Zverejnené 15. 12. 2022

Chutné vianočné pečivo, to je niekedy veda. Ako na to, aby ste sa vyhli chybám pri pečení?

Ako každý rok, touto dobou nastáva teraz ten správny čas na pečenie vianočných cukroviniek. Každý chce, aby práve tie jeho boli najchutnejšie a najkrajšie, ale napriek tomu sa niekedy stane, že sa niečo nepodarí. Máme pre vás pár rád, ako zariadiť, aby vaše pečivo bolo presne také, aké si prajete a ohromilo rodinu i priateľov.

Sladké dobroty pre radosť celej rodiny

 

Väčšina gazdiniek doma uchováva medzi rôznymi rodinnými receptami aj návody na to najlepšie pečivo na vianočný stôl. Ak sa vám podarí dodržať tradíciu a upiecť všetko tak, ako to vedeli vaše mamičky a babičky, za odmenu vás vrátia všetky vône i chute do detstva. Ale aj keď preferujete modernejšie recepty na pečivo, ak sa zadarí a všetkým zachutí, môžete založiť novú tradíciu. Ide len o to, dať si pozor na pár vecí a potom už nič nebráni tomu, aby ste za svoje dobroty zberali poklony a uznania. Stačí len mať pripravené všetky ingrediencie, hromadu kvalitných kuchynských utierok a chuť dať sa do pečenia.

Vyhnite sa zbytočným chybám

 

Samozrejme, že všetci chcú, aby bol výsledok ich práce dokonalý. V tom prípade sa treba vyhnúť zbytočným chybičkám, ktoré vám môžu pokaziť radosť z úspechu. Dodržujte nielen správnu gramáž, ale aj postup prípravy a teplotu rúry. Improvizácia sa vám môže vypomstiť. Máme tu pre vás zopár dobrých rád, na čo si dať pozor.

 

Pár vychytávok na prípravu cukroviniek

 

Múku by ste mali vždy pridávať do cesta preosiatu a zároveň rozmiešanú s práškom do pečiva, prípadne aj kakaom. Preosiata múka urobí cesto nadýchanejšie a kakao aj prášok sa rovnomerne prepoja s ostatnými ingredienciami.

Kúsky orechov alebo kandizovaného či sušeného ovocia pred pridávaním do cesta obaľte v múke. Inak hrozí, že pri pečení klesnú na dno.

Zrazil sa vám krém? Nevadí, dá sa zachrániť. Nechajte ho vychladnúť, potom ho rozdeľte na polovicu, jednu z nich zahrejte, potom znova všetko vyšľahajte.

Linecké pečivo je jedným z najobľúbenejších druhov. Než začnete chystať cesto, určite si pripravte vopred na kuchynskú linku všetky suroviny, aby získali izbovú teplotu. Potom sa cesto nebude pri váľaní trhať. Pre krehkosť cukroviniek nepoužívajte celé vajcia, ale iba žĺtky. Hotové cesto potom dajte vychladnúť do chladničky a na rozvaľkanie si ho vyberajte po častiach. Nebude sa tak lepiť na valček a nebude treba ho toľko podsypávať múkou.

 

Labky, pracny, medvedie labky, je jedno, ako ich nazývate, hlavne, že všetkým práve váš recept chutí. Ich jemné cesto obsahuje veľa orechov a kvalitného kakaa a plní sa do vymastených formičiek. Aby sa z nich po upečení dali dobre vyklopiť, dbajte na to, aby bol tuk vo formičkách poriadne stuhnutý. Najlepšie urobíte, keď si vopred formy vymažete a dáte ich na chvíľu do chladničky. Vyhnete sa tak rozlámaným kúskom.

 

Vanilkové rožteky musia byť vláčne. Aby tomu tak bolo, upečené ich uložte na studené a trochu vlhké miesto, napríklad na balkón do papierovej krabice. Mali by totiž natiahnuť zo vzduchu vlhkosť, ktorú stratili pri pečení. A ak pečiete na poslednú chvíľu, po vychladnutí ich na deň dajte zabalené do utierky zmraziť.

Snehové pusinky musia máličko chrumnúť a vo vnútri byť jemné a vláčne. Na to stačí, keď pri šľahaní bielkov pridáte lyžicu nahriateho medu.

 

Pre sladkú atmosféru voňavých Vianoc

 

Bez stola, na ktorom budú nádherne vyrovnané a vami vlastnoručne upečené cukrovinky, by neboli Vianoce Vianocami. Keď ešte vyberiete niektorý z obrusov alebo behúňov na stôl, ktoré nájdete v našom e-shope, určite neurobíte chybu a voňavá vianočná atmosféra bude dokonalá. Potom už sa len môžete pohodlne usadiť a so spokojným úsmevom počúvať chválu ostatných.

 

Tak nech sa vám tento rok všetko vydarí!

 

6,40
12,80
5,90
11,80
6,40
12,80
6,40
12,30
Kuchynské utierky PAVEL 3ks - tmavo modré 40x60 cm
Rozmery • 40 x 60 cm
Skladom
-50%
5,10
10,20