Zverejnené 9. 10. 2020

Nepostrádateľné utierky

Aj keď dnes vo väčšine domácností nechýba umývačka riadu, bez utierok sa nezaobíde nikto. Máločo by dokázalo pohnúť s ich neochvejnou pozíciou, ktorú si už roky udržujú. Každá gazdinka ich má stále po ruke. Utrie s ňou hrnce, naleštia parádne poháre, nablýskajú príbory, prikryje pečivo aby neoschlo, alebo cesto v miske než nakysne. A tiež si s nimi utierame mokré ruky a niekedy dokonca i kuchynskú linku.

Bavlna je skrátka bavlna
Naše utierky sú všetky zo 100% bavlny. Ta má všetky výhody, ktoré by utierky mali mať. Sú mäkké, ľahko sa perú, môžete ich vyvariť a najmä skvele absorbujú tekutiny. A to je to, čo od nich chceme predovšetkým. Už naše prababičky dávali tomuto materiálu prednosť. Dobre fungujú aj ľanové alebo tie s prímesou mikrovlákna, ale bavlna je jednoducho jednička. Máte radi kockovanú klasiku, pruhy alebo tie jednofarebné? Vyberte si, alebo si kúpte všetky druhy. Utierky sa vám doma určite nestratia.

Koľko ich potrebujete? 

Na použitie v kuchyni by ste mali mať stále po ruke tri utierky. Jednu na riad, druhú si nechajte na mokré ruky a tou poslednou utierajte stôl. Keď budete tento systém dodržiavať, obmedzíte prenášanie nebezpečných baktérií. Záleží na frekvencii používania, ale v bežnej domácej prevádzke by ste mali utierky vymeniť aspoň raz za tri dni za čisté. Ak však máte v kuchyni len jednu, meňte ju radšej každý deň. Z tohto dôvodu by mal byť optimálny počet utierok v skrini tak desať / pätnásť pre jednu domácnosť. Nehoda sa môže v kuchyni stať znenazdania a vy potom máte vždy kam siahnuť. 

Nebezpečenstvo papierových utierok 

Papierové utierky síce ušetrí veľa práce, ich jednorazové použitie je určite výhoda. Utriete s nimi mastnotu či inú špinu a potom ich vyhodíte. Neperú sa, dobre sajú. Ale bohužiaľ, nedajú sa použiť na všetko. Môžu byť totiž nebezpečné. Spotrebiteľský časopis dTest zistil, že pri výrobe niektorých papierových utierok voda z recyklovaného materiálu kontaminuje výrobok. Spory baktérií dokážu prežiť v materiáli dlho a v teple a vlhku kuchyne sa znova zaktivujú. Používané optické rozjasňovače obsiahnuté v papierových utierkach sa tiež môžu uvoľniť do jedla, preto by s ním nikdy nemali prísť do kontaktu. A koniec koncov, ekologická stopa pri dennom používaní papierových utierok nie je zanedbateľná.

Čisté a voňavé 

Áno hovoríte si, že teraz už budete používať iba textilné utierky, ako ale na to aby ste ich udržali pekne čisté a bez škvrnky? Všetci vieme, že to nie je sranda. Nemusíte ich vyvárať v hrnci ako to robili naše babičky, ale ak ich chcete mať úplne čisté, reagujte na škvrny čo najrýchlejšie. V kuchyni je vždy prostriedok na umývanie riadu, fľak ním hneď postriekajte, potom prepláchnite a dajte do práčky.

Rovnakú službu vám urobí aj žlčové mydlo. U odolných škvŕn ho nechajte na textile pokojne cez noc. Potom vyperte podľa návodu od výrobcu. Najlepšie, keď utierky ešte pred tým na pár hodín (alebo na celú noc) namočíte do pracieho prostriedku alebo použijete predpierku v práčke.

Ak ale chcete vyvárať, môžete pokojne skúsiť rýchlovku v mikrovlnke. Utierku namočte, na ňu naneste trochu pracieho gélu alebo mydla a dajte ju do igelitového vrecka. Sáčok nezatvárajte! Potom ho dajte do mikrovlnnej rúry, zapnite ju na stredný výkon a nastavte čas približne na 1,5 minúty. Potom utierku opatrne, nech sa nespálite, vytiahnite, vyplákajte alebo dajte ešte do práčky a je to.

Pri plákaní nikdy nepoužívajte aviváž, ktorá textilné vlákna obalí a tie potom odpudzujú vodu a nesajú. Pre lepšiu dezinfekciu utierky vždy vyžehlite.

 

 
 
Kuchynské vaflové utierky 3ks - svetlo sivá 40x60 cm
Rozmery • 40 x 60 cm
Skladom
-46%
6,40
11,90
7,20
14,50
6,40
12,30
6,40
12,30