Zverejnené 3. 5. 2022

Nebojujte s obliečkami! Zvládnete ich správnym postupom

Obliečky by sa mali často meniť, to znamená prať najlepšie raz za štrnásť dní. Ale dokážete svoje obliečky vyprať správne? Viete, ako najlepšie zachovať ich vlastnosti, aby stále dobre vyzerali a slúžili? Prevedieme vás systémom správneho prania. 

Strácajú vaše obľúbené obliečky praním farbu, robia sa na nich žmolky a na dotyk to už nie je to, čo bývalo? Pokiaľ ide o kvalitný produkt, bude chyba najskôr v spôsobe prania. Poradíme, ako postupovať, aby ste čo najdlhšie zachovali všetky jeho pôvodné vlastnosti. 

Prvýkrát doma 

Zaobstarali ste si posteľnú bielizeň vašich snov a chcete, aby vydržala? Dôležité je obliečky vyprať pred prvým použitím a to oddelene od ostatného prádla. Pri prvom praní sa totiž obliečky zbavia prebytočnej farby z výroby a predídete tým zafarbeniu svojej bielizne. 

Biele a farebné zvlášť 

Všetku bielizeň vždy trieďte podľa farieb. Svetlé spolu so svetlým, farebné s farebným. Je to klasika, každý vie že by mal, ale skutočne to vždy robí? Ovšak ak chcete mať biele stále žiarivé a pri farebnej zachovať jasné vzory, nič iné vám neostáva. Je tiež dôležité správne zvoliť prací prostriedok, buď na biele alebo na farebné. Problém je, keď máte obliečky pol na pol. Trebárs čiernobiele, alebo inak kontrastné. To radšej vyperte na 30 ° C a prípadné škvrny preperte ručne. 

Ak váhate medzi pracím práškom a gélom, zvážte si, čo je pre vás lepšie. Prášok je zvyčajne účinnejší v odstraňovaní fľakov, gél sa zase oveľa lepšie rozpúšťa vo vode. Druhá varianta je teda vhodnejšia pre tých, ktorí žijú v mieste s tvrdou vodou. Pri farebných obliečkach je dobré pridať do práčky špeciálne obrúsky, ktoré priamo pri praní v práčke pohlcujú nežiadúcu farbu, ktorú bielizeň púšťa. A na plákanie dajte miesto aviváže nariedený ocot. Nebojte sa, nebude ho cítiť a krásne sa rozjasnia farby. 

Nezabudnite tiež zapnúť zipsy, aby sa ich zúbky nezanášali a nepoškodili sa. Tiež pamätajte, že akýmkoľvek obliečkam prospeje, keď ich periete obrátené naruby. Vždy je však dôležité, riadiť sa uvedenými pokynmi k údržbe na štítku. Každá látka je totiž špecifická. 

Bavlna

Posteľná bielizeň z bavlny v klasickom alebo flanelovom spracovaní je osvedčená klasika, to najlepšie, čo príroda na tento účel ponúka. Zvyčajne sa odporúča pracia teplota 40 ° C, ale to len z dôvodu stálosti farieb. Radu Exclusive však môžete prať pri vyšších teplotách a to až 60 ° C, čím spoľahlivo zničíte všetky roztoče. Keď obliečky ešte vyžehlíte, môžete sa spoľahnúť, že pre domácu hygienu už viac urobiť nemôžete. 

Krep

Obľúbené krepové obliečky sú vyrobené z upravenej bavlny, ktorá sa zvyčajne perie na 40 ° C a odstreďuje pri nízkych otáčkach. Nechajte im v práčke dostatok miesta, aby sa nepoškodili. Zato ich nemusíte (vlastne ani by ste nemali) žehliť. Odmenia sa vám dlhou životnosťou a kvalitou.    

Bavlnený satén

Obliečky hebučké ako hodváb s kvalitou bavlny, v zime zahreje, v lete ochladí a navyše dobre saje. Perte ich pri teplote na 40 °C. Ak používate sušičku, vyberte šetrné sušenie. Žehlite ako jemné prádlo, pokojne pred žehlením pokropte.

Mikrosatén

Umelý materiál s tými najlepšími vlastnosťami prírodného vlákna, vhodný aj pre alergikov. Dlhodobo si udržuje savosť, pevnosť, priedušnosť a nežmolkuje. Perte ho na 40 ° C a môžete aj sušiť v sušičke. Ale nemusíte, pretože rýchlo schne a nemusí sa žehliť.

Mikroflanel / mikroplyš

Huňatý hrejivý materiál, neuveriteľne príjemný k zababušeniu za chladných nocí. Nemusíte sa báť, že obliečky budú púšťať vlákna alebo žmolkovať. Sú vhodné pre alergikov.

Perte ich naruby na 40 ° C. Rýchlo schnú a nežehlia sa.  

Saténové obliečky PRUHY - biele
Rozmery • 140 x 200 cm
Predaj ukončený
-49%
31,90
62,90
Bavlnené obliečky KARLA na dve postele - modré/sivé
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-51%
27,90
56,90
36,20
69,00