Zverejnené 27. 12. 2020

Novoročné zvyky a tradície našich predkov

"Ako na Nový rok, tak po celý rok" je príslovie, ktoré nám hovorí, že keď budeme prvý deň v roku milí a ústretoví, potom nám to vydrží aj do budúcna. Naši predkovia tomu verili a to, aby sa im v novom roku darilo, nenechávali len náhode. Poďte si s nami oprášiť staré novoročné zvyky a ak vo vás aspoň trošku hlodá myšlienka, že na nich predsa len môže niečo byť, skúste tento rok napríklad len niektoré z nich dodržať. Uvidíte, koľko šťastia vám to prinesie.

 

Jedlo pre šťastie a peniaze

Prvým novoročným jedlom musia byť jednoznačne šošovica, pretože tak nebudete mať v celom roku núdzu o peniaze. Ak si neskôr na obed navyše ešte dáte prasačí rypáčik, zaručene vám to prinesie hromadu šťastia. Môžete k nemu pridať aj nastrúhanú zeleninu, ryžu alebo krúpy. Čím viac, tým lepšie. Drobné kúsky týchto potravín zabezpečia, že doma bude vždy dosť peňazí. Pozor ale na to, aby sa vám na novoročnom tanieri neusadila kačica, hus, morka, kura či iný vták. Nesmie tam byť ani ryba či zajac. To by totiž znamenalo, že vám uletí, upláva alebo utečie šťastie. Mali by ste tiež upiecť koláče a do niektorých z nich zapečte mincu alebo napríklad len zrnko hrášku. Ten, kto schovaný poklad objaví, nebude zaručene aspoň rok trpieť núdzou.

Dobré rodinné vzťahy

Na Nový rok sa vyhnite všetkým hádkam, mrzutostiam a sporom, inak by sa vám nepríjemnosti nevyhli až do budúceho roka. Ak sa hneď ráno oblečiete do niečoho nového, svojim blízkym nezovšedniete a budú vás mať radi. Nesmiete ale nič vynášať z domu, pretože by vám niečo po celý rok chýbalo. Pozor, ani odpadky nie sú výnimkou!Vopred si skontrolujte, či máte doma cukor, múku, olej a ďalšie zásoby. Ak nie, budete sa s tým trápiť celý rok a vnesie to medzi členov rodiny nepríjemnosti. Neperte, neupratujte, nerobte nič, čo sa musí robiť obvykle. Aj keby ste napríklad len zamietli, vymetiete si šťastie z domu. Ak sa stane nehoda a vy tu metlu do ruky vziať musíte, nazametajte smeti do kúta a nechajte ho tam až do druhého dňa. Najväčší pozor si ale dajte na bielizeň na šnúre či mokrú handru z upratovania. Nesmie tam byť, privolali by ste na rodinu nešťastie! A čím väčšia, bielizeň, napríklad plachta alebo obliečky, tým väčšie nešťastie a súženia si privodíte. Tak nezabudnite, práčku máte na Nový rok prísne zapovedanú!

Hosť do domu

Na prvú novoročnú návštevu si pozvite dieťa, alebo aspoň niekoho veľmi mladého. Keď bude mladý člověk prvý, ktorý prekročí váš práh, prinesie to do domu iskru a zdravie. Keď by náhodou prvá dorazila babička s dedkom, riskujete, že sa budete po celý rok doma hádať. Nikdy si ale od návštev nepožičiavajte peniaze, robili by ste to potom už stále. A naopak, nikomu nepožičiavajte ani vy. Potom by vás celý rok niekto okrádal. Abyste s návštevou len tak nesedeli,  môžete  si tiež podľa starých zvykov vyveštiť. Ťahajte z misky či vrecúška zabalené predmety: kúsok jabĺčka znamená zdravie, uhlie naopak chorobu, zemiak hovorí, že nebudete hladný, kus buchty alebo koláča značí dostatok všetkého, čo potrebujete k životu. Určite ešte nezabudnite vycinkať zvončekom zo všetkých kútov domu zlých duchov a potom už by mohol byť váš budúci rok ten zatiaľ najkrajší zo všetkých, ktoré ste kedy prežili.

Tak veľa šťastia v novom roku!

 

 
Mikroplyšová deka VIANOCE s baránkom - sivá 140x200 cm
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-51%
23,50
47,50
Jersey plachta Exclusive - červená 90x200 cm
Rozmery • 90 x 200 cm
Skladom
-50%
9,90
19,90
Mikroplyšové obliečky VIANOCE Exclusive - červené
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-51%
27,90
56,50