Zverejnené 19. 1. 2022

Župan ako nevyhnutná súčasť šatníka

Doma, v kúpeľoch, v hoteli, v nemocnici, tam všade sa hodí kvalitný župan. Pokiaľ dobre zvolíte strih a materiál, bude vám pokojne stačiť jeden na celý rok, pretože správny župan pristane a je príjemný na telo v mraze aj v horúčave. Výhody županu poznali už aj naši prapredkovia, a dokonca aj panovníci a dokázali si ich užívať. Užite si ich tiež!

Župan ako nevyhnutná súčasť šatníka

 

Bez županu ani krok

Župan je bezpochyby súčasť garderóby, ktorá by dnes nemala chýbať doma nikomu. Že je potrebný neustále, to dokladá aj fakt, že župany bežne bývajú súčasťou vybavenia v lepších hoteloch alebo v kúpeľoch. Využijete ho napríklad po kúpeli, v saune aj pri bazéne alebo pokojne pri raňajkách na terase. Župan rozhodne upotrebíte a prispeje k vášmu pohodliu v každodennej prevádzke doma, ale aj pri neočakávaných či očakávaných udalostiach, kedy kvôli nim musíte do ísť nemocnice. A tam sa taký praktický župan hodí viac ako čokoľvek iné.

Predkovia v župane

Užitočnosť županu spoznali už naši dávni predkovia. Objavil sa už v polovici 18. storočia v juhozápadnej Európe. Odtiaľ pochádza jeho názov, ktorý bol u nás prevzatý z talianskeho giuponu. Najprv si jeho prednosti užívala šľachta. Napríklad francúzski panovníci ako Ľudovít XV., županu dokonca udelili oficiálny štatút vhodného odevu pre dopoludňajšie audiencie. V čase osvietenia a biedermeieru sa bez neho už doma nezaobišiel ani žiadny mešťan. Už vtedy mal šálový golier a preväzoval sa v páse. A tak to pokračovalo, spomeňte si napríklad aj na filmy pre pamätníkov. Otec rodiny prišiel domov z kancelárie, vyzliekol sako a obliekol si župan. Jednoducho župan má tradíciu a nie je to bezdôvodné. Je totiž užitočný a príjemný.

Každý večer, každé ráno

Správny župan by mal vaše telo rozmaznávať hneď potom, ako si ho oblečiete. Zaistí vám nielen to, že keď večer vyjdete zo sprchy, bude vám príjemne teplo a jeho materiál vás zbaví zvyškového vlhka, ktoré vám po utretí osuškou na koži zostane. Z kúpeľne potom v takom župane pokojne môžete zamieriť do obývačky a usadiť sa na sedačke, pretože vám (pri správne zvolenom strihu) dodá úplnú pohodu a voľnosť pri sledovaní vášho obľúbeného filmu. A čo potom také raňajky v župane. Keď na vás bude každé ráno čakať hneď pri posteli, ochráni vás proti rannému chladu a keď sa doňho zababušíte, ľahko prekonáte aj krušné chvíle po prebudení.

Pohodlie, funkčnosť a výsledný dojem

Ak nechcete doma skriňu plnú županov a hľadáte pre seba ten jediný a pravý, zvoľte niektorý z efektných a príjemných froté županov z našej ponuky. Majú klasický strih, ktorý sa historicky osvedčil. Zvýšený šálový golier nepustí ku krku chlad a neprekáža pri opieraní a prípadnom povaľovaní na sedačke, dĺžka nad členkami je presne to, čo vám bude sedieť a zahreje vás a zároveň neprekáža. Prednosťou je tiež pohodlie zavinovania a previazania v páse, čo je komfortné a rýchle pri obliekaní a vyzliekaní. Výhody froté materiálu snáď nie je treba predstavovať. Naše župany sú z kvalitnej froté bavlny, s drobnou prímesou umelého vlákna pre stálosť tvaru. Sú skvelo savé a budete sa v nich cítiť ako kráľovná či kráľ, už preto, že vám určite pristanú. Stačí si len vybrať vhodnú farbu, veľkosť a pre istotu prečítať priloženú tabuľku s presnými rozmermi, aby vám župan sedel ako uliaty.

 

 
Froté župan - modrý XXL
Rozmery • XXL
Predaj ukončený
28,30
Froté župan - ružový L
Rozmery • L
Predaj ukončený
-49%
26,10
51,10
Froté župan - biely XL
Rozmery • XL
Skladom
-49%
27,00
52,80