Zverejnené 25. 8. 2023

Pár vychytávok pre kuchárov a kuchárky

Pri varení sa stávajú rôzne nepríjemnosti, či už ste skúsení kuchári alebo v kuchyni ešte len začínate. Aj keby ste sa rozkrájali jednoducho niekedy sa „podarí“ presoliť polievku, pripáliť mäso či omáčku. Alebo si len potrebujete nejakou vychytávkou uľahčiť prácu. Pár takých užitočných rád tu pre vás máme.

Vždy sa môžeme niečo naučiť

Naše babičky sa od tých svojich naučili pri varení veľa trikov, ktoré sú preverené desiatkami rokov, a pretože mali cenu zlata, predávali sa ďalším generáciám. My dnes máme v kuchyni omnoho viac pomocníkov, než mali kedysi ony, ale aj tak ich rady nehádžeme za hlavu, pretože vieme, že staja za to. A tiaž nám v krízových situáciách pomôžu ušetriť veľa starostí. Naopak, až rady babičiek budeme predávať svojim deťom, môžeme k nim ešte pridať to, čo sa naučíme z vlastnej skúsenosti, od priateľov alebo napríklad vďaka internetu a ďalším komunikačným kanálom. Nikdy nie je zbytočné sa v kuchyni niečo nové naučiť. Napríklad vám s tým dnes trochu pomôžeme my.

Mlieko na úteku

Pokiaľ varíte mlieko alebo smotanovú omáčku, rozhodne si musíte dávať pozor, aby vám z hrnca neutekalo. Priškvarené mlieko na platni nie je nič moc, nepríjemne páchne a zle sa čistí. Aby sa udržalo v hrnci, na to sú rôzne triky. Napríklad namiesto pokrievky dať cez hrniec naprieč varešku alebo pomazať okraj hrnca maslom. Mimochodom, keď pripravujete puding, aby sa vám mlieko nepripálilo, vymažte maslom i dno hrnca. A viete, že profi kuchári často chránia svoje plynové sporáky pred vzkypeným priškvareným mliekom a ostatným nehodám tak že okolo horákov rozložia alobal ktorý sa po smene vyhodí, a preto nemusia platňu namáhavo čistiť?

 

Dokonalo upečené kurča

Keď pečiete kurča, tak u vás radšej každý chce na tanier stehienko, pretože prsia sú veľmi suché? Pomôžete si tak, že než dáte celé kurča do trúby, zviažte mu nohy k sebe špagátom. Teplo potom bude  kurčaťom  prúdiť rovnomernejšie, nedostane sa tak rýchlo dovnútra, pečenie pŕs sa tak spomalí a mäso ostane šťavnatejšie. Než ale dáte kurča do trúby, nechajte ho tak dve hodiny uležať pri izbovej teplote a dokonalo ho osušte utierkou. Pečte pozvoľna, najlepšie na rošte, aby horúci vzduch prúdil rovnomerne okolo a pekáč dajte až pod rošt, aby mala šťava kam odkvapkávať. Hotové kurča zabaľte aspoň na päť minút do alobalu a nechajte ho oddýchnuť, než ho rozkrájate. Bude mať dokonalú chuť.

 

Každý deň mäkký chlieb

Kúpili ste zbytočne veľký bochník chleba a obávate sa, aby vám ďalšie dni ešte chutnal? Je niekoľko spôsobov, ako ho uchovať ako čerstvý. Napríklad tento: Nakrájajte pár plátkov jablka a zabaľte ich spolu s chlebom do utierky. Chlieb vydrží dlhšie vláčny, pretože do seba bude vstrebávať vlhkosť z jablka a ostane dlho mäkký. Do utierky ho ale nebaľte ešte teplý a radšej každý tretí deň vymeňte utierku za čistú. Pár čerstvých krajcov uchováte aj v mrazničke. Za pár dní (alebo kľudne i za pár týždňov) si na nich určite pochutnáte.

Stop zašpinenému sendvičovaču!

Milujete tousty, ale nerobíte ich tak často, ako by ste chceli pretože vyčistiť toustovač je dosť nepríjemná práca? Priškvarený syr, ktorý nemôžete vydrhnúť kvôli citlivému povrchu drôtenkou, a tak ostáva v ryhách a spojoch, to je čierna mora. Zanesenie toustovača sa vyhnete s prehľadom tým, že ustrihnete správnu veľkosť papiera na pečenie a do toustovača ho vložíte skôr, než do neho dáte všetky ingrediencie k zapečeniu skvelého toustu. A je to, stačí len potom platničky utrieť čistou utierkou. Už sa nikdy nemusíte vystaviť tomu, čo nerobíte radi, a pritom si môžete dávať toasty každý deň!

Pripáleniny pre zlosť

A nakoniec niečo k pripáleninám, ktorým sa občas nevyhnú ani ti najskúsenejší kuchynský borci. Pri pripálenom pečenom mäse vždy čierne kúsky poctivo odkrájame, zbytok dáme do čistého hrnca a povarte približne desať minút s mrkvou, zemiakom, chlebom alebo i s korkom. Rovnaký postup pomôže aj pri pripálenej omáčke. Ale korok radšej varte v sitku na zeleninu, aby sa vám nedostal do jedla. Pripálenú zeleninu zase zachránite ponorením do vody s ľadom, po pár minútach stratí nepríjemný zápach a chuť pripáleniny.

Základom ale je, aby ste pri každom varení dbali na čistotu kuchyne, poriadne kuchynské náčinie, a hlavne na kvalitné utierky, bez ktorých sa nikdy nezaobídete.  Nech je vaša kuchyňa stále voňavá a darí sa vám v nej variť samé dobroty!

Kuchynské vaflové utierky 3ks - tmavo sivé 40x60 cm
Rozmery • 40 x 60 cm
Skladom
-46%
6,40
11,90
8,60
17,00
6,40
12,30