Zverejnené 28. 2. 2023

Lapač snov pre kľudný spánok

Lapač vo vašej spálni zachytí zlé sny do svojej siete. S dotykom prvých slnečných paprskov budú zničené a už nikdy nebudú škodiť. Legendy pôvodných obyvateľov Ameriky sú s nami dodnes. Lapač snov podľa nich nielen zaženie nočné mory, ale taktiež prinesie do domova kľud, pohodu a dobrú energiu.

Kruh, sieť a pierka

 

Pôvod lapača snov siaha hlboko do dávnych časov a ďaleko cez more. Jeho vznik sa pripisuje severoamerickému kmeni Siouxů, ktorí sú ešte v súčasnosti tretím najväčším indiánskym etnikom. Základom lapača snov je kruh ktorý predstavuje cyklus života alebo nekonečnosť vesmíru. Kruh je vypletený sieťou, ktorá predstavuje pavučinu. Tá je tu preto, aby zachytila zlé sny, tie sa nedostali k spiacemu človeku. Škaredé sny v sieti ostanú len do úsvitu, kedy budú prvými slnečnými paprskami navždy zničené. Pierka po stranách naopak absorbujú krásne sny a dobré myšlienky a tie potom po ich hladkom povrchu ľahunko skĺznu do ľudskej mysle. K vzniku lapača snov s a viažu indiánske legendy.

 

Legenda prvá; šaman a múdry Iktomi

 

Šaman kmeňa Siouxov jedného pamätného dňa vystúpil na vysokú horu, aby tam rozjímal. Mal živý sen, v ktorom sa mu zjavil Iktomi, učiteľ múdrosti, ktorý na seba vzal podobu pavúka. Rozprával mu o cykle života, o dobrých a zlých silách ktoré ovplyvňujú ľudský život. Pri rozprávaní tkal z vŕbovej obruče, ozdobenej perím a korálkami sieť. Tú nakoniec daroval šamanovi a povedal mu, že tento dar jeho národ bude slúžiť storočia a pomáhať ľuďom k dosiahnutiu dobrých vecí a riadnemu životu bez trápenia a zla. Od tej doby vraj zdobil lapač snov domov každého Siouxa.

Legenda druhá; matka a plačúce dieťa

 

Siouxovia sa preslávili tým, že nadovšetko milovali svoje deti. Preto ich prianie a prosby sa týkali potrieb detí v núdzi, nikdy neboli odmietnuté. Vtedy žila indiánska matka, ktorej sa noc, čo noc nepodarilo utíšiť plačúce dieťatko. Rozhodla sa preto požiadať o pomoc múdru starenku, ktorú si vážil celý kmeň. Starenka dlho premýšľala, privolala na pomoc dobrých duchov, a nakoniec vzala prút, vyrobila z neho kruh. Ten potom pretkala travinami, pridala pierka, koráliky a darovala ho nešťastnej mamičke. Dieťa sa pod lapačom snov hneď ukľudnilo a spalo kľudným spánkom. Od tej doby tento talizman užívali celé ďalšie generácie Siouxov pre kľudný spánok a šťastný život svojich detí.

 

Rôzne podoby lapača snov

 

Či už veríte indiánskemu rozprávaniu alebo nie, lapač snov už bude navždy symbolom spokojného spánku, pohody a dobrej rodinnej energie. Aj keby to bola len povesť, ide o to, že jeho podoba je krásna a zvláštna a vyvoláva v človeku kľud a mier. Nemusí vám ani visieť nad posteľou, rovnako ako u iných symbolov bude stačiť aj iná forma. Napríklad jeho dokonalý obraz na obliečkach, vankúšoch či deke s baránkom. Nádherné motívy lapača snov u nás nájdete v rôznych prevedeniach. Napríklad na podklade čiernej oblohy plnej žiarivých hviezd alebo vznášajúcich sa nad temne modrou nočnou krajinou v 3D verzii.

Lapač snov vám skrátka prinesie domov radosť, či už to s ním je akákoľvek, už len preto, že ide o krásny a neobvyklý motív. A pokiaľ bude zdobiť vašu spálňu, určite vám prinesie aj krásne sny a tým škaredým možno vážne nedovolia vstúpiť. Aj keby to malo byť len na vás.

30,90
61,50
17,20
34,50
15,70
31,90
Mikroplyšové obliečky LAPAČ SNOV Exclusive - čierne
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-50%
34,00
67,90
14,90
29,90
42,90
85,90
Mikroplyšová deka LAPAČ SNOV s baránkom - čierna 200x220 cm
Rozmery • 200 x 220 cm
Predaj ukončený
-49%
43,50
85,90