Zverejnené 5. 5. 2022

Bylinky na našom balkóne. Pár rád pre záhradkárov-začiatočníkov

Máte pocit, že na vašom balkóne, lodžii či terase niečo chýba? Skúste zasadiť bylinky, nebudete ľutovať. Čerstvé bylinky potešia oko, prevoňajú okolie, sú dobré pre zdravie a dokážu báječne dochutiť takmer každé jedlo. Aj keď práve nie ste vyhlásený svojim záhradníckym umením, vypestovať tieto krásne voňavé a svieže rastliny určite zvládnete! Poradíme vám ako na to.

Čerstvé, svieže a voňavé

Na pár byliniek, ktoré vás potešia, prevoňajú vaše okolie nepotrebujete veľký priestor. K ich vysadeniu postačí balkón alebo dokonca len okenný parapet. Môžete ich vypestovať kľudne i zo semienok, čo sa ale nemusí úplne podariť, alebo zvolíte variantu, a to zo sadeničiek, ktoré kúpite v záhradkárstve či na trhu. Potom už len stačí kvetináče, truhlík alebo drevená debnička s drenážnou vrstvou z kamienkov na dne (to proti ohnívaniu korienkov) a zeminou. A čo je hlavné, až s príchodom čerstvých byliniek dostanú pokrmy z vašej kuchyne tu pravú originálnu chuť.

Vyberte si správne bylinky

Aby všetko dopadlo čo najlepšie a bylinkám sa u vás darilo, záleží nielen na vašich skúsenostiach, ale taktiež na tom , na ktorú svetovú stranu je situovaný váš balkón. Je to totiž skoro ako s ľuďmi, niekto sa radšej celý deň slní, iný vyhľadáva tieň. Dôležité je aj to, koľko času ste ochotný venovať ich starostlivosti. Niektoré bylinky rastú skoro samé, iné sú náročnejšie. A pokiaľ ich zasadíte spoločne do debničky alebo truhlíku, pozor – v jednej nádobe budú spokojné len tie, ktoré majú rovnaké požiadavky na teplo a množstvo zálievky. Poradíme vám pár z tých byliniek, ktoré sa dajú zvládnuť najľahšie.

Bazalka

Táto jednoročná bylinka má krásnu vôňu a výbornú chuť, hodí sa do hromady jedál, ktorým dodá svoj stredomorský šmrnc. Napríklad do cestovín, šalátov a dokonca aj do fazúľ. Miluje polotieň, zvládne dobre aj slniečko, ale neznáša prievan, pred ktorým je potrebné ju chrániť. Zalievajte ju pravidelne, ale dajte pozor na listy, priamy kontakt s vodou im nesvedčí. Bazalka má veľa liečivých vlastností. Je dobrá napríklad proti nadúvaniu kŕčom, ako kloktadlo pri kašli, proti migrénam, nespavosti, a dokonca sa hovorí že pôsobí jako afrodiziakum.

Rozmarín

Kríček, ktorý u vás doma v teple na okne prečká zimu, zo všetkého najviac miluje slnko. Neznáša premokrenie, takže zalievajte len veľmi opatrne. Budete ho musieť pravidelne zastrihovať, aby nezdrevnatel. Dodá skvelú chuť plnkám, šalátom i rybám, je vynikajúci so zverinou či baraním mäsom. Pomáha pri kožných chorobách, je dobrý proti lupinám i depresiám. A keď dáte pár vetvičiek rozmarínu do skrine, ochránite textil proti molom v šatníku.

Oregano (pamajorán obyčajný)

Najlepšie sa mu bude dariť na priamom slnku, zalievať sa musí len veľmi málo. Táto bezproblémová trvalka rýchlo rastie do výšky, niekedy môže dosiahnuť až 90 cm. Je vynikajúca napríklad na pizzu, do omáčok, zeleniny, mäsa aj raviol alebo lasagní a spoločne s bazalkou vytvoria v kuchyni skvelý tím. Má protizápalové účinky, pomáha pri odkašlávaní a proti kŕčom brucha. Pokiaľ si odvar z oregana dáte do kúpeľa, budete svieži ako rybičky!

Tymian

Silno aromatická trvalka vám svojimi zelenými lístkami bude robiť radosť celý rok. Tymian miluje priame slnko, má rád sucho, takže zalievame len skutočne málo. Musí sa striekať, aby nezdrevnatel a nie je rád v jednom truhlíku spoločne s ďalšími bylinkami, Výrazná chuť tymianu ladí pri príprave kuraciny, mletého mäsa, zveriny, ale tiež v krémových omáčkach, plnkách, paštétach či v bylinkovom masle. Bude sa Vám hodiť pri suchom kašli, zápale či nadúvaní a urýchľuje hojenie rán.

 

Pažítka

Je to známa trvalka, ktorej nevadí slniečko, ale bude rásť aj v polotieni. Ma rada vzdušné prostredie a hodí sa aj na severné balkóny. Hneď ako začne kvitnúť, kvety odstráňte, inak pažítka stratí silu. Zalievajte častejšie, malým množstvom vody. Je skvelá napríklad na chlieb s maslom, do polievky do šalátov, nátierok, zemiakovej kaše, vajíčkových a hubových jedál. Ma antiseptické účinky, pôsobí dobře proti baktériím. Jej listy sú zásobárnou vitamínu C a minerálnych látok.

Prevoňané zelené večery

S vôňou byliniek a napríklad i pohárom vína sa vám na balkóne budú príjemne tráviť všetky jarné večery. A keď pôjdete spať, napríklad do postele oblečenej bavlnenými obliečkami IVANKA s lístkami, ktoré vám pripomenú vaše bylinky, alebo priamo bylinkovo zeleným bavlnenými renforcé obliečkami EVITA EXCLUSIVE, môžete si so sebou vziať i vetvičku rozmarínu pre prevoňanie spálne a pre váš kľudný spánok.  

 

 

34,00
68,50
Bavlnené Renforcé obliečky EVITA na dve lôžka - béžové
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-61%  • 
26,90
68,50
Bavlnené Renforcé obliečky EVITA na dve lôžka - letné zelené
Rozmery • 140 x 200 cm
Predaj ukončený
-50%
34,00
68,50
Bavlnené obliečky IVANKA na dve postele - zelené
Rozmery • 140 x 200 cm
Skladom
-51%
27,70
56,90