Zverejnené 27. 12. 2020

Trblietavý a veselý domáci Silvester

Na Silvestra sa každoročne celý svet chystá na najokázalejšie oslavy v roku. Oslavuje drvivá väčšina ľudí a deje sa tak všade; či už kvôli tradícii, alebo z radosti z toho, že s ďalším rokom príde niečo nové. Očakávame, že budeme šťastnejší, zdravší, lepší a bude sa nám dobre žiť. Tento rok je ale trochu zvláštny, preto asi nebude žiadna obľúbená megapárty. Čaká nás skôr rodinná oslava, čo ale vôbec nemusí byť žiadna fádnosť a nuda!

Ako na to idú vo svete

Posledný deň v roku sa oslavuje v niektorých krajinách rôznymi zvláštnymi spôsobmi. Všetky celosvetové tradície ale smerujú k tomu, aby bolo na budúci rok všetko lepšie ako doteraz. Napríklad v Španielsku musíte o polnoci zjesť dvanásť guličiek hrozna, potom vás šťastie neminie. Dáni skáču do nového roka o polnoci zo stoličky, Peruánci sa zase pobijú, aby za sebou nechali všetky spory a privítali nový rok s čistým stolom. V Čile nezabúdajú na svojich mŕtvych a oslavujú s nimi na cintoríne, Íri zaháňajú zlých duchov tak, že klopú chlebom na dvere, zatiaľ čo Mexičania zase nosia červené spodné prádlo pre šťastie. Ak niečo zo zahraničných tradícií budete skúšať doma, vynechajte tie peruánske. Takáto susedská bitka nemusí byť okolím vždy správne pochopená. 

Nech váš domov žiari

Už máte nachystané všetky dobroty, ako jednohubky, chlebíčky, syry, nátierky a vôbec všetko, čo doma pripravujete? Ak sú už aj poháre naleštené a nápoje sa chladia v chladničke, dajte sa do prípravy bytu. Ale pred tým si ešte nezabudnite na večer nachytať dostatok utierok. Nepríjemnosť sa môže tento večer prihodiť raz dva a mali by ste mať po ruke niečo, čo vás rýchlo zachráni.

Váš byt by mal byť trblietavý a plný lesku, veselých farieb a svetielok. Aj keď tento rok oslavujete doma, nedajte sa, postavte sa tomu a ukážte, že viete vytvoriť mimoriadné a veselé prostredie. Ide predsa o výnimočný večer k privítaniu toho nového, čo vás budúci rok čaká! Môžete treba rozvesiť farebné reťaze, ktoré ste si vyrobili s deťmi nebo rozsvieťte pestré lampióny. Navyše jednoduchým pohladením zmeníte ich farbu, napríklad z červenej na zlatú. A z toho môže byť aj zábava. Vykreslujte prstom do vankúšov obrazce, ktoré sa ukážu v inej farbe a ostatní môžu hádať, čo ste vytvorili.

Zabávajte sa

Najpríhodnejší čas na to, obliecť sa do trblietok a flitrov, je práve Silvester. Ani trochu nevadí, že ste doma, neváhajte a choďte do toho, dodá to večeru šmrnc. Niekto nemôže byť na Silvestra bez zábavných programov a komédií v televízii, ale pokojne si môžete tiež pustiť hudbu, alebo dokonca zahrať napríklad na gitaru a zaspievať si. Dobre sa pri tom popíja a maškrtí. Mimochodom, na jedlo kladú na Silvestra veľký dôraz Estónci, musia mať minimálne sedem chodov. Vy si ale jedlá nemusíte dávať toľkokrát, zato si u neho môžete rozprávať veselé príbehy alebo hrať obľúbené stolové hry, tiež nezabudnite zhodnotiť to dobré, čo sa vám tento rok prihodilo. Pobaví tiež domáci kvíz, ako dobre si pamätáte minulý rok. Niekedy to aj môže pripomínať detskú hru na tichú poštu, predovšetkým tým, ako si udalosti pamätajú jednotliví členovia rodiny. Ale pozor, otázky pokladajte s rozvahou, aby sa z toho nevyvinula domáca hádka. Ta k Silvestru určite nepatrí.

Buďte nachystaní

Ak už dopredu viete, že to máličko preženiete s pitím, včas si prichystajte kvalitnú "prvú pomoc". Nakrájané kúsky zázvoru varte asi 10 minút, potom dochuťte citrónom a medom. Uvidíte, že vám na Nový rok urobí dobre a zlepší žalúdok, hlavu i náladu. A teraz už si užívajte večera a do nového roka s úsmevom. Veselý Silvester a šťastný nový rok 2021!

 
7,20
14,50