Zverejnené 7. 3. 2023

Mesiac v splne, ako nás ovplyvňuje?

Nech si hovorí, kto chce, čo chce, dominantou nočnej oblohy je Mesiac a jeho fázy majú značný vplyv na život na zemi. U človeka ovplyvňujú napríklad dĺžku aj kvalitu spánku, a to aj v čase, keď ho cez mraky nevidíte alebo keď spíte v úplnej tme. To potvrdzujú výsledky mnohopočetných výskumov odborných spánkových laboratórií. Ako na lepší spánok o splne a dá sa to vôbec zvládnuť?

Štyri fázy

Na nočnej bezoblačnej oblohe, vidíme vždy len tú časť Mesiaca, ktorá je ožiarená Slnkom. Mesiac totiž sám o sebe nesvieti, ale pri svojom obiehaní Zeme prijíma do seba svetlo tou časťou, ktorú mu prežiari Slnko a vysiela ho k Zemi. Niekedy z neho nie je vidieť nič, občas len kúsok a inokedy celý. To sa mení podľa toho, v ktorom mieste Mesiac práve je. Podľa jeho viditeľnosti určili kedysi hvezdári štyri fázy Mesiaca a nazvali ich takto:

 

Nov je fáza, kedy je k Zemi Mesiac otočený neosvetlenou stranou, teda ho na oblohe bežným zrakom neuvidíme.

Prvá štvrť nastáva vtedy, keď vidíte na oblohe Mesiac v tvare písmena D. Hovorí sa, že dorastá.

Spln, najmagickejší zo všetkých fáz. Mesiac je k zemi nastavený osvietenou stranou a je vidieť celý.

Poslednú štvrť spoznáme podľa toho, že Mesiac pripomína písmeno C, teda „cúva“.

 

Povestný klamár na oblohe?

Už ste niekde počuli alebo čítali, že Mesiac je veľký klamár? Môžeme to čítať napríklad v starých rozprávkach. Vzniklo to z toho, že v latinčine sa Prvá štvrť nazýva cresso (rastu) a Posledná štvrť decresso (zmenšujem sa). Všimli ste si? Prvé písmená týchto latinských slov sú úplne obrátene ako to, čo nám Mesiac na oblohe ukazuje. Teda keď práve vyzerá ako písmeno D, latinsky je to Cresso. Keď vyzerá ako C, po latinsky sa to povie Decresso. Túto nezrovnalosť si už kedysi dávno všimli rozprávači bájok aj spisovatelia a vzniklo množstvo literárnych diel, kde je Mesiac vykreslený ako najväčší klamár. A pritom nezaslúžene!

 

Ovplyvnení Mesiacom

Mesiac má ale aj zvláštnu moc, a hlavne spln ovplyvňuje niektoré životné cykly živočíchov i ľudí. Že je tomu tak je overené mnohými výskumami, ale zatiaľ nikto nezistil prečo. Spln výrazne ovplyvňuje milostný život srnčej zveri a sovy bývajú v tom čase najaktívnejšie a najhlučnejšie. Ryba, ktorá sa volá Gavún štíhly sa trie iba v dobe splnu, a dokonca mnoho druhov koralov sa pári len tesne okolo splnu. A čo potom mory, ktoré sú Mesiacom v splne silne priťahované a stúpajú tak vysoko, že ich potom prúd vzduchu unáša na obrovské vzdialenosti. Aj rastliny rozoznajú mesačné fázy. Napríklad chvojník obyčajný spozná, keď je spln a začne vylučovať sladké šťavy. A keď si spomeniete na príliv a odliv mora, už v škole nám hovorili, že aj toto spôsobuje Mesiac svojou gravitáciou.

 

Spln dokáže potrápiť

Niektorí ľudia sú na spln citlivejší ako iní. Horšie sa im dýcha, sú emotívne, ich agresivita stúpa, to, čo predtým trochu bolelo, bolí ešte viac, nervy sú našponované ako struny. Najviac ale Mesiac ovplyvňuje ľudský spánok. Odborných výskumov na túto tému prebehlo mnoho a spánkové laboratóriá na celom svete došli k rovnakým záverom. Najhoršie pre váš pokojný spánok je práve obdobie okolo splnu. A nezáleží na tom, či máte zatiahnuté kvalitné závesy ZEUS či BOREAS tak, aby sa vám do spálne nedostala ani trocha mesačného svitu. Vedci preukázali, že ľudský mozog je v tejto dobe oveľa citlivejší na akékoľvek impulzy či vyrušenie. Za splnu zaspávame oveľa horšie a trvá nám to dlhšie a spíme v priemere o 20 minút menej. Tiež sa častejšie budíme, spánok je nepokojný, asi o 30% oproti bežným nociam, máme zlé sny a ráno vstávame unavení a vyčerpaní. Sú medzi nami aj takí, ktorí nedokážu za splnu zaspať vôbec.

 

Lepší spánok pri splne

Je vôbec možné ovplyvniť vplyv Mesiaca za splnu, aby sme sa dobre vyspali, boli pokojnejší a bolo nám lepšie? Nájde sa veľa tipov, ktoré nám môžu pomôcť, ak vás trápi citlivosť na Mesačné fázy, určite ich vyskúšajte. Ak ovládate dokonale umenie meditácie, s chuťou do toho a máte vyhrané. Nám ostatným zostávajú už len upokojujúce vône, bylinkové čaje, napríklad medovka, ľubovník alebo harmanček a relaxácia. Čo ale ešte určite pomôže, sú správne obliečky. Keď sa blíži spln, prezlečte vankúše a periny do čistých príjemných obliečok. V tejto dobe je obzvlášť nutné sa cítiť v posteli maximálne komfortne. Avšak pre poriadny spánok v splne je ešte dôležité, aby vaše obliečky boli mäkké, svetlé, tlmené, jednoducho upokojujúce. Vyhnite sa žiarivým jasným farbám a väčším výrazným vzorom. Inšpiráciu nájdete napríklad v nežných obliečkach z bavlny renforcé NEVADA alebo v šedých bavlnených obliečkach LIVIA.

15,70
31,90
14,90
31,90
Predĺžené bavlnené obliečky LIVIA - sivé
Rozmery • 140 x 220 cm
Predaj ukončený
-50%
19,10
38,50
Flanelové obliečky NEVADA
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-51%
24,70
49,90