Zverejnené 1. 9. 2021

Behúne na stôl pre všedné aj sviatočné dni

Máte už doma behúň na stôl? Hovorí sa mu tiež stredový obrus, a aj keď nepokrýva celú plochu stola, napriek tomu ho vie ochrániť proti škrabancom a škvrnám. Ale predovšetkým, a to je hlavné, dokáže skrášliť jeho vzhľad. Stačí len zladiť farbu a vzor behúňa so štýlom vášho bývania a estetická hodnota stolovania sa razom dostane na podstatne vyššiu úroveň.

Zo starovekého Kartága na váš dnešný stôl
Z dejín vieme, že stredové menšie obrusy používali pri hostinách už starovekí Rimania a nazývali ich slovom "mappa". To je výraz, ktorý pochádza z dnes už mŕtveho jazyka - punštiny; a preto sa historici domnievajú, že pôvod behúňa na stôl možno dohľadať v pradávnom Kartágu. Kartágo bolo staroveké centrum civilizácie v Severnej Afrike, ktoré bolo vo vojne zničené práve konkurenčným Rímom. Podoba pokrytie stola sa postupne menila podľa dobovej módy, od veľkých obrusov až na zem cez malé štvorcové dečky uprostred stola alebo práve behúne, ktoré stôl presahujú na okrajoch. Dnešná doba nie je tak vyhranená a necháva voľbu na užívateľovi. Všetky obrusy, dečky a behúne sa dajú dokonca spolu kombinovať.

Do kuchyne aj obývačky
Vyskúšajte jednoduchý návrat k pradávnej tradícii s vkusom a eleganciou. Behúňom totiž môžete skrášliť všetky stoly v byte. Hodia sa jak na jedálenský, tak aj na konferenčný stolík. Pokiaľ máte obývaciu izbu spojenú s jedálňou a kuchyňou, bude pekné zvoliť rovnaké behúne alebo vybrať a zladiť dva odlišné, ale v podobnom štýle. V modernom minimalistickom interiéri bude veľmi dobre vyzerať napríklad kombinácia behúňov PLUME a DEER, milovníkov citrusov zasa môžu potešiť behúne LEMON. Takýchto možností je veľa. U nás si vyberiete tie najkrajšie behúne medzi takmer desiatkami vzorov a farieb. A pokojne ich môžete mať aj viac, na výmenu a pre zmenu interiéru. Vašu peňaženku to určite nerozhodí.

Krásny stôl každý deň
Máte nádherný mramorový alebo masívny drevený stôl? Nebojte sa na neho zaobstarať behúň, uvidíte, že to jeho krásu ešte umocní. A to platí pre každý stôl, aj pre tie úplne obyčajné. Navyše upravené stolovanie zlepšuje nielen apetít, ale aj dobrú náladu. Behúne vyzerajú dobre vždy, ale keď prídu sviatky alebo rodinné oslavy, to potom rozhodne nesmú na stole chýbať. Skúste napríklad doplniť tmavý podklad a bielo zlaté kvety behúňa WHITE ROSE jednoduchým bielym prestieraním a slávnostná tabuľa je pripravená behom okamihu. Alebo si predstavte, ako skvele vyznie večera vo dvojici s elegantným behúňom BLACK DAMASK, ktorému pristane prestieranie v béžovej farbe a pár sviečok. Takto jednoducho si doma vytvoríte dokonalú atmosféru, presne podľa vašej nálady.

Behúne pre každý tvar a rozmer stola
Behúne na stôl ponúkame v rozmeroch 45 x 140 cm. To je miera, ktorá vyhovuje pre položenie na dĺžku u väčšiny stolov v našich domácnostiach. V tomto prípade behúň umiestnite na stred stola a mal by trochu presahovať cez jeho okraje. Pokiaľ ale máte stôl väčších proporcií ako je obvyklé, nevzdávajte to. Kúpte si dva rovnaké behúne a položte ich rovnobežne k sebe, naprieč na šírku stola. Bude to vyzerať skvele. Behúň urobí veľa parády aj na okrúhlom alebo štvorcovom stole. Použiť ho môžete naozaj vždy a všade. A nebojte sa, že sa vám zašpinia a budete mať problém. Naše behúne sa ľahko perú, rýchlo uschnú a ani po častom praní nestrácajú svoju farebnosť.

Tak už neváhajte ani chvíľku a choďte do toho. Váš domov si predsa zaslúži to najlepšie!