočené na ruby, zapnuté a oddelene od ostatného prádla. Zbavíte ich tak prebytočnej farby a chĺpkov z výroby; predchádzate tým nechcenému zafarbeniu ďalšej bielizne.

Prášok alebo gél - prášok je obvykle účinnejší pri odstraňovaní škvŕn, gél sa lepšie rozpúšťa. Ak máte tvrdú vodu, gél je pre vás výhodnejšia varianta.
Frekvencia prania - odporúča sa prezliekať obliečky (a teda ich aj prať) raz za štrnásť dní. Ak je potreba, perte bielizeň častejšie alebo ju nechajte v užívaní dlhšie. Rozhodnutie je na každom z vás.

Príprava na pranie - ak sú vaše obliečky na zips, zapnite ich skôr, než pôjdu do práčky, aby sa ich zúbky nezaniesli a nepoškodili. Pamätajte, že všetkým obliečkam prospeje, keď ich periete naruby.

Biele a farebné - nikdy neperte spoločne, používajte pracie prostriedky zvlášť na biele a farebné prádlo. Biele vydržia aj vyššie teploty, pri farebných buďte opatrnejší. Ale riaďte sa vždy materiálom, z ktorého sú vaše obliečky vyrobené. Ak je polovica vašich obliečok čierna a druhá biela, perte ich na 30 °C a škvrny preperte ručne. Prípadne použite obrúsky pohlcujúce farbu, ktorú niekedy obliečky môžu uvolniť. 

3D obliečky - vždy perte jedine naruby a so zapnutým zipsom. Pri nastavení teploty práčky sa riaďte tým, či je vyrobené z mikrovlákna alebo z bavlny, v sušičke vždy použite program na jemnú bielizeň. Žehlite z rubu. Dbajte na úplné vysušenie materiálov pred ich složením a uskladnením. 

Plákanie - pri plákaní nepoužívajte aviváž na flanel, froté, ani na mikroplyš. U týchto materiálov aviváž zlepuje vlákna a obliečky potom nie sú tak nadýchané. Aviváž sa neodporúča ani u iných druhov látok v prípade, ak používate sušičku. U umelých materiálov prispieva k nežiadúcemu účinku statickej elektriny Namiesto aviváže môžete vždy použiť nariedený ocot. Bielizeň po ňom cítiť nebude, ocot dezinfikuje, osvieži farby a tiež pomôže práčke v boji proti vodnému kameňu. 

Hladká bavlna - na pranie je možné použiť aj vyššie teploty. Bielu bavlnu môžete (ale nemusíte) vyprať až pri 60 °C, dokonca ju v prípade potreby aj vyvariť (no počítajte s možnosťou zrazenia materiálu). U farebnej stačí použiť všeobecne postačujúcich 40 °C a na dezinfekciu a fixáciu farieb postačí nariedený ocot. Sušenie je povolené aj v sušičke, buď úplné, alebo s minimálnou vlhkosťou pre ľahšie žehlenie. Na žehličke môžete zvoliť vysoké teploty, no vzorované obliečky žehlite radšej po rubu. 

Bavlnený krep - nastavte práčku na 40 °C, odstreďujte pri nízkych otáčkach. V práčke potrebujú krepové obliečky dostatok miesta, aby sa ich charakteristicky zvrásnená štruktúra nepoškodila. Sušte v sušičke so šetrným programom. Nežehliť! 

Bavlnený satén - perte na 40 °C, ale môžete pokojne aj na vyššie teploty, až pri 60 °C. Zvoľte šetrné sušenie a žehlite ako jemnú bielizeň na nízke teploty. 

Bavlnený flanel - všeobecne sa odporúča pranie na 40 - 60 °C, plákanie zásadne bez aviváže. Čo sa týka sušenia, nastavte sušičku na šetrný program. Žehlite z rubovej strany, maximálne na 200 °C. 

Polybavlna / zmesové materiály - vždy perte podľa podielu bavlny v látke na 40 °C, maximálne na 60 °C, (dostačujúcich je 40 °C), aviváž radšej nepoužívajte, aby sa na vás polyesterové vlákna nelepili. V sušičke sušte na špeciálny šetrný program, žehlite menej horúcou žehličkou. 

Mikrosatén / mikrovlákno - perte so zapnutým zipsom na 30 - 40 °C. Tu stačia nižšie teploty, ide o antialergénny a "roztočomodolný" materiál. Pozor na háčiky, zúbky zipsov a iné vychytávky, ktoré môžu materiál zatiahnúť. Sušiť v sušičke môžete, ale nemusíte, pretože rýchlo schne aj voľným vyvesením. Žehlenie nie je potrebné. Lôžkoviny uskladňujte vždy dobre vysušené. 

Mikroplyš - huňatý príjemný materiál, vhodný pre alergikov perte so zapnutým zipsom a naruby na 40 °C, pláchajte bez aviváže, poprípade s nariedeným octom. Do sušičky môže ísť na šetrný program, ale aj keď bude visieť na šnúre, uschne vám aj tak v rekordnom čase. Nežehlí sa. 

Statická elektrina

Tento nežiaduci jav zelektrizovaného materiálu je častejší v zimnom období, kedy k tomu výrazne prispieva suché prostredie v domácnosti. Tu je pár tipov ako sa zbaviť, alebo aspoň eliminovať nepríjemné iskrenie: zvýšte vlhkosť vzduchu v domácnosti na 60 percent čo prospieva aj vášmu zdraviu, pravidelne hydratujte suchú pokožku, pri pracom cykle používajte zriedený ocot, ak je bielizeň už vypraná prejdite po povrchu materiálu kovovým predmetom (napríklad kovovým ramienkom na šaty).

 
Mikrosaténové obliečky GALANA
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladom
-56%
12,90
29,40
Bavlnené Renforcé obliečky EVITA na dve lôžka - biele
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladom
-50%
31,90
63,90
15,70
31,90
Flanelové obliečky JADORE
Rozměry • 140 x 200 cm
Predaj ukončený
-51%
24,70
49,90