Zverejnené 26. 10. 2020

Pieta alebo strašidlá? Oslávte Halloween, nezabudnite na Dušičky

Dušičky, to je náš zavedený kresťanský sviatok, počas ktorého ideme aj cez pol republiky zapáliť sviečku na hrob na uctenie našich zosnulých blízkych. Oproti tomu Halloween niektorí jeho odporcovia berú ako "americký výmysel", novinku, ktorá by chcela našu kresťanskú klasiku nahradiť. Nenechajte sa tým zmiasť, obe tradície si oslavu zaslúžia, majú totiž rovnaký historický pôvod. 

 

Spoločný  pôvod

Strašidelne veselý Halloween

Dnešný názov Halloween vznikol z pôvodného "All Hallow Eve", čo prenesene znamená "večer všetkých svätých" a oslavuje sa 31. októbra. Má svoje čaro hlavne pre deti. V anglosaských krajinách deti v sprievode rodičov chodia v maskách od domu k domu prezlečené za duchov, aby si vykoledovali rôzne sladkosti. U nás sa zatiaľ koleda nezabývala, ale do masiek sa aj naše deti obliekajú radi. Ak ešte prevlek na Halloween pre vaše najmenšie nemáte a nie ste príliš zruční, nebojte sa, poradíme vám jednoduchý spôsob, ako to zvládnuť. Vezmite obyčajnú bavlnenú plachtu bez gumy, pretiahnite ju deťom cez hlavu tak, aby ste správne označili miesto, kde urobíte otvory pre oči. Zložte, prestrihnite diery a potom prestieradlo spoločne s deťmi pomaľujte napríklad čiernou fixkou. Chalanom nakreslite kostru alebo pavúky, dievčatkám naježené mačky a kostým na poslednú chvíľu je hotový.

Nezabudnite ani na výzdobu bytu. Nesmú chýbať vydlabané tekvice so zapálenou sviečkou vo vnútri a dekorácie s motívmi kostlivcov, pavúkov, mačiek, netopierov či čarodejníc. A môžete oslavovať. On taký rodinný Halloween večer v bezpečí domova môže byť veľká zábava. Rozprávajte si historky, čítajte duchárske príbehy, bavte sa a venujte sa predovšetkým vašej rodine

Dve tradície v harmónii

Aj keď oboje sviatky, Dušičky i Halloween uctievajú vo svojom základe to isté, teda duše zosnulých, je v spôsobe ich osláv predsa len veľký rozdiel. Halloween je skôr také tajomné divadelné predstavenie, ktoré má síce na prvý pohľad desivý nádych, ale všetci sa pri ňom dobre bavia. Dušičky sú oproti tomu vážny a pietny deň, keď zapaľujeme sviečky na hroboch svojich blízkych a spomíname na ne. Vlastne je pekné nevynechať ani jeden z týchto sviatkov. Ukážte, že nie je na škodu urobiť radosť deťom Halloweenom a súčasne uctiť svojich predkov tým, že im na Dušičky zapálite na cintoríne sviečku. 

 
Bavlnená plachta - biela 140 x 240 cm
Rozmery • 140 x 240 cm
Skladom
-50%
7,20
14,50