Zverejnené 21. 1. 2021

Pes v posteli? Kľudne, ale…

Ak patríte k majiteľom najlepšieho priateľa človeka, musíte si čo najskôr po jeho začlenení do rodiny vybrať, či je pre vás najlepšie si zo svojho chlpatého miláčika urobiť spolunocľažníka alebo zostať nekompromisným zástancom toho, že posteľ je výhradne pre ľudí. Než sa ale definitívne rozhodnete, zvážte ohľadom psa v perinách všetky pre a proti. 

Budete šťastnejší

Až 86 % mestských psov spí v posteli so svojím majiteľom; celosvetovo, keď k tomu prirátame aj dediny, v posteli spí viac ako polovica našich štvornohých priateľov. Týka sa to predovšetkým tých najmenších, čo je logické, pretože iste uznáte, že treba deväťdesiat kilová doga a pán, to je pre jednu bežnú posteľ skutočne príliš. Ale keď je váš pes prijateľnej veľkosti a v posteli sa uvelebí, vyzerá pri tom tak roztomilo, že väčšinou nemáte to srdce ho odtiaľ vyhnať. A to podľa odborníkov robíte dobre. Budete si to vlastne užívať obaja. Pes je blažený, že je blízko svojho pána, a váš mozog sa vám odvďačí tým, že v noci, za prítomnosti psa začne uvoľňovať oxytocín, ktorý je inak nazývaný hormónom šťastia. Stretávame sa s ním treba aj u zamilovaných, u mamičiek pri pôrode alebo u partnerov pri sexe. Tento hormón jednak podnecuje príjemné pocity, posilňuje psychickú pohodu, a navyše tiež znižuje bolesť a stres. Koniec koncov, už naši predkovia mali svojich chlpáčov pri spánku tesne pri tele, aby ich zahrievali. A ďalším nezanedbateľným benefitom spania so psom je pocit bezpečia, teda pokojnejší spánok.   

Nieje ten pes špinavý?

Veľa z nás sa bojí nechať psa v perinách kvôli tomu, že je to nehygienické. Ale keď doma dodržiavate zásady bežnej hygieny, nejde o žiadny neprekonateľný problém. Starostlivosťou zahrnutý, v byte bývajúci pes, nemáva blchy ani parazity, pravidelne sa kúpe a udržuje v čistote. Každý správny majiteľ svojho psa tiež kefuje, odčervuje a dodáva mu ďalšiu bežnú starostlivosť, takže taký pes nie je ani zanedbaný ani špinavý. Sú aj takí, ktorí dokonca psovi čistia každý večer zuby, aby sa mu nekazili. A keď mu ešte utriete pred spaním labky, pokojne aj vlhčeným obrúskom, rozhodne sa nie je čoho báť. Pre väčší pokoj v duši spite v takých obliečkach, ktoré sú odolné, ľahko sa perú a udržiavajú. Je to napríklad mikrovlákno a na zimu je ideálny mikroplyš. Keď k nemu pridáte aj mikroplyšovú plachtu, nebude sa chcieť z takej postele vstávať nielen vám, ale ani vášmu psíkovi. Navyše ho môžete dávať do práčky pokojne treba obdeň, pretože vám bleskovo uschne a nemusí sa žehliť. 

Kedy to nejde

Sú ale situácie, kedy by ste sa mali spaniu so svojím miláčikom vzdať. Tak napríklad, ak ste alergici. Ak vám zvieracia srsť spôsobuje (hoci aj drobné) zdravotné problémy, mohlo by sa to časom pri spaní so psom ešte zhoršiť. Ale pozor, podľa odborníkov je tiež možné, že sa vďaka láske k štvornohému priateľovi nakoniec naopak u človeka vyvinie tolerancia na chlpy. Iné nepríjemné problémy môžu nastať, ak má váš pes výrazne dominantný charakter a v posteli vás utláča. Vy sa mu snažíte automaticky v spánku uhýbať a on by sa preto časom mohol pasovať do role vodcu svorky namiesto vás. To prináša neposlušnosť, tvrdohlavosť a mnoho iných problémov. Psy v posteli majú tiež niekedy tú nepríjemnú vlastnosť, že narušujú intímne spolužitie, a to potom môže vážne poškodiť partnerské vzťahy. A keď sa pes v posteli neprimerane rozťahuje a trebárs aj škriabe, ruší to spánok. Vo všetkých takýchto prípadoch ho je lepšie vykázať z postele do pelechu. Dá to síce prácu a chce to veľa trpezlivosti, ale naučiť sa to dá. 

Konečný verdikt

Rozhodne je na každom, aby zvážil, čo je pre neho správne a prečo sa rozhodne. Vedzte ale, že psy chcú spať iba s tým, komu dôverujú. Spoločné spanie má pre nich dôležitý význam, dohromady totiž spí len svorka, takže v posteli vzájomne posilňujete vzťahy a budujete obojstrannú spolupatričnosť. A ak psa nechcete vo svojej posteli, zaspite niekedy spoločne aspoň v tej jeho. Ak teda nie je pelech vášho chlpáča príliš nepohodlný.

 
Francúzske mikroplyšové obliečky TARA Exclusive - sivé
Rozměry • 200 x 220 cm
Skladom
-50%
38,90
77,90
Mikroplyšová plachta Exclusive - svetlo sivá 90x200 cm
Rozměry • 90 x 200 cm
Skladom
-51%
14,10
28,50
Mikrosaténové obliečky LOVE 2
Predaj ukončený
-53%
13,70
29,40