Zverejnené 28. 3. 2023

Jin a jang, protiklady, ktoré bez seba nemôžu byť

Každý sa už niekedy stretol so znakom jin a jang, starobylým čínskym kruhom, esovitou čiarou rozdeleným na čiernu a bielu polovicu. Je symbolikou toho, že pre harmonický celok, musia byť vždy protiklady v rovnováhe. Čo môžete urobiť pre vyrovnávanie svojej osobnosti? Poradíme vám.

Svetlo a tma

 

Minimálne 3 500 rokov stará filozofia jinu a jangu sa vyvíjala veľmi dlho a je popísaná v mnohých dobových písomných záznamoch. Vychádza z toho, že sa celý vesmír skladá z vzájomne sa dopĺňajúcich síl svetla a tmy. Súvisí s pradávnou metódou sledovania pohybov slnka, mesiaca a hviezd a ovplyvnila mnoho smerov poňatia sveta. V Číne to bol napríklad taoizmus a konfucianizmus. Bola tiež základom pre techniky ázijských bojových umení, využívanie medicíny, vývoja vedy, metód politiky a samozrejme ovplyvnila aj spôsob každodenného ľudského správania.

 

Čiernobiely kruh

 

Každá z polovíc znaku jinu a jangu predstavuje odlišný pól. Čierna znamená jin a jedná sa o tzv. ženský princíp. Ten symbolizuje jemnosť, upokojenie, noc, z ročných častí jeseň a zimu a zo živlov vodu a zem. Pri bielej polovici, jang, sa jedná o mužský princíp. Ten znamená bojovnosť, aktivitu a deň. Z častí roka je to jar a leto, zo živlov oheň a vzduch. Obe časti sú úplne rovnako dôležité a to preto, aby tvorili celok. Bodka opačnej farby na každej polovici je tu preto, aby si človek uvedomil, že nič na svete nie je jednoznačné. Napríklad že tmu noci naruší svetlo hviezd a slnečný svit utlmí tieň.

 

Ste skôr jin alebo jang?

 

Jin (čierna polovica)

Ľudia s prevahou jinu sú viac spokojní so životom, sú premýšľaví, s obľubou často relaxujú až leňošia. V negatívnom zmysle môže výrazná jinová energia priniesť dlhodobé zaspávanie, pomalé reakcie, vyhýbanie sa povinnostiam, chýbajúcu motiváciu a prejedanie.

 

Jang (biela polovica)

Typ jang by sa dal charakterizovať ako neúnavný ambiciózny vorkoholik, ktorý má rád dobrodružstvo. Avšak na druhej strane sú tu negatíva, ako je sklon k násilnostiam a hnevu, neschopnosť uvoľniť sa a byť v pokoji, časté bolesti hlavy, nespavosť a frustrácia.

 

Smerujte k rovnováhe

 

Každý človek by sa mal udržiavať v čo najväčšej rovnováhe, nezáleží na tom, či ide o muža alebo ženu. Aj keď sa zdá, že svet teraz uprednostňuje aktívnych ľudí typu jang, nesnažte sa o to byť takí za každú cenu. Pre vaše šťastie, zdravie a dobrú psychiku je najdôležitejšie byť čo najviac vyrovnaný. Je samozrejmé, že nikdy nejde vnútorný stav dokonale zharmonizovať; niečo je človeku jednoducho dané do vienka. Avšak ak si sami uvedomíte, alebo vás upozorní okolie, že začínate byť napríklad viac jang alebo výrazne jin, skúste čo najskôr svoj organizmus nasmerovať k harmónii.

 

Ako to zvládnuť

 

K harmonizácii osobnosti sa dá dôjsť súborom opatrení, ktoré tvoria správne aktivity, jedlo a tiež prostredie.

 

Ako byť viac jang

 

Pokiaľ u vás výrazne prevláda jin, môžete ho korigovať tým, že budete jesť viac kuracie alebo jahňacie mäso, zo zeleniny vyberajte napríklad tekvicu, cuketu, patizón a veľa cibule aj cesnaku.

 

 

Choďte často tancovať, je to skvelá aktivita, ktorá naštartuje zmenu! Ale môžete aj behať, jazdiť na bicykli a skúsiť napríklad aj box.

Okolo seba by ste mali mať život; divokejšie farby aj vzory, jednoducho žiadnu nudu. Vyberte si také obliečky, ktoré sú tak výrazné, ako obliečky KARLA, obľúbené fialové bavlnené obliečky KAROLÍNA alebo 3D obliečky MARGARÉTA.

 

Ako byť viac jin

Pri prebytku jangu sa snažte konzumovať viac mliečnych výrobkov, predovšetkým mlieko a syry a surovú zeleninu. Čo sa týka mäsa, obmedzte všetko okrem rýb a hovädzieho.

Cvičte jogu, hrejte golf, choďte na dlhé prechádzky.

Obklopte sa upokojujúcimi jednoduchými vzormi a neutrálnymi tlmenejšími či tmavšími farbami. Do postele si kúpte napríklad biele bavlnené renforcé obliečky WILLOW, béžové bavlnené obliečky VENUŠE s drobnými kvietkami, alebo jednofarebné čierne mikrosaténové obliečky KLARISA.

 

 

Francúzske bavlnené obliečky KAROLÍNA - sivé
Rozmery • 200 x 220 cm
Predaj ukončený
-50%
34,00
68,00
16,30
32,90
Predĺžené bavlnené obliečky KAROLÍNA - fialové
Rozmery • 140 x 220 cm
Skladom
-50%
18,30
36,90
Bavlnené obliečky KAROLÍNA na dve postele - béžové
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-51%
27,90
56,50
Predĺžené bavlnené obliečky KARLA - oranžové/sivé
Rozmery • 140 x 220 cm
Skladom
-44%
19,10
34,00
Bavlnená obliečka na vankúš KAROLÍNA - 40 x 40 cm modrá
Rozmery • 2 x 40 x 40 cm
Skladom
-47%
5,20
9,90
Flanelové obliečky KARLA - lila/sivé
Rozmery • 140 x 200 cm
Vypredané
-51%
24,70
49,90
Flanelové obliečky KARLA - modré/sivé
Rozmery • 140 x 200 cm
Predaj ukončený
-53%
23,50
49,90