Zverejnené 4. 9. 2021

Zavárate? Sú tu aj netradičné spôsoby, vyskúšajte ich

Neskoré leto, to je obdobie, kedy dozrieva ovocie i zelenina. Kto by si ich nechcel užívať aj v zime, kedy je vitamínov potreba najviac? Zavárali aj naše babičky, tak sa do toho pustite tiež. Je niekoľko spôsobov, ako na to a dajú sa k tomu využiť aj rôzne domáce spotrebiče. Neveríte? Tak čítajte ďalej.

Zásoby vitamínov na zimu 

Sezóna ovocia a zeleniny v záhradách a sadoch vrcholí a vy postupne zbierate, čo ste zasadili. Aby ste si svoje výpestky uchovali aj na zimu, môžete použiť niekoľko spôsobov konzervácie. Trebárs zmrazenie, sušenie, kvasenie alebo aj nakladanie do alkoholu. Avšak ten najklasickejší a najosvedčenejší spôsob je známy už niekoľko storočí. Je to zaváranie. Na správny postup prišiel roku 1705 jeden kuchár z Francúzska a jeho jednoduchosť spočíva v uzavretí potravín do nepriepustného obalu a zahriatí na vysokú teplotu, ktorá ničí všetky škodliviny. Keď sa to podarí, zostane pri izbovej teplote obsah nádoby vhodný na konzumáciu naozaj dlhú dobu.

Dobrá príprava, polovica úspechu 

Naše babičky zavárali v klasickom pozinkovanom zaváracom hrnci. Ak ho doma nemáte a nechce sa vám kupovať jeho modernú verziu, nevešajte hlavu. K zaváraniu môžete využiť aj iné spotrebiče, ktoré máte v kuchyni. Možno vám to bude pripadať neuveriteľné, ale okrem rúry na pečenie je to umývačka riadu, a dokonca aj mikrovlnka. Len si musíte starostlivo pripraviť materiál na zaváranie, dostatok pohárov a viečok, ktoré musia byť sterilné a samozrejme utierky, bez ktorých sa pri zaváraní nezaobídete. Budete ich potrebovať viac, tak buďte pripravení a majte ich po ruke dostatok, u nás ich nájdete vo vysokej kvalite, a navyše sú krásne. Čistou utierkou jednak utrite umyté poháre aj viečka do sucha, ale využijete ich aj pri samotnom zaváraní.

Správne rozpálená rúra 

K zaváraniu vám postačí úplne obyčajná rúra. Naplňte čisté poháre ovocím alebo zeleninou a uzavrite ich viečkami, ale ešte pred uzavretím miesto, kde sa viečko dotkne pohára, utrite do sucha čistou utierkou. Pripravte si plech s vyššími okrajmi, na dno položte ďalšiu utierku a na ňu naskladajte naplnené poháre tak, aby sa vzájomne nedotýkali. Potom na plech ešte nalejte asi pol litra vody. Rúru zohrejte na cca 220 ° C, plech dajte dovnútra a nechajte zapnuté 10-15 minút, podľa druhu ovocia. Potom vypnite a všetko nechajte v rúre ešte 15 minút. Potom rozprestrite ďalšiu utierku na rovný povrch a naň vyrovnajte poháre hore dnom. Nechajte ich tam až do vychladnutia a už len uložte do špajze, kde budú až do tej doby, než ich spotrebujete.

Ľahké zaváranie v umývačke 

Umývačka poslúži k zaváranie úplne skvele, bez zbytočnej námahy a starostí. Pokiaľ je súčasťou vašej kuchyne, určite to vyskúšajte, ľahší spôsob nenájdete. Prvotné príprava, tzn. čisté a suché naplnené poháre, je úplne rovnaká, ako pri zaváraní v rúre. Naskladajte do spodného koša umývačky pripravené poháre (tiež sa nesmú dotýkať) a potom už len stačí zapnúť program s najvyššou teplotou a najdlhšou dobou umývania a už sa nemusíte o nič starať. Kapsulu do umývačky a leštidlo tentoraz vynechajte. Po skončení programu vyberte opäť rovnaký postup: utierka a poháre viečkom dole, do tej doby, než vychladnú. No nie je to pohoda?

Bleskurýchla mikrovlnka 

Čoraz viac ľudí využíva zaváranie v mikrovlnke. Má to síce svoje úskalia, ale výhody spoznáte napríklad vtedy, keď vám napríklad postupne dozrievajú uhorky. Do mikrovlnnej rúry sa totiž zmestí len jeden pohár, maximálne dva. Tiež je potrebné mať poháre s novými šróbovacími viečkami a naplnené iba tak 2 cm pod okraj. Viečka pred vložením do mikrovlnky nedotiahnite na pevno, len ľahučko otočte závitom, inak môže hroziť nehoda. Pohár v mikrovlnke postavte do misky s plochým dnom. Keby náhodou niečo vytieklo, miska to zachytí. Podľa výkonu vašej mikrovlnky (700-900 W) by sa jeden veľký pohár mal zavárať v priemere tak 4 minúty. Ale nie vždy. Mäkké ovocie chce menej času než tvrdá zelenina, kde bude doba ohrevu dlhšia. Chce to jednoducho vyskúšať. Po vypnutí vyberte pohár, utiahnite viečko všetkou silou (pozor, bude rozpálené) a ako u predchádzajúcich spôsobov, položte uzáverom dolu na utierku až do vychladnutia.

Zavárajte celý rok 

Pri zaváraní ale nemusí ísť len o sezónne ovocie, zeleninu či huby. Je to užitočná činnosť, ktorá sa dá robiť celoročne. Zavárajte mäso, hotové pokrmy alebo domácu paštétu. Pokojne sa do toho dajte, zavárané jedlá sa neskôr pridajú. Stačí mať doma pár dobrých receptov, dostatok zaváracích pohárov a poriadnu zásobu utierok.