Zverejnené 10. 1. 2022

Je január, čas na trochu kľudu a odpočinku

Vianočný zhon a oslavy príchodu nového roku sú už za nami, je čas si trochu vydýchnuť. Aj príroda odpočíva, niektoré divé zvieratá dokonca mrazivé zimné dni prespia. Aj ľudia od pradávna v januári v súlade s prírodou vždy upokojili životný rytmus, a preto by ste mali aj vy spomaliť a užiť si pár dní odpočinku.

Odpočinok pre zdravie

Relaxácia je základ zdravého fungovania organizmu a nikto by ju nemal podceňovať. Jednak ide o veľmi podstatnú prevenciu proti vzniku depresie, stresu a syndrómu vyhorenia a rovnako tak pomáha k lepšiemu pracovnému výkonu. A len oddýchnutý človek tiež dokáže zdravo a rozumne uvažovať. Ale pozor, nikdy nezabúdajte, že práca nie sú žiadne preteky. Nie je potrebné vytvárať rekordy a byť prvý v cieli. Oveľa dôležitejšie je sa do cieľa dostať a čo by sme si hovorili, mnohým, ktorí na seba nedbali, sa to nepodarilo. Každý z nás má zodpovednosť voči sebe i svojim blízkym, a preto je predovšetkým dôležité správne odpočívať.

Mesiac vlka a kľudu

Január býval v našich krajinách kedysi označovaný mesiacom vlka. Asi preto, že v mraze sa v blízkosti ospalých dedín objavovali vlci, ktorí hľadali ľahší prístup k potrave, ktorou sa často stávali drobnejšie domáce zvieratá. Hlavne však išlo o mesiac, kedy sa oveľa viac odpočívalo a naberali sily na ďalšie aktivity. Čas sa trávil väčšinou v teple izbice, pretože boli polia aj záhrady v období vegetačného pokoja a nebolo treba sa nimi toľko zaoberať. A z toho by sme si mali vziať príklad a naučiť sa efektívne relaxovať. Práve január sa na to veľmi dobre hodí. Začnite práve teraz so správnym odpočinkom.

Nebojte na chvíľu hodiť prácu za hlavu

Každý z nás sa musí udržovať v prevádzkyschopnom stave a aby ste mohli vydávať energiu, musíte ju tiež niekde čerpať. Správna relaxácia znamená odísť aspoň na pol hodiny od práce už pri prvých známkach únavy. Keď totiž k odpočinku pristúpite včas, únavu odstránite oveľa ľahšie. Pokiaľ pracujete fyzicky, posaďte sa, zabaľte sa do huňatej deky a dajte nohy hore. Prelistujte si časopis alebo sa pozrite, čo je nové na internete. Pri duševnej práci naopak zaklapnite notebook a vydajte sa von na krátku prechádzku alebo si aspoň pretiahnite telo pri nenáročnom cvičení. Je to rozumné voči vášmu organizmu, ktorý potom nemá potrebu sa brániť ochoreniam alebo psychickému vyčerpaniu.

Spite bez starostí

Kvalitne sa vyspať a zobudiť sa plní energie, to je to najdôležitejšie pre každodennú pohodu. Okrem čistého a sviežeho vzduchu, ticha a absencie rušivého svetla je nemenej dôležité, aké zvolíte obliečky. A keď je ten január, ako inak sa dokonale vyspať ako v mikroplyšu, ktorý má navyše vďaka svojej hebkej huňatosti aj dobré účinky na psychiku. Pokiaľ vám Ježiško priniesol mikroplyšové obliečky, určite už aj po tých pár nociach v jeho plyšovom náručí viete, čo je dokonalá pohoda a relaxácia. Ak nie, určite si ich kúpte, nebudete ľutovať. Potom rýchlo vytesnite myšlienky na to, čo ste všetko ešte nestihli urobiť, zababušte sa do mikroplyšu a krásne sa vyspite. Ráno sa určite prebudíte svieži a odpočinutí.

Tri druhy únavy, ktoré vás môžu podľa odborníkov stretnúť:

Hypertonická únava – vzniká z nadmernej duševnej alebo citovej záťaže. Tu pomôže pravidelný odpočinok formou pohybu, ktorý vám po čase vpraví do tela endorfíny a vráti vám pohodu.

Hypotonická únava – je spôsobená fyzickou činnosťou, kedy sa po čase svaly aj ďalšie časti telesnej konštrukcie neúmerne zaťažia a stráca sa výkonnosť. Chce to pravidelný odpočinok a dobrý spánok.

Toxická únava – jedná sa o sprievodný jav počas rôznych chorôb. Tu nepomôže nič iné, než liečba a pokoj na lôžku.

 

 
38,90
77,90
Mikroplyšové obliečky MANDALA 1 Exclusive
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladom
-50%
34,10
68,50