Zverejnené 17. 11. 2023

Veľké predadventné upratovanie? Začnite v spálni

Sú dve obdobia v roku, kedy nastupuje väčšina rodín pod velením povereného domáceho generála k veľkému upratovaniu. Najprv to býva z jari, druhýkrát v čase, keď sa blíži advent. Advent by sa mal podľa tradície privítať čistým a vyzdobeným bytom. S gruntovaním teda začnite včas a najlepšie v spálni; spánok v čistom voňavom prostredí vám dodá silu na pokračovanie v ďalších kútoch vášho bytu. 

Advent, príchod čistoty

Človek nemusí byť praktizujúci kresťan, aby v ňom Vianoce vyvolávali slávnostné pocity niečoho krásneho, nadprirodzeného. Je to čas, keď všetci robíme radosť deťom, rodine, blízkym a priateľom a chceme, aby boli ľudia okolo nás šťastní. Vianočné sviatky začínajú adventom, ktorý trvá štyri týždne a vrcholia Štedrým dňom. Samotné slovo advent pochádza z latinského slova adventus, čo znamená príchod, a na ten by mal byť váš byt pripravený. To znamená čistý a bez chybičky. V predadventnom období upratovali svoj dom už naše prababičky, babičky i mamičky a my tak nejako podvedome vnímame, že generálne upratovanie bytu súčasne očistí aj nás a my si potom môžeme dokonale vychutnať vianočnú atmosféru. 

 

Preč so zbytočnosťami

Aj keď nepatríte k vyznávačom minimalistického životného štýlu KonMari, mali by ste poznať, že ak rázne nezakročíte, vaša skriňa v spálni definitívne stratí status prehľadného úložiska. Ak sa vám už teraz ťažko hľadá medzi ostatnými konkrétny kúsok, ktorý si chcete obliecť, obrňte sa pred nostalgiou voči dlhoročným odevom, vyprázdnite skrine a zbytočných obnosených šiat aj bielizne sa zbavte. Umyte šatníky i komody zvnútra i zvonku a potom už pokojne naskladajte späť zvyšné oblečenie, a to pekne do prehľadných komínov. Uvidíte, že vám ešte zostane miesto na nové kúsky, ktoré sa možno objavia pod vianočným stromčekom. Utrite prach, nevynechajte ani skryté neprístupné miesta, umyte okná, radiátory, svetlá, naleštite zrkadlá, prelustrujte toaletný stolík a vyhoďte vyschnuté krémy, laky na nechty a roky nepoužívané očné tiene. Rovnako ako ku skrini sa správajte aj k nočným stolíkom. Čo tam nepatrí, vyhoďte. 

 

Dokonalo čistá posteľ

Základom každej spálne je posteľ, a tá si zaslúži pri veľkom upratovaní veľkú pozornosť. Začnite od podlahy, ak má posteľ úložné priestory, určite sa v nich nahromadila kopa vecí, ktoré tam nepatria, a tak sa dajte do triedenia. Vyčleňte veci na vyhodenie, predaj, či na charitu a nechajte si len to, čo naozaj chcete mať doma. Potom vytiahnite matrac, skontrolujte, či nepotrebuje výmenu, dôkladne ju vysajte z oboch strán a dajte vyvetrať. Aby dlhšie vydržala, určite nezabúdajte na chrániče, ušetria vám výdavky za predčasne zničenú matrac. Než ju uložíte späť, umyte rošty a rámy postele. Vankúše a deky vyperte, ale len v tom prípade, ak nie sú perové a zmestia sa vám do práčky. Inak sa musíte obrátiť na čistiareň, alebo si rovno kúpte novénadýchané a hygienické. Na voňavé deky a vankúše logicky patria čisté obliečky, v tomto období ako inak, než vianočnou tematikou a najlepšie z mikroplyšu, aby vás poriadne zahriali.

 

A keď už máte čistú posteľ, ešte vás na záver čaká podlaha a potom už máte spálňu hotovú. A čo je potom úplne najlepšie? Dať si sprchu alebo kúpeľ a uvariť si kávu. Alebo nie, dajte si radšej pohár vína, zabaľte sa do mäkučkej huňatej mikroplyšovej deky alebo mikroplyšových perín a relaxujte u dobrého filmu. Určite si to zaslúžite!

 

 

 

 

 
Bavlnené Renforcé obliečky LYANA - červené
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-50%
19,10
38,50
Mikroplyšová deka Exclusive - vanilková 200x230 cm
Rozmery • 200 x 230 cm
Skladom
-50%
21,90
43,50