Zverejnené 28. 1. 2021

Na svätého Valentína darujte srdce

Oslavy sviatku svätého Valentína pripadajú na 14. februára a často rozdeľujú spoločnosť. Niektorí tento staronový sviatok privítali, pretože im dáva ďalšiu príležitosť k vyznaniu lásky tomu, kto im je drahý, iní si myslia, že tu tento "americký" sviatok nepotrebujeme a lásku môžu vyznávať treba každý deň. Viete ale, že sviatok svätého Valentína nepochádza z USA, ale má prastaré európske korene? 

Pradávne legendy

Legenda prvá

Grékyne a Rimanky v dávnych dobách už od rána vždy 14. februára sledovali vtákov, ktorí im mali predpovedať budúcnosť v láske a vzťahoch. Keď uvideli prvého drozda, znamenalo to, že ich vyvolený bude pomáhať chudobným. Kačica zaručovala stabilné manželstvo, dravec vzťah s podnikateľom alebo politikom, vrabec poľnohospodára či drevorubača, straka a rybárik boháča, vrana naopak predpovedala zlé manželstvo. Žiadna mladá žena nechcela vidieť ani ďatľa, alebo Žĺna. Títo vtáci totiž hlásali, že v dohľadnej dobe k žiadnemu vzťahu nedôjde. 

Legenda druhá

V starovekom Ríme sa ešte kedysi dávno oslavoval v noci zo 14. na 15. februára sviatok menom Luperkália zasvätený pohanskému bohu Lupercovi. Bol spojený so starým náboženstvom a oslavoval pastierstvo, plodnosť a rituálnu očistu. Vraj sa v ten deň všade objavovali "urny lásky", do ktorých vkladali slobodné dievčatá lístky so svojím menom. Mladí muži potom losovali a dievča, ktorej meno si mladík vytiahol, sa mala stať jeho pravou vyvolenou. 

Legenda tretia

V Ríme, za čias cisára Marka Aurélia Claudia, sa veľa bojovalo. Tento vládca si neprial, aby to jeho vojakov ťahalo domov k ich rodinám, chcel, aby im rodinou boli iba spolubojovníci a velitelia a domovom bojisko. Preto im zakázal svadby. Vojak cisára Marka Aurélia Claudia sa teda nesmel oženiť aj keď chcel. Bol tu ale biskup menom Valentín, ktorému sa zákaz nepáčil, tak sa rozhodol vzdorovať a páry, ktoré si to želali, tajne sobášil. Po čase sa ale jeho aktivity dostali na verejnosť, Valentín bol zatknutý a 14. februára popravený

Valentínky a darčeky

Aj u nás sa už stalo tradíciou, že keď niekoho milujete, dáte mu to na svätého Valentína najavo. Pošlete mu "valentínku", prianie s vyznaním lásky, kvety alebo dávate darčeky. Základom darčekov však musí byť srdce. Či už je to srdce z čokolády alebo keď ho objavíte na vankúšiku, ako napríklad na magickom červenom, ktorého zadná strana je na dotyk hebko zamatová. Každú ženu tiež určite potešia hebké mikrosaténové obliečky s množstvom atramentových a bielych srdiečok na ružovom podklade, ktoré už na prvý pohľad hovoria "milujem ťa". Rovnakú správu dajú vašej vyvolenej osobe aj 3D obliečky SRDIEČKA v triezvych farbách, ktoré ocenia aj muži. Drobné srdiečka a vyznanie lásky nájdete aj na nádherných obliečkach EROS, ale zvoliť môžete pokojne aj čokoľvek iné. Srdiečok pre vás máme oveľa viac.  

Nebojte sa Valentína

Oslavou sviatku svätého Valentína sa môžete vyznať zo svojich citov. Nebojte sa toho, nebude to znamenať nejakú americkú novotu, ale naopak. Vyjadríte tak svoju lásku v súlade s prastarými európskymi tradíciami a s úctou k dávnym generáciám. Viete, že pravdepodobne najstaršia dochovaná valentínka pochádza z Londýna a je zo 14. februára, roku 1477? 

 
Mikrosaténové obliečky LOVE - ružové
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-35%
13,50
20,90
16,90
35,50