Zverejnené 22. 1. 2022

Chceli ste žiť s mačkou, a nakoniec bývate u mačky

Mačka je najroztomilejšia bytosť, akú môžete mať. Pokiaľ však nepočítate s tým, že sa z vášho bytu stane výhradný majetok vašej mačky, môže vás spoločné spolužitie trochu zaskočiť. Aby ste toto spolubývanie v pohode zvládli, buďte pripravení a prichystajte jej dostatok podnetov, a hlavne miesta na jej hry, dokonalý relax a leňošenie.

Váš nový snobský spolubývajúci

Či už sa chystáte zaobstarať si solídnu mačku domácu z útulku alebo od suseda, prívetivú mainskú mývaliu, inteligentnú a divokú bengálsku alebo sebestačnú britku od chovateľa, vedzte, že by ste rozhodne mali poznať pár dôležitých vecí, aby ste boli všetci spokojní. Beriete si totiž do bytu vášho budúceho šéfa. Mačka totiž nie je len tak hocikto, je to skutočná osobnosť, takže jej veľmi záleží na tom, v akom prostredí bude žiť. Máme pre vás pár informácií, ktoré pozná každý zaslúžilý „mačací rodič“. Počítajte s tým, že váš čas odteraz bude riadiť mačička, ale vrnenie a prítulný hebký kožúšok, to je odmena, ktorá za to určite stojí.

Hurá, vy ste mi priniesli tašku!

Súčasťou nákupu, okrem základných potrieb, ako je mačacia toaleta, škrabadlo, misky a pod., sú aj veci pre zábavu a pelech. Ak ste ale nakúpili veľa drahých aktívnych hračiek, bez ktorých by mačička podľa predavačky strádala, budete najskôr sklamaní, pretože sa obyčajne nestretnú s očakávanou odozvou. Zvyčajne ich totiž mačka po prvom preskúmaní nechá presne tam, kam ste ich položili a bude sa radšej venovať igelitovej či papierovej taške, z ktorej ste nákup vyložili. A taká kartónová krabica, to je ešte len radosť! Dobre sa pobavíte, keď budete sledovať, ako sa vaša mačička klasických rozmerov hodlá vopchať do minikrabice až do tej doby, než sa jej to nakoniec podarí. Hlavne sa tomu ale nesmejte nahlas, mačka má totiž značnú sebaúctu a vie si tiež vychutnať pomstu.

Kto je tu najdôležitejší?

Každá mačka úmerne svojej mienke o sebe samej vyžaduje dostatočnú pozornosť. Pracujete doma na počítači? Zabudnite na to, že ste doteraz mali nejakú pevne stanovenú pracovnú dobu. Naučíte sa to rýchlo a pracovať budete, až bude váš maznáčik spať. Pretože inak sa vám bude čo chvíľu prechádzať po klávesnici, než sa na nej nakoniec uvelebí a beda, či ju vyhodíte. Mohla by sa vám odmeniť donesením polomŕtvej myši do spálne alebo možno zistíte, že aj vaša inak čistotná mačička vám pomočila obľúbené topánky. Radšej teda nechajte práce, poslušne vezmite špagát alebo tyčku s pierkami a bežte sa hrať. Kedy zarobíte peniaze na dobroty pre vašu mačičku, to je nakoniec vaša vec, hlavne keď jej budete k dispozícii.

Keď ide malý tiger spať

Kúpili ste skvelý pelech a vaša mačička ho ignoruje? To sa stáva často. Väčšina mačiatok, dospelých mačiek i mačacích seniorov dáva prednosť huňatosti mikroplyšových diek alebo mäkučkým vankúšikom. Z tých sa dá tiež urobiť báječná skrýša, ktorú uvíta nielen pri hre, ale môže z nich byť aj úžasná pozorovateľňa okolia. Dá sa z nich ladným skokom napadnúť okoloidúci alebo mačička z úkrytu uvidí, že sa niekto chystá jesť niečo dobré a chce na ňu zabudnúť. Vankúšiky s mikroplyšovými alebo inými obliečkami sa hodia aj na vyvýšené poličky, tam je tiež potrebné mať pohodlie. A keď sa jej chce spať, tak je rozhodne potrebné mať niečo, do čoho sa môže vaša mačička zaboriť a v kľudne zaspať. A čo je lepšie ako mikroplyšová deka alebo hebký vankúšik? Zaobstarajte si ich domov niekoľko, majú navyše tú výhodu, že im (oproti klasickým pelechom) vyhovuje časté pranie a sú tak o poznanie hygienickejšie.

Mačacia aj človečia radosť

Všetky strasti a starosti sú ale hneď preč, keď sa vrátite domov a vaša mačička vás privíta hneď pri dverách. Keď je vám smutno, ide vás utešiť, vycíti, keď ste chorí a niečo vás bolí. Jej pradenie a mačacia blízkosť má podľa prieskumov pozitívny vplyv na ľudský nervový systém. Vraj tí, čo majú doma mačku, sú v kontakte s ostatnými ľuďmi uvoľnení a prirodzenejší. A keď vaša šelma zaspáva u vás v posteli alebo aj keď vás len každé ráno príde upozorniť, že je jej miska prázdna, budete sa cítiť spokojnejšia, budete sa častejšie baviť a usmievať. Jednoducho - spokojná mačka, šťastný majiteľ. Mať mačku je totiž radosť, a tá do každej rodiny patrí.

 

 

 
8,50
16,50
Mikroplyšová deka Exclusive - tmavo sivá 150x200 cm
Rozmery • 150 x 200 cm
Skladom
-50%
12,90
25,90