Zverejnené 13. 11. 2020

Spite na chate ako vo vate

Keď vyrazíme po náročnom pracovnom týždni na svoju chatu, je to preto, aby sme relaxovali a užili si pohody v prírode. Nemenej dôležité je, sa cez víkend dobre vyspať. Nevyriešte preto lôžkoviny vo svojom rekreačnom objekte tým, že priveziete to, čo už doma doslúžilo. Dolaďte svoju chatu správnou posteľnou bielizňou a vhodnými obliečkami.

 

Súkromie a kľud

Hovorí sa, že sme už odjakživa národom chatárov a chalupárov. Pred mnohými rokmi, tesne po revolúcii, kedy sa ľuďom z východnému bloku otvorili hranice na západ, to už ale skoro vyzeralo, že chatám odzvonilo. Avšak čas ukázal, že tomu zďaleka tak nie je, pretože počas tohto roka sa dopyt o rekreačné objekty prudko zvýšil a potvrdilo sa, že sme chatarské veľmoci. Možno je jedným z dôvodov útek pred hrozbou nákazlivej choroby, pretože chata v prírode poskytuje súkromie, s akým sa v meste nestretnete. A teda aj bezpečie a nekomplikovaný, jednoduchý život, ktorý naša psychika čas od času nutne potrebuje.

 

Chata má svoj štýl

Chaty, na rozdiel oproti stáročiami ošľahaných chalúp, bývajú relatívne novšie a postavené práve iba k rekreačnému účelu. Či už to sú malé a skromné stavby v lese alebo tie, čo pripomínajú luxusné vily s výhľadom na vodu či s vrcholkami hôr v dohľade, majú v prevažnej väčšine niekoľko spoločných ukazovateľov. Dosah prírody, výletné a turistické ciele a predovšetkým drevo, jeho vzhľad a vôňu. A bol by takmer hriech to krásne a prírodné drevo nedoplniť vhodne zvoleným bytovým textilom. Závesmi, obrusmi, ale predovšetkým obliečkami. Myslite na to, že je potrebné spojiť estetiku s praktickosťou a potom budete spokojní. 

 

Farby do lesa

Drevo na nábytku či obloženie chaty by malo byť podľa odborníkov doplnené textilom v tých základných farbách, ktoré sprostredkujú ľudskému oku jeho receptory zvané čapíky. Jedná sa o červenú, zelenú a modrú. Ďalšou variantou je využiť zemité farby prírody. Ale nekombinujte ich všetky dohromady, súznieť spolu budú maximálne tri farby v jednom priestore. To platí pochopiteľne aj pre obliečky. Staré, potrhané, ktoré vám doma už nevyhovujú, radšej rozstrihajte na handry a využite k upratovaniu. Aj na chate by ste sa mali cítiť čo najlepšie a krásny interiér má vplyv na zdravú psychiku. Pretože by ste mali večer vkĺznuť pod perinu ktorá interiér chaty dokáže skvele doplniť, vyberte si napríklad naše bavlnené kárované obliečky, pre chladné dni si ich môžete zaobstarať aj vo verzii flanelu, ktorý vás zaručene zahreje. Do rovnakých farieb môžete zladiť aj mikroplyšovú deku, ktorú určite využijete napríklad večer pri ohni, až si budete opekať špekáčiky. 

 

Po výlete do perín

Na chate, kde sa venujeme predovšetkým fyzickým aktivitám, je dôležité sa dobre a kvalitne vyspať. Preto je treba mať dobrú posteľ, na nej kvalitný vankúš s paplónom. Nevozte si preto z domova periny, ktoré už doslúžili, nie je to správna voľba. Pre tento účel by ste mali zvoliť duté vlákno. Vždy zostáva nadýchané, nedrží sa v ňom vlhkosť, a to je pre nedostatočne vetrané priestory chaty výhra. Vankúše a deky z tohto materiálu sú hygienické, antialergické, odolné proti roztočom a nelákajú nepozvaných návštevníkov zo sveta hmyzu, ktorých sa v prírode vyskytuje naozaj veľa. 

 

A zase do mesta

Na chate to rýchlo uteká, ani sa nenazdáte a musíte sa chystať domov. Ako ste zvyknutí, umyjete riad, upracete neporiadok, aby vás nabudúce privítalo príjemné prostredie. Dobre zatvorte okná, utesnite okenice, ale skôr, než vypnete elektrinu a zamknete, vráťte sa do spálne a upracte posteľnú bielizeň. Nikdy totiž na 100% nemôžete vedieť, kedy sa na chatu vrátite, aj keď plánujete skorý príchod. Deky i vankúše uložte do igelitových vriec, najlepšie do vákuových. Uzatvárajú sa patentným zipsom a pomocou vysávača z nich odsajete vzduch. Potom k nim nebude mať prístup špina, vlhkosť ani prach. 

 

 
Bavlnené Renforcé obliečky DAVOS
Rozmery • 140 x 200 cm
Predaj ukončený
-53%
19,10
40,90
38,30
76,90
Mikroplyšová deka Exclusive - vínová 200x230 cm
Rozmery • 200 x 230 cm
Skladom
-51%
19,20
38,90