Zverejnené 18. 10. 2020

Dve deti v jednej izbe

Zo štatistík môžeme vyčítať, že aj keď u nás pôrodnosť pozvoľna stúpa, najčastejšie spolu v jednej domácnosti vyrastajú dve deti. A tie sa väčšinou musia zmestiť do jednej izby. Či už to sú dve dievčatká, dvaja chlapci alebo máte doma deti oboch pohlaví, pri zariaďovaní izbičky je treba rešpektovať ich vek, individualitu i záľuby.

(Ne)výhody spoločnej izby

Nie každý môže umožniť dieťaťu aby malo vlastnú samostatnú izbu. Jedináčik je na tom v tomto smere lepšie, ale ak sa narodí v rodine ďalšie dieťa, musí sa ten starší uskromniť a príde o časť priestoru. To je ale pre ďalší život paradoxne veľmi dobré, pretože sa prirodzene naučí deliť sa, byť ohľaduplný a rešpektovať ostatných. Mladšie dieťa potom bude navyše stimulované k dosahovaniu vyšších mét; bude sa chcieť čo najskôr naučiť to, čo už vie jeho starší súrodenec.

Osobný priestor pre každého

Všeobecne platí, že ak je to možné, mali by ste každému z detí vytvoriť jeho vlastný malý priestor, aby obe mali pocit, že majú niekde svoje osobné miesto. Kúpte dve skrinky na oblečenie, dva písacie stolíky a k nim dve rastúce stoličky, dve knihovničky a samozrejme dve postele. Alebo jednu poschodovú posteľ, ušetríte tým priestor a napriek tomu vytvoríte každému z detí miesto, ktoré bude len jeho. S trochou šikovnosti sa dá k posteli pripevniť záves, ktorý si môže dieťa podľa potreby pre zvýšenie pocitu súkromia zatiahnuť. Súkromie zaistia i rôzne baldachýny pre deti, ktoré sa dajú bežne kúpiť v obchodoch. Ak vám to pôdorys a veľkosť izbičky len trochu umožňuje, skúste ho rozdeliť na polovicu. Skriňami, závesom alebo napríklad práve poschodovou posteľou.

Farby k deťom patria, ale neprežeňte to

Detská izba by mala byť farebná a stimulujúca. Ale pozor, aj keď plánujete farbu nábytku a textilných doplnkov, nezabúdajte na to, že izbička postupne ožije hračkami, obrázkami, knihami a to všetko bude plné farieb, ktoré sa ani pri najväčšej snahe nedajú zladiť s farbami zariadenia. Preto je dobré byť práve v prípade výberu nábytku umiernený. Držte sa jednej farby, či už prírodného dreva, bielej alebo sivej. Doplňte závesy a koberec na hranie, najlepšie v rovnakých odtieňoch, v prípade kombinácie ich starostlivo zlaďte k sebe. Myslite aj na to, že každá farba má svoje psychologické určenie. Modrá aj zelená upokojujú a dobre sa v ich prítomnosti učí aj spí. Červená a oranžová podporujú fyzickú aktivitu, žltá stimuluje k poznávaniu.

Podporte ich individualtu

Patríte medzi tých rodičov, ktorí kúpia pre obe deti do postieľok v Izbičke rovnaké obliečky, aby ste tak nenarušili jednotné farebné ladenie? Je to síce pekné a pomôže to estetickému zjednoteniu izby, ale je to chyba. Práve detské obliečky sa dajú výborne využiť v priestore ako jedinečný prvok pre vyzdvihnutie individuality, záľub aj veku každého z vašich detí. Keď váš starší syn hrá Minecraft podporte ho a nechajte ho objavovať úžasné svety s obliečkami s týmto motívom. Pokojne potom vedľa neho nechajte zaspávať vašu malú princeznú v perinách s myškou Minnie či poteší Mickey alebo s kráľovskými dcérami Annou a Elsou. Deti sú individuality a ich jedinečnosť sa musí podporovať. Skvelou možnosťou sú práve obliečky do postieľky, v ktorých trávia viac než tretinu dňa a to je veľmi DÔLEŽITÉ. Keď budú zaspávať s obľúbenými hrdinami, budú mať pokojnejší spánok a prebudia sa s väčšou chuťou do nového dňa a plné elánu.

19,90
59,90
20,50
55,90
Obliečky do postieľky MRÁČIKY - ružové
Rozmery • 100 x 135 cm
Skladom
-65%  • 
9,70
27,80
14,90
26,80