Zverejnené 10. 8. 2021

Zoznámte vaše dieťa s vodou a urobte z nich kamarátov!

Leto je ten najlepší čas, kedy vziať vaše dieťa prvýkrát na kúpalisko, k moru alebo na plaváreň a viesť jeho prvé kroky k tomu, aby sa začalo učiť plávať. Nevadí, že ste sa do toho nepustili už v jeho dojčenskom veku, nikdy nie je neskoro. Vy poznáte svoje dieťa najlepšie, tak sa nepozerajte na ostatných, a choďte do toho napríklad práve teraz. Máme pre vás niekoľko tipov, ako urobiť z vášho dieťaťa a vody kamarátov.

Preč so zbytočným strachom

Ak dieťa zoznamujete s vodnými radovánkami až napríklad okolo tretieho roka, myslite na to, že už nie je bábätko, ktoré ešte nemá strach a zábrany, ale malý človek, ktorý objavuje svet a z neznámych vecí máva logicky obavy. Preto by s ním prvýkrát do vody mal ísť ten z rodičov, ktorý si je istejší a nebude dieťa podvedome stresovať svojim strachom. Alebo obaja rodičia spoločne. Aj keď sa to nezdá, vaše dieťatko je na vás napojené, a tak vycíti, že sa jeho mama alebo otec niečoho bojí a logicky sa bude báť tiež. A keď mu ukážete, ako je fajn sa vo vode kúpať, plávať, potápať sa a ako vás to baví, dieťa bude mať radosť a bude sa vás najskôr chcieť napodobniť.

Zoznámenie s veľkou vodou

Začnite opatrne a pozvoľna. Čo najbližšie k brehu si roztiahnite praktickú deku, na mieste, kde je pozvoľný prístup k vode. Pre pohodu vašich detí so sebou vezmite detskú deku s ich zamilovaným motívom a obľúbené hračky, ktoré sa môžu namočiť. Hrajte sa spoločne, začnite najprv na brehu, stavajte hrad, naberajte vedierkom vodu. Pomaly presúvajte hry do plytkej vody. Napríklad stavajte hrádze z kamienkov. Nechajte dieťa si vodnú hladinu "ohmatať". Pomaličky postupujte hlbšie a než sa nazdáte, budete ho mať v náručí a spoločne sa smiať pri obľúbenej hre "spadla lyžička do kávičky". Keby ste dieťa vzali hneď do hlbokej vody, je pravdepodobné, že z toho bude mať stres a než sa naučí plávať, potrvá to oveľa dlhšie.

Prvý krôčik k plávaniu je potápanie

Pokiaľ ste už prekonali prvé obavy a prekážky, môžete začať s potápaním. Napríklad lovte rôzne kamienky zo dna. Ale pozor. Odborníci neodporúčajú začínať tak, aby si dieťa zapchávalo nos a zatváralo oči. To znamená, že to nemáte robiť ani vy. Podľa inštruktorov plávania je potopiť sa priamo, len s nadýchnutím prirodzenejšie a dieťa sa tak naučí si ľahšie rozvrhnúť, kedy sa vynoriť. Tak sa ľahšie naučí plávať práve pod vodou, kde je to pre neho jednoduchšie. Keď začnete učiť plávanie najprv s hlavou nad hladinou, je to pre dieťa, podľa odborníkov skôr boj než radosť. Pokiaľ to zvládnete, je čas vášho potomka naučiť splývanie na hladine. A potom už je len krôčik k tomu, že začne kopať nohami a plávať.

Tri pevné body bezpečia

Pri tom všetkom učení nezabúdajte na to, že voda je tiež nebezpečný živel a preto, akonáhle už vaše dieťa zvládne prvé plávanie, vysvetlite mu že musí mať vo vode vždy na dosah pevné body. Dno, breh, alebo rodičov. A pokiaľ nebude dobrý plavec, najlepšie všetky tri body súčasne. Pre začiatky plávania môžete tiež použiť nafukovacie rukávniky, ale skôr len ako prostriedok na ukľudnenie. Rozhodne ich nepoužívajte stále, aby si dieťa nezafixovalo, že plávať môže aj samé, bez pomôcok. Neberte mu ich ale násilím, pokiaľ ich nechce dať, snažte sa ho presvedčiť, že to bez rukávnikov zvládne lepšie a že vlastne ani nie sú potrebné.

Všetko má svoj čas

V zápalu zábavy si strážte čas strávený vo vode, nebuďte tam s dieťaťom príliš dlho. A aj keď sa vášmu malému nebude z vody chcieť von, je potrebné pravidelne oddychovať, zahriať a sušiť sa a tiež napiť a prípadne si dať desiatu. Aby ste deťom odchod z vody uľahčili, vyberte im jednu z detských osušiek, ktoré sú savé, majú krásne motívy a farby. Alebo ešte lepšie, zaobstarajte im detské bavlnené pončo s kapucňou zdobené s niektorým ich obľúbeným hrdinom, do ktorého sa zabalia a môžu v ňom aj behať po pláži. A za chvíľku zase šup do vody! Až sa pôjdete kúpať nabudúce, pokračujte tam, kde ste minule skončili. Uvidíte, že než sa nadejete, budete mať doma malého plavca; spoločníka na kúpanie, ktorý sa tam bude cítiť ako ryba (kde inde než vo vode).

 

 

 

 

 
25,60
49,90
10,60
19,10
29,80
59,90
10,60
21,90
12,90
25,50
25,60
53,20
21,90
57,90
25,60
50,50
Detské obliečky MINECRAFT 299
Predaj ukončený
-52%
26,70
55,30
Detské obliečky LEGO CITY 825
Predaj ukončený
-46%
28,90
53,20
7,70
19,90
12,40
25,90
14,90
25,50