Zverejnené 3. 5. 2022

Vaše deti si neumývajú ruky? Inšpirujte ich vlastným uterákom

Nový školský rok už je takmer za dverami, už len pár dní a je to tu. Pre rodičov a ich deti je toto obdobie plné zmien, zvlášť náročné je pre prváčikov. Niektoré deti sa tešia, iným sa nechce, ale priznajme si, že cez prázdniny mnohé trochu zvlčili. A to aj v oblasti hygieny. Aby neurobili v škole hanbu s tým najzakladanejším, trochu im pomôžte. Podstatou je správne umývanie rúk.

Prečo je umývanie rúk tak dôležité?
Aby sa celá rodina udržiavala v kondícii a zdravá, je v prvom rade podstatné chrániť sa pravidelnou hygienou. Umývanie rúk je v tejto oblasti nielen to najdôležitejšie, ale aj najčastejšie. Rukami jeme, berieme do nich rôzne veci, siahame na bežné i neznáme predmety, a to nielen doma, ale aj vonku. A aj keď sme zodpovední rodičia a snažíme sa akokoľvek, nemôžeme zabrániť tomu, aby si deti občas nestrčilo prstíky (alebo dokonca celú ruku) do pusy. Prípadne aj iné veci, ktoré sa im páči a vyskytujú sa v dosahu. A to sa zďaleka netýka len tých najmenších! K tomu, aby sa do tela dostala infekcia nie je nutné, aby dieťa špinu prehltlo. Nežiaduce látky sa dostanú do krvného obehu aj cez sliznicu. Preto je nanajvýš nutné, zvlášť v dnešnej dobe, kedy na každom kroku hrozí nákaza nebezpečným vírusom, aby sa dieťa naučilo rituálom pravidelného umývania rúk už od malička.

Správne rituály 

Je niekoľko situácií, kedy by mal každý zamieriť najprv do kúpeľne k umývadlu. Aby ste sa nenechali zahanbiť, buďte svojim deťom príkladom. Ruky si umyte zakaždým, keď prídete z vonku domov, je to jeden z prvých úkonov, ktorý musíte urobiť hneď potom, čo sa vyzujete, vyzlečiete kabát a odložíte si tašky. Štandardom musí byť umývanie rúk pred jedlom a po každom použití toalety. Vhodné je si ruky umývať aj keď kýchate alebo smrkáte, zvlášť vtedy, keď máte doma maroda. Niekedy to je ale ťažké, chorá ratolesť s horúčkou, ležiaca v posteli, určite hneď potom, čo kýchne, nepobeží k umývadlu. V tom prípade si prichystajte vlhčené obrúsky a ruky svojmu drobcovi utrite.

Obľúbený uterák je dôležitý 

Všetky deti majú rady samostatnosť, chcú byť (a sú) jedineční a tak je v tom pri nacvičovaní rituálov správnej hygieny podporme. Kúpte detské mydlo len pre nich, určite im urobí radosť, keď budú mať svoje vlastné. Ešte dôležitejšie je uterák alebo osuška. Obľúbený hrdina vášho dieťaťa alebo rozprávková postava potom na neho budú pri každej návšteve kúpeľne čakať a deti sa tam budú tešiť. Dievčatká určite ocenia farebné osušky napríklad Ľadové kráľovstvo. Princezné Elsa a Anna sú dnes hrdinkami mnohých z nich. U chalanov bezpochyby zabodujú tieto osušky a z nich napríklad Minecraft. A kto by nestál o to, mať doma Spidermana? Medzi najobľúbenejšie sa samozrejme radí klasika ako Pat a Mat, či disneyovská myška Minnie. Ale vy určite viete najlepšie, čím vašim deťom urobíte naozajstnú radosť. Nezabudnite uteráky a osušky správne prať. Nové najlepšie dvakrát, aby sa zatiahli vlákna a neskôr sa neuvoľňovali. Tiež sa z nich dostane nežiaduci prach, špina a zvyšky farbivá od výroby. Nepoužívajte aviváž, tie zlepia vlákna a znížia tak savosť. Nesušte ich na priamom slnku, farby a obrázky by stratili sviežosť. Ak môžete, použite sušičku na šetrný program. Odstredivá sila jednotlivé vlákna nadvihne, uterák bude nadýchanejší. Rozhodne ho nežehlite. Žiarom a tlakom žehličky sa vlákna lámu a strácajú nadýchanosť.

Zvyk je železná košeľa 

Aby ste mali pri zvládaní svojho malého uličníka úspech a stihli ho všetko dôkladne naučiť skôr, než začne školský kolotoč, choďte im príkladom. Pamätajte, že opakovanie je matka múdrosti; v tomto prípade úspechu. A ako už vieme, čo máme zažité, to sa len ťažko odnaučuje, čo sme sa ako malí naučili, to zvyčajne robíme doteraz. Preto si toto obdobie u detí nenechajte ujsť. Bude to pre vaše deti v živote veľmi užitočné.

14,90
29,90
12,40
25,90