Zverejnené 29. 7. 2022

Sú vaše čerstvo vyprané obliečky po vytiahnutí z práčky nepríjemne cítiť? Poznáme možné dôvody

Niekedy sa to jednoducho stane. Periete obliečky a tešíte sa, že ho z práčky vytiahnete čistučké a voňavé, ale zrazu je všetko inak a do nosa vás udrie nepríjemný zápach. Ten väčšinou nezmizne ani po usušení obliečky na čerstvom vzduchu, tak skúsite prať znova, ale výsledok je rovnaký. To už je situácia, ktorá vás vykoľají či priamo naštve. Skúsme si s tým spoločne poradiť a zistiť, kde je dôvod.

Chyba v načasovaní?

 

Príčin zápachu môže byť mnoho. Niekedy je ale dobré začať hľadať problém u seba. Vaše obliečky môžu po vypratí zapáchať vtedy, keď zabudnete, že vaša práčka už dávno doprala a textil vyťahujete po dlhých hodinách, kedy čakal v uzavretom bubne bez prístupu vzduchu, zaparený a s nepríjemným odérom. Alebo sa napríklad niekde zdržíte, zaspíte a už je problém. Tu by malo stačiť, keď obliečky namočíte do roztoku s octom, poprípade prádlo vyperiete znovu na vyššiu teplotu, potom, čo práčku vyčistíte a vysušíte. Na budúce radšej naplánujte pranie s odloženým štartom alebo si nastavte budík.

 

Zlé dávkovanie, nesprávny prací prostriedok

 

Neverte tomu, že čím viac pracieho prášku, tým lepšie vyprané obliečky. Naopak, pri predávkovaní pracieho prostriedku, obzvlášť v tom prípade, kedy periete ekologicky s nízkou spotrebou vody, sa prášok nestačí vypláchnuť a ostáva v obliečkach i v pračke, kde začne po čase zapáchať. Používajte len vhodné pracie prostriedky, tie zlé môžu obliečky nielen poškodiť či zničiť, ale práve taktiež samé o sebe spôsobiť nepríjemný zápach, ktorý ani z pračky hneď tak nezmizne. Na to pozor obzvlášť vtedy, keď periete umelé materiály. Pre nápravu stavu zapnite v prázdnej práčke dlhý program s vysokou teplotou a pridajte kvalitný antibakteriálny prostriedok. Keď sa pračka naplní vodou zastavte program a počkajte aspoň hodinu. Potom čistenie dokončite.

 

Nepreplňujte pračku

 

Príčinou zápachu môže byť taktiež situácia, kedy sa u vás väčšinou zapína preplnená práčka. Pokiaľ k obliečkam na dve postele a plachtám pridáte ešte naviac horu uterákov, máte rázom o problém postarané. Pri preplnenej práčke sa nielenže prádlo dobre nevyperie, ale predovšetkým sa správne nevypláka a neprepláchne sa ani práčka. V zákutí práčky potom dlho ostávajú zbytky nečistôt, ktoré hnijú zapáchajú a vytvárajú živnú pôdu baktériám. Opravári a výrobcovia pračiek radia kontrolovať preplnenosť práčky rukou. Pokiaľ sa vaša ruka nad navŕšené prádlo pohodlne nevojde, radšej rozdeľte pôvodnú dávku na dve. Ušetríte si starosti.

 

Preventívne práčku čistite, vetrajte a občas vyvarte

 

Vaše obliečky asi nepotrebujete prať na vysoké teploty, vaša práčka to ale naopak ocení. Všetky jej súčasti, ako napríklad bubon, filtre, odpadné hadice aj tesnenia, uvítajú, keď ich útrobami čas od času pretečie ozaj horúca voda. Nemusí byť ale len čistá, rozhodne nič nepokazíte, keď do nej pridáte ocot, ktorý sa postará o plesne a zápach. Spustite práčku buď na prázdno alebo pridajte menší starý uterák. Túto procedúru opakujte aspoň raz mesačne.

Snažte sa tiež čo najčastejšie nechávať otvorený bubon práčky, pokiaľ možno ho vôbec úplne nezatvárajte, aby sa v pračke nedržalo vlhko a nevznikala živná pôda pre baktérie a mikróby spôsobujúce zápach. A pokiaľ je vaša kúpeľňa bez okien, skúste ešte naviac úplne nedovierať ani dvere miestnosti.

Pri čistení práčky nezabúdajte ani na zásobník na pracie prostriedky. Venujte mu čas a vezmite si na pomoc napríklad starú zubnú kefku.

 

Čas na odbornú pomoc

 

Pokiaľ ste si istí, že robíte všetko, ako sa má a vaše obliečky nemajú dôvod zapáchať, a aj tak je opak pravdou, je čas zavolať odborníka. Situácia môže byť zložitejšia, než sa zdá a to , čo spôsobuje nepríjemný čuchový vnem, môže byť ukryté niekde hlboko, tam, kam sa dostane len a len opravár pračiek.

Akonáhle bude vaša práčka opäť v poriadku, môžete už začať myslieť na oveľa príjemnejšie veci. Napríklad na to aké si vybrať nové obliečky , čo je na našom webe nielen číra radosť, ale tiež vsadenie na istotu. Či už v kvalite, ktorá je tu vysoká, ale aj v obrovskom výbere farieb a vzorov, ktoré zvolíte na mieru práve pre vašu spálňu.

 

19,10
36,20
15,70
31,90
Saténové obliečky GARDEN
Rozmery • 140 x 200 cm
Predaj ukončený
-49%
31,90
62,90
14,90
29,40
Flanelové obliečky KARLA - lila/sivé
Rozmery • 140 x 200 cm
Vypredané
-51%
24,70
49,90
Saténové obliečky KARLA - oranžové/sivé
Rozmery • 140 x 200 cm
Predaj ukončený
-49%
31,90
62,90
10,60
19,10