Zverejnené 3. 5. 2022

Rozprestrite si správnu plachtu

Pohodlná posteľ je základ pre kvalitný spánok. Do postele patria nielen skvelé obliečky, ale aj komfortné matrace a na nich samozrejme plachta. Pre väčšinu ľudí je tento nevyhnutný kúsok v posteli trochu popoluška, málokto ho stavia na piedestál. Ale nezaslúžene. Na plachte totiž záleží!

Strážte si kvalitu

Na plachte trávite každú noc, v priemere osem hodín denne a to je veľa času. Prevaľujete sa, obraciate, vrtíte, potíte sa a plachta tak dostáva poriadne zabrať. Na trhu nájdete veľké množstvo plachiet, niektoré aj veľmi lacné. V takom prípade by ste ale mali zbystriť a dať si dobrý pozor. Takéto plachty bývajú z materiálu s nízkou gramážou, nesajú pot a vyrobené sú napríklad aj z nekvalitných umelých vlákien. Niekedy sú tak drsné, že máte pocit, že spíte na drôtenke. Spravidla sa v nich po niekoľkých praniach objavia malé dierky, ktoré sa postupne zväčšujú a za pár týždňov máte miesto plachty pomerne drahé handry na upratovanie. Rozhodne takéto plachty nedokážu správne ochrániť matrac. Tu teda platí dvojnásobne úslovie, že nie sme natoľko bohatí, aby sme si mohli kupovať lacné veci.

Keď viete ako vyberať, je to zábava

Okrem správneho rozmeru podľa veľkosti aj výšky matraca uvažujte o tom, či by vás mala plachta chladiť alebo naopak zahriať a pritom absorbovať pot, ktorého jeden človek cez noc vypotí priemerne 0,5 až 1 litra. A niekedy aj viac, napríklad pri chorobe. I keď to nemusí byť príjemné, náš organizmus vie, čo robí. Ide o termoregulačný proces tela, ktoré si tak prirodzene reguluje správnu teplotu. Viac sa potíte vždy, keď má nervový systém pocit, že sa prehrieva.

V takom prípade by ste mali určite mať froté plachtu, ktorá je na trhu najobľúbenejšia. Extra savé je napríklad to z bambusového froté. Je navyše hypoalergénne, odolné voči baktériám a plesniam a absorbuje až 4x viac tekutín. To je spôsobené tým, že bambusové vlákna sú duté a majú oveľa väčšiu nasiakavosť.

Ale ani s poctivou jersey plachtou neurobíte chybu. Naše príjemné, hladké a mäkké jersey plachty sú vyrobené z husto tkaných priadzí, ktoré zaručujú dlhú životnosť a kvalitu. Máme ich v toľkých rôznych farbách, že si ich určite budete chcieť zaobstarať hneď niekoľko.

V lete zaručene oceníte bavlnenú plachtu bez postrannej gumičky, tzv. plátenú plachtu. Aj keď jej dnes dáva prednosť menej ľudí, pretože napínacia plachta s gumičkou na posteli lepšie drží, určite sa oplatí ich mať pár doma. Sú na dotyk hladké a chladivé a môžete ich použiť hneď niekoľkokrát. Na posteli ochladí, dá sa vziať von a ľahnúť si na neho do trávy v parku, hodí sa na piknik aj na pláž. V parných tropických nociach skvele zastúpi teplú prikrývku.

  

Naopak, v zimnom období nepochybne oceníte hrejivú mäkkosť a príjemný pocit pri použití mikroplyšovej / mikroflanelovej plachty. Je z antibakteriálneho mikrovlákna, ktoré je neuveriteľne jemné, savé, nadýchané a mäkučke. Keď si naň ľahnete, máte pocit, že sa vám do postele vrátili všetci vaši obľúbení plyšiaci z detstva. A to sa potom krásne spí! Šípková Ruženka vám môže len závidieť.

 

Prajete si farby? Plachiet by ste mali mať hneď niekoľko. Nielen z rôznych materiáloch pre rôzne ročné obdobia a nečakané situácie, ale najlepšie aj v niekoľkých odlišných farbách, aby ste si mohli podľa nálady ľahko obmeniť vzhľad spálne. Plachtou každé obliečky skvele farebne doladíte alebo podčiarknete ich vzor. K nudným obliečkam vyberte výrazné plachty červené, bordó, azúrové a modé, oranžové alebo akékoľvek iné sýte farby. Potrebujete zmierniť pestrú miestnosť? Voľte bielu, sivú, béžovú. Nebojte sa kombinovať, dnes sa tu pravidlá už nenosia a fantázii sa medze nekladú. Niekedy aj zdanlivo nelogické farebné prepojenie plachiet s obliečkami môže vašu spálňu príjemne rozžiariť.

23,50
27,90
Jersey plachta - sivá 180x200 cm
Rozmery • 180 x 200 cm
Skladom
-62%
9,90
25,90
Froté plachta Exclusive - tmavo sivá 120x200 cm
Rozmery • 120 x 200 cm
Skladom
-51%
11,90
24,50