Zverejnené 28. 1. 2021

Bambusová napínacia plachta, zázrak z prírody

Bambus je rastlina s neuveriteľnými vlastnosťami a širokým využitím. Táto drevnatá tráva nezaťažuje ekológiu a rastie tak svižne, že je to takmer viditeľné ľudským okom. V textilnom priemysle je bambusové vlákno obľúbené pre vysokú savosť, antialergické a antibakteriálne účinky a skvelú tepelnú vodivosť. Ak si u nás kúpite bambusovú napínaciu plachtu, je isté, že budete nadšení.  

Najrýchlejšia a najuniverzálnejšia rastlina

Bambus dorastá do výšky okolo 40 metrov, niekedy aj viac, a to dokáže priamo závratnou rýchlosťou. Tie najsvižnejšie túto výšku zvládnu za necelý mesiac. Pretože je navyše pevný, rýchlosť bambusu dokonca kedysi zneužívali v Ázii ku krutému mučeniu, kedy odsúdencom nechali bambus prerastať. Keď sa ale bambus začiatkom 19. storočia dostal do Európy, bolo už jeho používanie oveľa kultivovanejšie a nesmierne široké. Teraz sa v rôznych formách konzumuje, je súčasťou liečiv, vyrába sa z neho treba nábytok, podlahy, papier, buničina, riad, hudobné nástroje, zubné kefky a pod. Predovšetkým ale textilné vlákno. 

Do horúcich dní aj do zimy

Taká panda skonzumuje denne aj 12 kilogramov bambusu. Kým panda ocení bambus iba v kuchyni, vy predovšetkým v spálni. Bambusové vlákno má totiž najvyššiu savosť z prírodných vlákien, dokonca až o 60% vyššie ako ostatné, takže spotené telo na bambusovej plachte môže byť minulosťou. Čím to je? Vlákno bambusu je vo vnútri duté a na povrchu má veľa miniatúrnych otvorov. To zaručuje výbornú priedušnosť tkaniny a pokožka tak môže voľne dýchať. Vďaka tejto termoregulácii dokáže v teplom počasí znížiť pocitovú teplotu v posteli až o 2-3 ° C, v zime zase naopak príjemne prehreje. 

Bez plesní a baktérií

U našich plachiet z bambusových vlákien zaručene oceníte ich fantastické antibakteriálne vlastnosti. Bambus totiž obsahuje zložku s názvom bamboo khun, ktorá samotnú rastlinu účinne chráni pred plesňami. Vďaka tejto zložke tiež bambus netrpí chorobami a nenapadajú ho škodcovia. Bamboo khun potom zostáva vo vlákne aj po spracovaní na textil. Jej prítomnosť v plachte potom dokáže zničiť dokonca až 70% nežiaducich baktérií! Ako bonus navyše ešte eliminuje väčšinu nepríjemných pachov. Túto vlastnosť si bambusová plachta uchováva v plnej sile aj po viac ako päťdesiatich vypraniach. Je to komfort, ktorý navyše zaručuje aj zvýšenú šetrnosť k extrémne citlivej pokožke.

Jersey alebo froté?

Je vašim obľúbeným materiálom u plachiet froté? Nie je problém, na našom webe nájdete aj froté bambusovú plachtu. Milovníci jersey tiež nemusia dlho váhať, bambusové jersey máme tiež.

Oboje v niekoľkých rozmeroch i farbách. Naše bambusové plachty bez výnimky vyhovujú všetkým európskym štandardom a ich gramáž je dokonca 190 gramov/m2. Vysoká hustota priadzí je tu zárukou kvality, ktorá vydrží aj pri dlhodobom používaní. Pri praní sa držte odporúčaním výrobcu, ale všeobecne môžete bambus a jeho zmesi prať na 40 ° C. Aviváž nepoužívajte. Tá totiž obalí jednotlivé vlákna, a to potom obmedzuje savosť plachiet. Namiesto toho zvoľte zriedený ocot, ktorý plachty osvieži a dezinfikuje tkaninu aj práčku. Sušiť v sušičke môžete, ale najlepšie na šetrný program. Správny prístup k praniu a sušeniu vám zaručí, že sa budete tešiť z bambusového komfortu čo najdlhšie. 

 

 
Bambusová froté plachta - biela 90x200 cm
Rozmery • 90 x 200 cm
Predaj ukončený
-48%
14,90
28,90
Bambusové froté plachta - tmavo sivá 180x200 cm
Rozmery • 180 x 200 cm
Predaj ukončený
-45%
23,50
42,90