Zverejnené 22. 8. 2022

Pečte z domáceho kvásku. Vaše telo aj rodina vám budú vďační

Zdá sa vám kupovaný chlieb zbytočne drahý na to, že už na druhý deň stráca pôvodnú konzistenciu a chuť? Rýchlo tvrdne alebo dokonca plesnivie a vy musíte zvyšky vyhadzovať a zbohdarma utrácať za ďalší bochník. Upečte si doma poctivý kváskový chlieb sami. Nie je to veda a čo si budeme hovoriť, keď vo vašej kuchyni zavonia čerstvo upečený chlieb, žiadne trápenie nie je také veľké, ako sa pôvodne zdalo.

To najlepšie pre vaše zdravie

Máte po kupovanom pečive problémy s nadúvaním? To je zrejme z toho dôvodu, že pri pečení priemyselne vyrábaného chleba firmy používajú okrem iných prídavných látok na kysnutie cesta droždie namiesto kvásku. Cesto potom totiž rýchlejšie kysne, a čas sú peniaze. Bohužiaľ, má to aj ten dôsledok, že sa chlieb či ostatné výrobky rýchlejšie kazia. Pokiaľ si doma vyrobíte kvások podľa nášho návodu, bude vaše pečivo o dosť lepšie stráviteľné. Domáci ražný kvások sa hodí nielen na vykysnutie chleba, žemlí, buchiet, veľkonočného mazanca či ďalšieho pečiva. Bude báječný napríklad aj do niektorých typov polievok, napríklad do krkonošskej kyselice, ktoré ochutí a zároveň zahustí.

 

Keď viete, čo jete

Nech už je to akokoľvek, domáci chlieb aj pečivo, to je jednoducho niečo, čo žiadnym kúpeným tovarom nenahradíte. Už ten pocit, keď sa z rúry šíri tá špecifická nádherná vôňa, a vy sa nemôžete dočkať, až si z vášho chleba ukrojíte poriadny krajec s chrumkavou kôrkou a mäkučkou striedkou! Navyše si môžete byť istí, že sa v ňom nevyskytujú žiadne emulgátory, sója či zahusťovadlá a že vám vydrží chutný určite až do tej doby, než zjete poslednú omrvinku. Ak ste sa teda už rozhodli, že si budete piecť vlastný chlieb alebo rožky, chce to nielen dobrý recept, ale aj vymeniť obyčajné droždie z obchodu za domáci kvások. Behom pár dní si ho ľahko sami vyrobíte.

O čo vlastne ide

Kvások je v podstate kultúra skupiny mikroorganizmov, ktoré sa živia nutričnými zložkami múky, hlavne škrobom a cukrami. Pritom vyrábajú oxid uhličitý, vďaka ktorému potom cesto kysne. Sú tu prítomné aj laktobacily, ktoré sa zase starajú o kyselinu mliečnu a tá zaisťuje pečivu jedinečnú chuť a stará sa o jeho čerstvosť. Keď si kvások vyrobíte doma, získate vlastne takého kamaráta, ktorý sa dlhodobo bude starať o vašu pohodu a zažívanie. Pri dobrom skladovaní a priživovaní vám vydrží v chladničke pokojne aj roky. Poradíme vám, ako na to.

Recept na váš kvások

Na začiatok si pripravte úplne čistú utierku, dobre vytretý veľký širší pohár, lyžicu na miešanie - nie kovovú, igelitové vrecúško, gumičku, niekoľko kvalitných čistých utierok, ražnú múku a vodu. To je všetko. Teraz to chce už iba pár dní trpezlivosti. Presnejšie povedané štyri, maximálne päť.

 

Prvý deň dajte do pohára 100 g ražnej múky a 100 ml prevarenej vlažnej vody. Zamiešajte, pretiahnite pohár igelitovým vrecúškom, ktorý zaistíte gumičkou a urobte doň dierky. Potom zabaľte pohár do utierky a nechajte na teplom mieste do druhého dňa.

Druhý deň pridajte opäť rovnaké množstvo múky i vody, zamiešajte, pretiahnite dierkovaným igelitom, zabaľte do utierky. Možno sa už objavia bublinky a kvások začne nakyslo voňať.

Tretí deň už začne kvások nadobúdať na sile a na objeme. Vy dnes len zopakujte postup predchádzajúceho dňa.

Štvrtý deň by mal byť kvások samá bublina, objemný, voňavý a chutný. Pokiaľ tomu tak je, môžete sa dať do pečenia. Niekedy je ale potrebné počkať ešte zopakovať postup a počkať do ďalšieho dňa.

 

Vždy pripravený na použitie

S vašim kváskom si môžete užiť spoločné pečenie aj dlhé roky, pokojne ho trochu môžete darovať príbuzným či priateľom, ale musíte sa o neho ale aj máličko starať. Stačí len pri každom pečení zanechať v pohári pár lyžíc kvásku a opäť ho uložiť späť do chladničky. Starosť spočíva v prikrmovaní, čo nie je nič zložité. Znamená to iba do kvásku dvakrát týždenne pridať lyžicu múky, rovnako toľko vlažnej vody a premiešať. Než ho budete znovu používať, nechajte ho nejaký čas v teple, prípadne pridajte múku a vlažnú vodu a počkajte, až zväčší objem.

 

Pri práci s kváskom nezabúdajte na čistotu lyžíc aj pohára, ktorý dobre vymyte a do sucha utrite čistou utierkou. Mať vlastný kvások sa vám určite oplatí, ocení to vaša rodina, návštevy, keď im predložíte domáce pečivo. Budú jasať vaše chuťové bunky aj vaše zdravie. Tak dobrú chuť!

Kuchynské vaflové utierky 3ks - tmavo sivé 40x60 cm
Rozmery • 40 x 60 cm
Skladom
-46%
6,40
11,90
5,50
16,90
7,20
14,50
Kuchynské utierky PETR 3ks - zelené 40x60 cm
Rozmery • 40 x 60 cm
Skladom
-50%
5,10
10,20
Kuchynské utierky PETR 3ks - ružové 40x60 cm
Rozmery • 40 x 60 cm
Skladom
-50%
5,10
10,20
Kuchynské utierky PAVEL 3ks - modré 40x60 cm
Rozmery • 40 x 60 cm
Skladom
-50%
5,10
10,20