Zverejnené 10. 5. 2022

„Lepšie, keď ťa zima chveje, než marcové slnko hreje“, ale jar je už aj tak tu!

Tradičné pranostiky a zvyky našich praprababičiek a prapradedkov mali svoje opodstatnenie, a aj keď sú staré stovky rokov, stále pre nás majú význam. Preto by sme ich aj my mali odovzdávať svojim deťom, možno sa im budú niekedy hodiť. Jar prichádza, pripomeňme si, čo sa v marci kedysi dialo a hovorilo, a nezabudnime sa na jarné dni pripraviť aj doma.

Jarná rovnodennosť a sviatok vrabcov

Začiatok jari v roku 2022 pripadá opäť na 20. marca, ale pozor, posúva sa a začína o pár hodín. Presne jar nastane až o 16.33 hod. To je totiž čas, kedy tento rok slnko vstupuje do znamenia Barana, čas, keď pri svojej ceste pretne nebeský rovník, ktorému sa hovorí jarný bod. Takže kto chce tento rok oslavovať príchod jari prípitkom, teraz už úplne presne vie, o koľkej by mal pozdvihnúť pohár. A keby ste nechceli v tento deň oslavovať práve jar a hľadáte k prípitku iný dôvod, mali by ste vedieť, že na 20. marca pripadá aj Svetový deň vrabcov. A vrabce si pripomenutie určite zaslúžia, už len preto, že v posledných rokoch z neznámych príčin miznú z prírody.

Zima už upratuje pole

Pripomeňme si ale teraz niektoré z marcových ľudových pranostík, vychádzajúcich z múdrosti pozorovania prírody našimi predkami. Napríklad tú, ktorá sa spája hneď so začiatkom tohto mesiaca a hovorí, že „na svätého Tomáša (7. 3.) sneh mäkne a je z neho kaša“. Jednoducho, zima sa už definitívne chystá na odchod, slniečko sa pripravuje na to, že začne konečne hriať, a to celé znamená, že roľníci nesmú s prácou na poli otáľať. Zvlášť preto, že hneď ďalšia múdrosť nám oznamuje že „Keď chceš mať zemiaky skoro v hrnci, zasaď ich v marci“. Pokiaľ teda má byť dobrá úroda, nie je na čo čakať!

Ako sa otvárajú studničky

Ešte skôr, než príde Veľká noc, bola by škoda úplne zabudnúť na jeden z nádherných a užitočných a prastarých ľudových zvykov. Ide o každoročné marcové otváranie studničiek. Ľudia z dediny, väčšinou mládež, sa každoročne v marci spoločne vydali do lesov a lúk, aby vyčistili blízke studničky od špiny, napadaného lístia a bahna. Tým sa prírode odvďačili za to, že prameň slúžil celý rok ľuďom aj zvieratám. Tento zvyk by stálo za to dodržiavať aj dnes.

Ale hoci väčšinou každý rok platí známe „březen, za kamna vlezem“, tento rok to napríklad vyjde podľa ďalšieho príslovia, a to že „o svätej Balbíne (31. 3.) je konečne po zime“!

 

Jar príde aj do vašej spálne

Ešte skôr, než jar definitívne dorazí k vám domov, je dobré sa na ňu poriadne pripraviť. Práve teraz totiž nastal správny čas premýšľať o tom, za aké obliečky tento rok vymeníte svoj obľúbený zimný huňatý mikroplyš. Budú to hladké bavlnené obliečky, luxusné obliečky z bavlny renforcé alebo antialergénne mikrosaténové? Nech už to budú ktorékoľvek, neurobíte chybu. Dôležité je ale myslieť aj na jarný dizajn. A čo najlepšie privolá slnečné jarné dni? Predsa prebúdzajúca sa príroda. Nehu a jemnosť vám prinesú napríklad bavlnené obliečky na dve lôžka AIGA, ktoré pripomínajú ešte trochu zasneženú bielu lúku, na ktorú už vyrážajú lúčne trávy, či sofistikované mikrosaténové obliečky SAKURA 2, ktoré jemnými kvietkami na sivom podklade prežiaria každý váš deň. Sú tu ale tiež aj bavlnené renforcé obliečky BRAUM, plné kvetov, celé v zemitých farbách, ktoré pripomenú, že jar svoj boj nad zimou vždy nakoniec vyhrá.
Bavlnené obliečky KARLA na dve postele - oranžové/sivé
Rozměry • 140 x 200 cm
Skladom
-51%
27,70
56,90
Bavlnené obliečky AIGA na dve postele - modré
Rozměry • 140 x 200 cm
Predaj ukončený
-50%
27,90
55,90
14,90
29,40