Zverejnené 21. 11. 2020

Sviatočná výzdoba a tohtoročná výzdoba Vianoc

Vianoce už skoro klopú na dvere a to znamená, že si každý domov žiada slávnostnú výzdobu. V tejto sviatočnej dobe robíme všetko pre to, aby celý byt či dom žiaril a už na prvý pohľad, každým detailom, oslavoval príchod Ježiška a dobu slnovratu. Vianoce majú samozrejme svoj osobitý štýl, svoje nemenné znaky a vzory, tradičné farby, ale súčasne tiež podliehajú módnym trendom.

 

Vianočná atmosféra vcelom dome

Čo nesmie doma na Vianoce chýbať, to je samozrejme vianočný stromček, adventný veniec, betlehem, imelo, ktoré musí byť darované, aby prinieslo šťastie. Tiež veľa svetielok, sviečok či lampičiek a ďalších vianočných dekorácií. Okná sú ozdobené zasneženými dedinkami, svetelnými cencúľmi či girlandami a všade vonia ihličie, škorica a klinčeky alebo klasický vianočný "františek". Dôležité sú ale tiež obrusy, prestieraniedeky a obliečky s vianočnými motívmi. Také obliečky, ktoré u nás nájdete v nekonečnom množstve vzorov a farieb, dokáže dokonale doladiť vašu spálňu, ktorá by rozhodne nemala byť pri vianočnej výzdobe popoluškou. Zvoľte ho treba vo farbe, ktorá bude ladiť s ozdobami na stromčeku, medzi motívmi vyberte čokoľvek vám bude blízke. Nórske vzory, soby, hviezdy či 3D obrázky, ktoré z našich obliečok vystupujú ako živé. Aj medzi materiálmi máte na výber; huňatý hebký mikroplyš či hladká bavlna. Na sedačku do obývačky sa sluší pre dokonalú atmosféru pridať vianočnú deku, ktorá vašu výzdobu nielen pozdvihne, ale aj príjemne zahreje, až si budete užívať sviatočného rodinného večera. 

Rodinné tradície zdobenia

Zdobenie vianočného stromčeka je v našich domácnostiach rôzne a jedinečné. Niektoré rodiny majú svoje nemenné tradície, kedy vyťahujú každoročne pestré korálkové či sklenené fúkané ozdoby po predkoch a u dekorovania stromčeku spomínajú na prarodičov, ktorí im svoje poklady, uchovávané po generácie, odovzdali. Inde sa držia perníčkov, sušených jabĺčok a iného ovocia, orechov a slamených ozdôb, aby stromček vyzeral tak, ako ho kedysi zdobili ľudia na vidieku. Niekde je zase prioritou udržateľnosť a tam sa dekoruje stromček papierovými reťazami a ozdobami, ktoré doma vyrobili sami rodičia spolu s deťmi. V ostatných rodinách majú radi zmenu a chcú, aby stromček vyzeral každý rok inak. Napríklad aj podľa trendov, ktoré sa každý rok menia.

Farby Vianoc pre tento rok

Ako každý rok, aj tento rok určite premýšľate, ako najlepšie ozdobiť stromček a aké farby zvoliť. Poradíme vám, z čoho by ste si podľa trendov mali tento rok vybrať. Pokojne môžete zostať u červenej a zelenej, tým tento rok určite chybu neurobíte. Táto klasika sa zase zaradila medzi najvýznamnejšie farby pre tohtoročné Vianoce. Stranou nesmie zostať ani zlatá, ktorá je spolu s honosnými ozdobami v štýle "Fabergého vajíčka" nevyhnutná. Keď k nej pridáte ešte farbu, ktorá je najväčším tohtoročným vianočným hitom, a to temne modrú, výsledkom bude elegancia pripomínajúca nočnú oblohu plnú hviezd. Pre vyznávačov škandinávskeho štýlu je tu ďalší tohtoročný trend, a to biela. Farba snehu, nekonečných severských plání a ozdoby v podobe sobov, snehuliaka, pierok i drobných guľôčok. Jednoduchosť a čistota bielej bude mať vždy slávnostný nádych. S farbou stromčeka potom zlaďte ostatné dekorácie a textil vo vašom byte.

Nechajte sa uniesť, ale neprežeňte to

Výzdoba bytu o Vianociach síce stále riadi tradíciami, ale napriek tomu, aj pri ich dodržiavaní, poskytne každému značný priestor pre vlastnú fantáziu. Vianoce sú samozrejme trochu o preháňaní, nikdy sa domy tak masívne nezdobia, ako v tomto období, vždy je ale treba atmosfére úplne nepodľahnúť a strážiť si zdravú mieru vkusu. Držte sa pôvodných nápadov a nepridávajte stále ďalšie a ďalšie. Jedine snáď ešte tak vetvičku borovice, ktorú si prinesiete z vychádzky do lesa a ktorá vám krásne prevonia celý dom.

 
25,90
51,50
Mikroplyšové obliečky LYANA Exclusive - červené
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-51%
27,90
56,50
Mikroplyšové obliečky VIANOCE 2 Exclusive
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-50%
33,90
67,90