Zverejnené 4. 10. 2021

Ako zatočiť s nespavosťou

Nespavosť dokáže dosť potrápiť. Noci sú nekonečné, keď pozeráte do tmy a namiesto spánku sa vám hlavou motajú nepríjemné myšlienky. A to potrebujete byť svieži a oddýchnutí až vám ráno zazvoní budík. Čo s tým? Ak nemôžete zaspať opakovane, treba s tým niečo robiť. Než ale pristúpite k medikácii alebo k profesionálnej liečbe, vyskúšajte najprv pár našich tipov na rýchle zaspanie.

Vyrovnaná plachta - pokojný spánok

Napríklad taký dažďovník spí pri lete. Vy by ste ale naopak nemali zaspávať na poradách, pri učení ani pri televízii alebo pri inej činnosti. Naruší to funkciu vášho spánkového centra, a celé to potom môže skončiť práve chronickou nespavosťou. Začnite byť na seba prísni a choďte spať v daný čas a len do postele. Základom dobrého zaspania je kvalitné prestieradlo. Je dôležité, aby bolo krásne vypnuté, nebolo pokrčené a nemalo záhyby, ktoré by vás v noci tlačili. To vám určite zaručí jersey plachta s lycrou, ktorá bude vďaka pridanému elastickému vláknu hladká ako stôl každú noc.

Prikrývka ako pierko

Pri nespavosti je najlepšia ľahká a nadýchaná prikrývka, ktorá vás neťaží, a pritom príjemne zahalí. Najlepšia je taká, ktorá vie ľahko vyrovnávať teplotné rozdiely, ako je napríklad luxusná prešívaná prikrývka POLAR, pod ktorou sa v lete nepotíte a v zime nemrznete. Rovnaké štandardy by mal spĺňať aj vankúš, ktorý vám správne podoprie hlavu, a pritom je mäkký a netlačí. A nakoniec nezabudnite na vysoko kvalitné obliečky, ktoré musia materiálom i vzhľadom hýčkať vaše telo a tiež myšlienky.

Niekoľko osvedčených tipov

Ak tak úplne nepomohli ani správne lôžkoviny a vyvetraná spálňa či klasické počítanie ovečiek, máme pre vás pár rád, čo urobiť, aby ste spali ako bábätká. Tu sú:

Vôňa pre zaspávanie

Aromaterapia pomáha pri rôznych chorobách, pomôže vám aj k spánku. Použite vôňu, ako je levanduľa, šalvia, rozmarín či harmanček.

Upokojujúci bylinky

Pre zdravý spánok aplikujte metódu našich babičiek a tou je bylinkový čaj. Najlepšie vás uspia tieto: medovka, harmanček, ľubovník, valeriána lekárska, šafran alebo aj odvar z chmeľu. Pite pred spaním.

Teplý kúpeľ

Telo by sa malo pred spaním dobre prehriať, preto si napustite vaňu a aspoň na štvrť hodiny sa do nej naložte. Pokiaľ si ešte do vane pridáte upokojujúcu (napríklad medovkovú) penu či olej do kúpeľa, mali by ste spať, ako keď vás hodia do vody.

Rutina pred spaním

Psychicky pomáhajú k rýchlemu zaspanie i rôzne rituály, ktoré budete pred spaním pravidelne dodržovať. Po čase navodia situáciu, že akonáhle si napríklad večer v posteli odrecitujete nejakú detskú básničku, za chvíľu na to zaspíte. Skúsiť môžete i čítanie. Prečítajte každý večer desať stránok z nenáročnej kľudnej knihy a po čase sa z toho stane rutina, ktorá vás ukolíše k spánku. Tiež si môžete každý večer ľahko zacvičiť jogu, ale nie nič namáhavého.

Modrá je dobrá

Podľa neurológov si máte v posteli so zatvorenými viečkami predstaviť temne modrú farbu, ktorá je farbou hlbokého a pokojného mora. Mozgová aktivita sa spomalí spôsobom, ktorý je typický pre počiatočné štádium spánku a potom už je len krok do snov.

Metóda 4, 7, 8

Ak vám žiadna z predchádzajúcich metód nepomohla, skúste toto dychové cvičenie. Ležte pokojne, jazyk oprite o horné podnebie a najprv sa štyri sekundy nadychujte nosom. Potom na sedem sekúnd zadržte dych, a nakoniec osem sekúnd ústami vydychujte. Opakovanie dychového cvičenie bude čoskoro odmenené sladkým spánkom.

Všeobecne nezabúdajte ani na ďalších pár vecí. Tak tri, štyri hodiny pred spaním vynechajte kávu a ťažké jedlo a zvýšte príjem nealkoholických tekutín. Vedzte, že najlepšie je ísť do postele po fyzicky náročnej činnosti na čerstvom vzduchu.

Tak krásne sny a nech sa vám dobre a pokojne spí!

 

 

 
28,10
56,90
Jersey plachta Exclusive s lycrou
Rozmery • 180 x 200 cm
Predaj ukončený
-73%
19,20
71,50