Zverejnené 28. 12. 2021

Novoročné pranostiky a zvyky našich predkov

Prvý január je už od pradávnych čias plný tradícií a prísloví, ktoré ľudia rešpektovali preto, aby bol celý rok úspešný. Veľa pranostík sa formovalo celé stáročia, a to predovšetkým na základe starostlivého sledovania správania sa prírody, hlavne v súvislosti s úrodou. Iné vznikali z povier a mnohé z nich dnes dodržiavajú aj racionálne zmýšľajúci ľudia. To viete, nikto nechce riskovať, že by mohol mať celý rok smolu.

Nevešajte bielizeň, nezametajte, nevynášajte smeti.

Na Nový rok si musíte dať pozor na mnoho činností. Viete, že nesmiete mať zavesenú bielizeň na šnúre? Takže aj keď vaše utierky alebo dokonca obliečky potrebujú po Silvestrovskej noci nutne vyprať, počkajte s tým ešte minimálne jeden deň. Keby ste totiž prvého januára mali zavesenú bielizeň, prinesie vám to do domu nešťastie a chorobu. Nezametajte, vymietli by ste si šťastie z domu. Ak je nejaké smeti na zemi, buď ho tam nechajte do druhého dňa, alebo ručne zozbierajte. Ale na metlu či zmeták zabudnite. A pozor, smeti na Nový rok nevynášajte, potom by vám vraj počas roka mohlo niečo (alebo dokonca niekto) doma chýbať!

Vrecká plné peňazí

Sú ale veci, ktoré by ste oproti zakázaným činnostiam naopak urobiť mali. Ak si oblečiete na Nový rok ráno niečo nové na seba, budete zdraví a svieži celý rok. Jednoducho ako noví! Tiež je potrebné si dať do vrecka peniaze, pretože pokiaľ tam zostanú, než pôjdete večer do postele, budú sa vás držať celý rok a keď nezbohatnete, chudobnejší určite nebudete. Či by stačilo mať vo vrecku platobnú kartu, to zatiaľ nikto neoveril. Ale pozor, nikomu nepožičiavajte, pretože potom by ste rozhodne schudli. Pre šťastie celého domu tiež ako prvú návštevu pozvite niekoho mladého. Pokiaľ vám na Nový rok vstúpi do dverí ako prvý senior, prináša to smolu.

Čo jesť a čo nie?

Hlavné novoročné jedlo by mala byť šošovka. Niekde sa traduje, že to musí byť prvá potravina, ktorú v tento deň do seba vpravíte, čo môže byť po bujarej silvestrovskej noci ťažké. Ale keď sa premôžete, zaručí vám to dostatok peňazí po celý rok. Všetci z rodiny by sa potom mali stretnúť pri dobrom obede, kde sa ale nesmiete jesť nič, čo má perie, aby vám neuletelo šťastie. Teda v žiadnom prípade nepripravujte hydinu alebo iné mäso od peria. Úplná istota pre šťastný rok je uvarený prasací rypák, ale pokojne urobte aj dobrú bravčovú pečienku, pretože prasiatko bude vždy symbolom šťastia.

Aký rok nás čaká?

Je mnoho ľudových prísloví, ktoré hovoria, ako bude podľa prvého januárového dňa vyzerať celý budúci rok. Tu ich pár nájdete:

Ak bude slnko svietiť jasne, bude mnoho rýb.

Ak sú na Nový rok pri východe slnka červené mračná, bude mnoho požiarov.

Ak je na Nový rok blátivo, bude po celý rok nepohoda.

Ak je na Nový rok pekne, budú pekné žatvy.

Ak je na Nový rok dážď, bude na Veľkú noc sneh.

Naši predkovia mali dokonca predpoveď v súvislosti s kalendárnym dňom, pripadajúci na Nový rok. Tento rok by teda malo platiť toto:

Ak pripadne prvý január na sobotu, prichádza pokojný bezveterný rok s množstvom plodov, bohatým ovocím, ale nepriaznivý na pestovanie obilia a hroziaci množstvom ochorení zimnicou.

Nie je isté, že všetko vyjde podľa pranostík, vy ale na seba dávajte pozor a majte krásny nový rok plný šťastia a radosti!

 

 
Flanelové obliečky LYANA - červené
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladom
-51%
24,70
49,90
7,20
14,50
16,70
34,50