Zverejnené 2. 11. 2021

Dostala vás slabá imunita, nádcha alebo kašeľ? Bylinky vám pomôžu s uzdravením

Prichádzajú jesenné sychravé dni a s nimi sa objavuje nádcha, kašeľ a bolesti hlavy aj kĺbov. Prechladli ste a nechcete do seba ládovať tablety? Nevešajte hlavu a skúste chorobu najskôr zahnať pomocou byliniek. Prírodná liečba je v prvej fáze choroby to najlepšie, čo pre svoje telo môžete urobiť. To už vedeli naši predkovia, choďte na to ako oni.

Pre zdravie najprv do prírody

Nemáte chuť utekať pri prvých príznakoch prechladnutia do lekárne, nieto tráviť čas v preplnenej čakárni u doktora? Máte pravdu, v tejto chvíli je úplne najlepšie siahnuť po bylinkách, ktoré sú od nepamäti najväčší pomocníci ľahších foriem prechladnutia aj ďalších chorôb. Dokážu uľaviť aj posilniť imunitu. Je ale potrebné vedieť, aké liečebné schopnosti konkrétna rastlina má. Pozrite sa na niektoré z byliniek, ktoré vám môžu pomôcť.

Harmanček

Bylinka, ktorej kvety dokážu ukľudniť nielen žalúdok, ale zaženú aj nádchu a kašeľ. Harmančekový čaj pite pri ťažkostiach aspoň trikrát denne. Pomôže aj keď chraptíte a tiež pôsobí na organizmus dezinfekčne.

Šípok

Šípkové plody obsahujú veľké množstvo vitamínov C, A a B. Šípkový čaj užívajte pri klasickom prechladnutí, pomôže vám od bolesti v krku, kašľa, alebo pri problémoch s močovým ústrojenstvom. Je tiež dobrý pri ochorení obličiek.

Nádchovník 

Môžete ho pestovať doma v kvetináči. Pri nádche stačí rozpučiť jeho dužinaté listy a vdychovať silnú arómu. Ak máte listy nádchovníka usušené, rozdrvte ich v mažiari, presypte do misky, zalejte vriacou vodou a prikryte čistou utierkou. Nechajte odstáť a potom inhalujte niekoľkokrát denne. 

Skorocel 

Ideálna bylina na pomoc proti úpornému kašľu a nepríjemnému zahlieneniu. Látka obsiahnutá v jeho listoch prečistí krv, pomôže pri problémoch s pečeňou, žalúdkom alebo dokonca s celým tráviacim ústrojenstvom. Vývar pite niekoľkokrát denne.

Repík 

Má výrazné protizápalové účinky. Pri nádche, kašli alebo bronchitíde niekoľkokrát denne kloktajte vlažný odvar z repíka. Ak strácate hlas alebo chraptíte, je najlepšie piť repíkový čaj priebežne celý deň. Pomáha aj pri bolestiach kĺbov.

Čierny bez

Odvar zo sušených kvetov bazy čiernej je ideálny liek na všetky respiračné ochorenia. Okrem toho aj jeho pitie znižuje teplotu a uvoľňuje dýchacie cesty.

Materina dúška

Má úžasnú vôňu a pomáha hlavne pri problémoch s prieduškami. Dokonca si poradí aj s chronickými opakujúcimi sa stavmi. Pomôže aj s menštruačnými bolesťami a zlou funkciou tráviaceho ústrojenstva. Môžu ju užívať dokonca aj deti a tehotné ženy. 

Divízna

Čaj z usušených kvetov z divozelu veľkokvetého, divozelu malokvetého a divozelu sápovitého vás zbaví kašľa a bronchitídy. Jeho užívanie rovnako výrazne pomáha zlepšiť príznaky astmy. Odvar môžete používať aj vo forme obkladov na hrudník.

V pohode a pod dekou

Aj keď si nastavíte správnu bylinkovú liečbu, nezabúdajte na ďalšie dôležité aspekty. Jedným z nich je pitný režim. Zásadný je pravidelný a dostatočný príjem tekutín, aby sa z tela vylučovali škodlivé látky. Rozhodne by ste tiež nemali zaťažovať svoj organizmus zbytočnými aktivitami. Ľahnúť si, zabaliť sa až po uši do deky a odpočívať. Mikroplyšová deka bude na tieto účely úplne ideálna. Zahreje vás okamžite, ako sa do nej zababušíte a ak sa spotíte, ľahko ju vyperiete a veľmi rýchlo vám uschne. Okrem toho, že je jej huňatosť príjemná telu, bude vás aj rozmaznávať na duši a urýchli vaše uzdravenie.

 

 
Mikroplyšová deka Exclusive - tmavo sivá 150x200 cm
Rozmery • 150 x 200 cm
Skladom
-50%
12,90
25,90
Mikroplyšová deka MANDALA 1 s baránkom 140x200 cm
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-50%
30,90
61,50