Zverejnené 16. 1. 2023

Plachta na posteľ, bez ktorej sa nezaobídete

Myslíte si, že obyčajné bavlnené hladké plachty už sú dávno prekonané, hlavne preto, že na matraci nedržia tak dobre, ako tie s gumičkou? Niečo pravdy na tom bude, ale možno sa budete čudovať, čomu všetkému sa tieto prestieradlá hodia. Až to zistíte, bude vám jasné, že od tejto chvíle by už u vás doma nemalo pár takýchto hladkých plachiet chýbať.

Mať či nemať obyčajnú plachtu?

V dnešnej dobe málokto uvažuje pri výbere novej plachty o starej dobrej klasike, hladkej bavlnenej plachte. Proste – v ponuke ju preskočíte, pretože prečo si radšej nevybrať tú pružnú s gumičkou, ktorú ľahko povlečieme a na matraci drží ako prišitá. Ale viete, že pokiaľ žiadnu takúto hladkú plachtu doma nemáte, robíte veľkú chybu? Áno, je to tak, rozprávame o to istom prestieradle, ktoré bežne používali naše babičky a ktoré nebolo zakončené pružnou gumičkou. Takto úplne obyčajná vec sa totiž doma vážne hodí, aj keď ju zrovna nebudete povliekať na matrac. Má totiž pestrú škálu ďalšieho využitia.

 

Pevná, príjemná a lacná

Stopercentná bavlna plachiet je tej najlepšej kvality, na to sa môžete vždy spoľahnúť. Na akosti materiálu nám totiž veľmi záleží. Preto sú našimi dodávateľmi tejto prírodnej tkaniny predovšetkým zeme ako je India či Turecko, ktoré majú s jej výrobou veľké skúsenosti a dlhú tradíciu. Okrem bežnej veľkosti plachiet, ktorá je 140 x 225 cm, u nás nájdete i predĺženú verziu. Tá má rozmer 140 x 240 cm. Hladkú plachtu si tu môžete zaobstarať i v mnohých farbách, presne podľa vášho priania. Napríklad v zemitých tónoch béžovej či hnedej, módnej sivej, v kontrastnej bielejčiernej alebo v živých odtieňoch letno zelenej, morskej azúrovej či oranžovej. A stojí len pár korún!

 

Pár zaujímavých tipov, ako sa dá využiť hladká bavlnená plachta

Varianta 1 – ľahká letná prikrývka

Tropické letné noci, ktorých je u nás čím ďalej tým viac, sú niekedy doslova peklom. Pritom prikrývať sa v noci by malo byť samozrejmosťou pre každého, pretože sa jedná o zdraví spôsob, ako odvádzať z tela prebytočnú vlhkosť a taktiež zmierniť podvedomú úzkosť, navodiť pocit bezpečia. To všetko v súčte znamená kvalitný zdravý spánok a príjemné sny. Pokiaľ sa behom letných mesiacov zakryjete ľahkou bavlnenou plachtou , nebudete sa potiť, kvalitne sa vyspíte a bude vám príjemne.

 

Varianta 2 – zo sebou na dovolenku

Keď takúto plachtu zabalíte do batožiny, nezaberá veľa miesta, a pretože je ľahká, vášmu kufru na váhe veľa nepridá. Zato u mora sa vám bohato odmení. Keď si na ňu ľahnete na pláži, nebudete sa musieť báť nepríjemného piesku v záhyboch tela, ani toho, že si ho potom zo sebou prinesie do hotelovej izby. Na rozdiel od deky totiž na hladkej plachte piesok nedrží, ľahko ho z nej vyklepete. Keď sa plachta ušpiní, ľahko ju prepláchnite a za chvíľu vám uschne. Večer na balkóne vám poslúži ako ľahká prikrývka, ktorá vás ochráni pred hmyzom a na noc ju môžete použiť ako improvizovanú moskytieru. Stačí pripnúť pomocou štipcov na garniže okna či balkónových dverí.

 

Varianta 3 – zvlhčenie vzduchu

S jeseňou prichádza nepríjemné obdobie kašľu, prieduškových zápalov a nechladení. Je veľmi pravdepodobné, že sa dotkne aj vašej rodiny. Okrem kľudu na lôžku, bylinkových čajov či liekov je tu jedna z vecí, ktorú k uzdraveniu potrebujete, a to je vlhký vzduch. Nemusíte hneď kupovať drahý zvlhčovač vzduchu, stačí zo skrini vytiahnuť obyčajnú plachtu, namočiť ju, trocha vyžmýkať , aby voda nekvapkala na dlážku a potom dať chorému k posteli, napríklad cez stoličku, cez domáci sušiak na prádlo alebo kľudne ju aj môžete zavesiť na okno namiesto záclony. Hneď sa všetkým bude lepšie dýchať!

 

Varianta 4 – hrajte sa!

Deti milujú bunkre, skrývačky, doma i vonku. Bavlnená plachta je ľahučká, takže na váš improvizovaný stan z plachty na záhrade môžete ako základ využiť aj vetvy urasteného stromu. Tie sa nezlomia a nebudú sa ohýbať. Priedušnú skrývačku môžete samozrejme vytvoriť aj doma, stačí plachtu prechodiť cez stoličky, kreslá, žehliacu dosku alebo tyč od zmetáku. A keď to deti prestane baviť, plachtu rozložte na trávu, a vznikne priestor pre stavanie kociek alebo hranie stolových hier. Čas na odpočinok? Pevne zviazanými rohmi prestieradla na bidle alebo robustnej vetve stromu, vznikne improvizovaná hamaka, v ktorej sa krásne leňoší.

 

Máte nejaké ďalšie nápady na využitie plachiet? Napíšte nám ich, radi zistíme niečo nové!

Jersey plachta - sivá 180x200 cm
Rozměry • 180 x 200 cm
Skladom
-62%
9,90
25,90
Jersey plachta - vanilková 180x200 cm
Rozměry • 180 x 200 cm
Skladom
-62%
9,90
25,90
Bavlnená plachta - sivá 140x240 cm
Rozměry • 140 x 240 cm
Skladom
-50%
7,20
14,50
Bavlnená plachta - biela 140 x 240 cm
Rozměry • 140 x 240 cm
Skladom
-50%
7,20
14,50
Froté plachta Exclusive - svetlo modrá 90x200 cm
Rozměry • 90 x 200 cm
Skladom
-54%
8,50
18,50
Bavlnená plachta - sivá 140x225 cm
Rozměry • 140 x 225 cm
Skladom
-43%
6,00
10,60
Froté plachta Exclusive - svetlo zelená 180x200 cm
Rozměry • 180 x 200 cm
Skladom
-60%
11,70
29,50