Zverejnené 7. 2. 2023

Pozvite mandaly do vášho domova

Mandaly sú ľudstvu známe od nepamäti. U týchto magických starobylých kruhový obrazov nie je dôležitá len nápadná ozdobnosť. Aj napriek tomu, že sú krásne, ide tu predovšetkým o ich liečivú silu,, ktorú využíval aj legendárny psychiater C. G. Jung. Mandaly totiž podporujú sústredenie, kreativitu, napomáhajú poranenej duši posilňujú nádej a pocit istoty, ktorý všetci tak veľmi potrebujeme.

Na začiatku bol kruh

História mandaly siaha veľmi hlboko do minulosti. Už vtedy, keď chcel človek vzdať poctu bohom a priblížiť sa im, prišiel na to, že práve kruh je najlepším symbolom. To je známe už z jaskynných malieb, a preto je prehistóriu mandál ťažké zaradiť v čase. Dávny učenci dokonca vraveli, že mandala je tak stará, ako stvorenie sveta. Renesančný filozof Giordano Bruno si napríklad vytvoril svoju vlastnú mandalu, pretože si myslel, že mandaly sa dokážu vtisnúť do pamäti človeka a spustiť pozitívne vnútorné procesy. Najznámejšie a možno aj najstaršie mandaly, tak ako je poznáme dnes, ale pochádzajú z Indie a z Tibetu.

Mandala pre všetkých

Aj keď sú mandaly používané predovšetkým v hinduistickej tantre a vadžrajáne, obecne nepatria žiadnemu konkrétnemu náboženstvu. Svet ich vidí ako nadčasový symbol rovnováhy, ktorý sa používa skrz národy na všetkých kontinentoch. O ich „novodobú“ popularizáciu sa zaslúžil legendárny švajčiarsky psychiater a psychoterapeut Carl Gustav Jung, ktorý ich používal pri svojich analýzach. Mnohí dnešní psychológovia  ho nasledujú, pretože mandala hlboko pôsobí na naše podvedomie. Prax a prieskumy preukazujú, že pokiaľ budete tráviť svoj čas po náročnom dni plnom pracovného zhonu v blízkosti mandaly, opadne z vás napätie, uvoľníte svoju myseľ, vaše roztekané myšlienky sa zrovnajú a ukľudní sa vám tep.

Mandaly (nielen) do vašej spálne

U nás môžete nájsť viac než 60 zobrazení mandál na rôznych produktoch, či už ide o vankúšiky, deky, prehozy na posteľ alebo obliečky. Keď vás niektorá z nich osloví, neváhajte a zaobstarajte si ju. Nielen, že sú úžasným doplnkom interiéru, ale tieto obrazce na vás majú totiž veľmi silný vplyv aj vtedy, keď sa na nich priamo nesústredíte. Stačí ich mať len vedľa seba a už to, že sú blízko vás, by malo napomáhať minimálne ku získaniu vašej vnútornej rovnováhy. Najlepšie, keď zaujme niektorá z mandál miesto vo vašej spálni. Proces nenásilnej pravidelnej terapie posilní vašu osobnosť a pomôže s prípadnými psychickými problémami.

 

Význam farieb v mandale

Farby mandál majú svoj význam, ale súčasne je dôležité ich umiestnenie. Tá farba, ktorá je v úplnom strede obrazca, vyjadruje to, čo je pre vaše vnútro najdôležitejšie. Prevládajúca farba celej mandaly, tá, ktorá najviac priťahuje pozornosť, určuje, na čo sa vy sami najviac sústredíte. Rovnomerná vyvážená farebnosť je potom dobrá pre harmonizáciu osobnosti a ovplyvňuje jednotlivé čakry.

Náš následný základný popis funkcií niektorých farieb mandaly je len orientačný a ani nemá pre každého rovnaký význam, vždy je do nej nutné premietnuť aj vašu osobnú individualitu. Môžete si ju vybrať intuitívne, alebo podľa toho, kde cítite, že by ste potrebovali pomôcť:

 

Žltá – rozvíja samostatnosť, nezávislosť sebauvedomenie. Podporuje intuíciu, kreativitu a vylepší vaše vnímanie. Ovplyvňuje solárnu čakru. Takto na vás budú pôsobiť výrazné 3D obliečky MANDALA 8.

Zelená – ukľudňuje nervovú sústavu, navodzuje zkľudnenie, pocit súnaležitosti, priateľstvo a užitočnosť, pomáha pri zaspávaniu. Pôsobí na srdečnú čakru. Zelenú farbu na mandale nájdete napríklad na mikroplyšovej obliečke na vankúš MANDALA 4.

Modrá – pôsobí proti smútku, čistí dušu do trápenia a otvára jej inšpiráciu. Je teda farbou múdrosti a rozvíja vedomie. Usmerňuje krčnú čakru. Môžete ju využiť, pokiaľ si zaobstaráte napríklad bavlnené renforcé obliečky ASHLEY.

Červená – povzbudzuje, dodáva silu vyčerpanému organizmu, posilňuje lásku, odvahu a vôľu. Energiu dodáva koreňovej čakre. Nájdete ju napríklad na mikroplyšových obliečkach KENDAL.

Fialová – odtiene tejto farby sú pre zobrazenie mandaly veľmi silné. Harmonizujú duševnú aj telesnú  energiu. Prináša invenciu, ukľudňuje a je ideálna pre meditáciu. Posilňuje korunnú čakru. Kvôli všetkým prednostiam fialových odtieňov mandaly by ste si mal zaobstarať mikrosaténové obliečky SAMANTA.

5,50
11,50
17,20
35,50
Mikroplyšová deka MANDALA 1 140x200 cm
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-48%
14,90
28,50
5,10
9,90
16,20
32,90
17,20
34,50
Mikroplyšové obliečky MANDALA 1 Exclusive
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-50%
34,10
68,50
Mikroplyšové obliečky KENDAL Exclusive - červené/čierne
Rozmery • 140 x 200 cm
Predaj ukončený
-50%
29,90
59,90
Mikrosaténové obliečky SAMANTA - sivé/lila
Rozmery • 140 x 200 cm
Predaj ukončený
-51%
14,50
29,40
15,70
31,90