Zverejnené 3. 5. 2022

Plachta do zimy. Vyberiete mikroplyš alebo froté?

Zima už pozvoľna dáva najavo, že v najbližších mesiacoch naplno prevezme vládu; keď ideme von, tak si obliekame bundy a už pomaly hľadáme v škatuliach uložené rukavice a teplé čiapky. Na spanie si ale kabát nikto obliekať nechce, tak sa ubráňme pocitom chladu aspoň doma a to hlavne v posteli so správnou posteľnou bielizňou. Hrejivé obliečky z mikroplyšu  alebo z flanelu vám v tom výrazne pomôžu, ale záleží aj na plachte. Vyberte si tu správnu a už sa zimy báť nebudete. 

Teplo, kvalita, vzhľad

Aby ste netrpeli v noci zimou, je podstatné doplniť hrejivé obliečky s hrejivou plachtou. Ak sa strácate vo výbere materiálov a druhov plachiet na matrace pre chladné mesiace roka, zvoľte si také, ktoré sú teplé a súčasne na dotyk príjemné. Chlad, ako si iste pamätá každý zo školy, začína pri zemi a stúpa smerom nahor. Preto je treba mať pod sebou tepelnú izoláciu v podobe hrejivej, ale priedušnej plachty, aby sme zároveň nebránili cirkulácii vzduchu. Kvalitný materiál ale nie je všetko, na čo je potrebné hľadieť pri výbere plachiet na zimu, rozhodne nepodceňujte ani ich vzhľad. 

Večné froté

Plachty z tohto materiálu by sa pokojne mohli nazvať nestárnucou klasikou. Froté plachtu pozná takmer každý, používali ju už aj naši rodičia. Kedysi bola vlastne prvou pružnou napínacou plachtou s gumičkou, ktorá sa dala u nás zohnať. Je vyrobená zo slučkovej tkaniny, z bavlny s prímesou umelých vlákien, aby bola dostatočne pevná, odolná a zároveň pružná a netvorila tak na posteli záhyby. Práve slučková tkanina dodáva froté plachtám ich nadýchanosť, hrejivosť a savosť. Je ideálna pre jeseň a zimu, ale využívať ju môžete pokojne aj celoročne. Pri praní dodržujte teplotu na štítku, ta býva väčšinou 40 ° C. Ak môžete, sušte v sušičke. Tá slučky froté krásne našuchorí a plachta potom nie je drsná, ale perfektne nadýchaná. Rozhodne nežehlite, vlákna by zľahli a znížila by sa savosť.  

Bezkonkurenčne hrejivý mikroplyš 

Plachtu z mikroplyšu môžete bez obáv charakterizovať ako hebučkú, príjemnú, hrejivú. Kto ešte nemal v posteli mikroplyš, nepoznal, čo je vyspať sa naozaj do ružova. Rovnako ako mikroplyšové obliečky, aj mikroplyšové plachty vás budú v posteli doslova hýčkať. A to nielen neuveriteľnou príjemnou hebkosťou, ale aj tým, že vás vždy zahrejú a to aj na prvý dotyk. Sú najviac vhodné pre jesenné a zimné chladné noci, ich skvelá termoregulačná funkcia znamená, že vás budú hriať, ale zároveň ich neprepotíte. Sú tiež vhodné pre alergikov. Ich údržba je potom veľmi jednoduchá. Stačí ich vyprať na klasický program pri teplote 40 ° C a aj keď rýchlo schnú, môžete tiež použiť sušičku na šetrný program. Keď pridáte mikroplyšovú plachtu k mikroplyšovým obliečkam, uvidíte, že už sa vám vôbec nikdy nebude chcieť vstávať. 

Farebné ladenie

Farbou plachiet dokážete skvele doladiť každú posteľ a doplniť vzhľad spálne. U nás máte nekonečné množstvo možností, nájdete tu širokú škálu všetkých možných farieb, či už chcete froté alebo mikroplyš. Môžete zvoliť rovnakú farbu ako majú vaše obliečky, tón v tóne, farbu z časti vzoru obliečky vašej postele alebo pokojne napríklad úplne odlišnú, ktorou zdôrazníte vzor obliečky. Na tento účel sa najlepšie hodia odtiene sivej, béžovej a ďalších tlmených tónov farebného spektra. Pochopiteľne sem patrí aj biela a čierna. Naopak obliečky v nevýrazných farbách pokojne doplňte dominantnou farbou plachty. Napr. sivé obliečky s červenou plachtou budú vyzerať určite nádherne. Kombinujte podľa vášho vkusu, bude sa vám príjemne spať v teple, pretože hriať vás bude nielen vaša plachta, ale aj pocit z krásne zladenej postele.

Froté plachta Exclusive - tmavo sivá 200x220 cm
Rozmery • 200 x 220 cm
Skladom
-53%
15,80
33,50
16,20
32,90
Francúzske mikroplyšové obliečky SAMANTA Exclusive - sivé/lila
Rozmery • 200 x 220 cm
Predaj ukončený
-50%
38,90
77,90