Zverejnené 11. 12. 2020

Vianočné tradície - veselé, tajomné i čarovné

Medzi najväčšie kresťanské i občianske sviatky patria bezpochyby Vianoce. Ich rodinným vrcholom je u nás predvečer narodenia Ježiša Krista, 24. december, teda Štedrý deň. Vianoce sa oslavujú už od 7. storočia, sú opradené mnohými tajomstvami, tradíciami a zvykmi, ktoré nám majú priniesť šťastie, zdravie a bohatstvo a vyjaviť budúcnosť. Väčšina z nich sa viaže práve ku štedrému dňu. 

 

Vianočný stromček, ochrana rodiny 

Tradícia zdobenia vianočného stromčeka sa k nám dostala z pobaltských krajín a nemeckého severu. Naši predkovia ho na Štedrý deň ráno zavesili k stropu špičkou dole, ozdobili orechami, jablkami, slamou a šúpolím z kukurice. Až oveľa neskôr sa pridali sviečky. Stromček mal byť ochranným symbolom pre rodinu, aby ju neopustila hojnosť. Do našich krajín sa dostal až okolo r. 1800 a to najprv do miest. Na vidieku sa objavil neskôr, až do prvej svetovej vojny na dedinách stačila ozdobená smreková vetvička. Tou dobou sa začali stromčeky na Vianoce umiestňovať do podstavca na zem tak, ako to robíme dnes.   

Štedrovečerné zvyky 

Na Štedrý deň by mala doma vládnuť sviatočná pohoda, a to asi takto: Pečivo je zarovnané na podnosoch, na adventnom venci svieti posledná sviečka, zdobíte stromček, darčeky čakajú na večer zabalené v skrini, rybia polievka, alebo kapustnica buble na platni, obaľujú sa ryby či rezne a v chladničke stojí misa toho najlepšieho zemiakového šalátu podľa tradičného rodinného receptu. Je to u vás presne tak alebo naopak vrcholí zhon a stres, aby ste všetko stihli? Pokiaľ už máte všetko pripravené, môžete uctiť tradície našich predkov a vyskúšať si s rodinou niektoré zvyky, ktoré sa so Štedrým dňom spájajú už po stovky rokov. 

Uvidíte zlaté prasiatko 

To všetci poznáte, keď nebudete do večera jesť, zjaví sa vám zlaté prasiatko. Na Štedrý deň sa ráno neraňajkovalo, na obed trochu polievky, a potom už sa len čakalo na hlavnú štedrovečernú tabuľu. Kde sa ale to prísne zlaté prasiatko vzalo? Prasa údajne kedysi symbolizovalo slnko, ktoré sa o Vianociach ujíma vlády, a tak by sa malo prasiatko ukázať v rodinách, ktoré ho dostatočne pohostia a tým si slnko zaslúžia. 

Poznajte budúcnosť 

Či sa dostanete do sveta, to vám zjavia škrupinky orechov so sviečkou, plávajúce v mise naplnenej vodou. Keď sa bude tá vaša držať pri ostatných alebo u kraja, nikam sa nepozriete. Liatie olova je trošku ťažšie. Rozpustíte ho nad plameňom na lyžici a vlejete do studenej vody. Potom to chce veľa fantázie, aby ste určili, čo znamená práve váš odliatok. Zase je tu ale priestor pre optimistický výklad. Kto nemá olovo, môže to skúsiť s voskom. Poľnohospodári a záhradkári môžu vyskúšať, aký bude budúci rok suchý. Dvanásť jadierok z jablka sa vhodí do misy s vodou, koľko ich vypláva na hladinu, toľko bude suchých mesiacov

Je tu niekde ženích? 

Sobáša chtivým ukážeme niekoľko vianočných obyčajov, či vytúžená svadba príde už budúci rok. Máme tu hádzanie črievicou za hlavu. Ak dopadne na zem otočená špičkou k dverám, dievča sa do roka vydá.  Už od 13. decembra na sv. Luciu si mladé ženy napísali na dvanásť papierikov mená mužov, ten trinásty ostal prázdny. Lístky potom zamiešali a každý deň jeden spálili a na Štedrý deň sa z posledného dozvedeli meno ženícha. Alebo môžu tiež zaklopať na kurník. Ak sa ozvu sliepky, budú si musieť na svadbu počkať. Ak prebudia kohúta, potom už je to isté, budú sa vydávať. 

Štedrovečerná večera 

Než nastane tá chvíľa, kedy zasadnete k bohato prestretému stolu, nesmiete zabudnúť, že by mohol prísť pocestný, takže pridajte jeden tanier navyše. Pod každý tanier samozrejme patrí šupina z vianočného kapra, ktorá sa po večeri dá do peňaženky. To vraj zaručí dostatok peňazí po celý rok. Než sa pustíte do jedla, nastal čas si rozkrojiť jablko. Pekne naprieč, aby sa vám ukázal prierez jadrovníkov. Keď uvidíte hviezdičku, je všetko v tom najlepšom poriadku. Budete celý rok zdraví. Našli ste vo vianočke ukrytý hrášok, ktorý sa musí pri jej pečení vložiť do cesta? Tak to znamená celoročné šťastie! S láskou pletená vianočka navyše ochráni pred zlými silami. Medzi menej známe zvyky patrí tiež to, že ak chcete, aby vás mali všetci radi, musíte zasadnúť k večeri s tvárami natretými medom. Kým všetci neskončia s jedlom, nevstávajte od stola. Hovorilo sa, že ten, kto vstane skôr, ten s vami už budúce Vianoce nepovečeria. Zvyšky od hostiny sa potom majú položiť ku koreňom ovocných stromov, aby dobre plodili. 

Po večeri príde ta najočakávanejšia chvíľa. Zazvoní zvonček a vy rozdáte darčeky, ktoré nadelil Ježiško. Ale pozor, keď nikoho neobdarujete, skončíte po celý rok v biede!

Než sa odoberiete na polnočnú, urobte si pohodu. Zabaľte sa do deky s baránkom a odpočívajte, nech si tento čarovný večer užijete v čo najväčšej pohode! 

 

 

 
23,50
47,50
25,90
51,50
Mikroplyšová deka TORM s baránkom - sivá 140x200 cm
Rozměry • 140 x 200 cm
Predaj ukončený
-51%
25,90
52,50
Mikroplyšová deka VIANOCE 4 s baránkom 140x200 cm
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladom
-51%
23,50
47,50