Zverejnené 30. 5. 2023

Ako prať a starať sa o uteráky

8 tipov, ako prať a starať sa o uteráky a osušky

 

Ako darček ste dostali krásne uteráky a chcete ich mať stále rovnako nadýchané. Keď sa utierate do svojich dlhoročných uterákov a osušiek, pripomína vám to skôr pohladenie strúhadlom. Niektoré sa vám po okrajoch zmrskli na polovicu. Niečo podobné už nechcete pri novej sade uterákov dopustiť. Pozrite sa na naše tipy, ako prať uteráky osušky.

 

Na prvý pohľad nie je pranie žiadna veda. Dáte uteráky do práčky, nastavíte 40 ° C, nasypete prášok a za hodinu a pol máte hotovo. S takto zjednodušeným postupom osušky aj uteráky čoskoro zaradíte do zbierky ostatných opraných, tvrdých a neobľúbených výrobkov. Stačí niekoľko drobností, ktoré vám z uterákov urobia maznáčika.

 

Ako prať uteráky a osušky

Riaďte sa odporúčaním výrobcov. Tým zaistíte ideálnu životnosť svojho kúpeľňového textilu. Nič nepokazíte praním uterákov a osušiek na 40 °C. Maximum by malo byť 60 °C. Pri takto vysokej teplote sa ničí väčšina baktérií a plesní.

 

Čo možno prať pri 90 °C? Na štítkoch uterákov sa s takto vysokou teplotou stretnete len výnimočne. Použiť ju môžete pri čisto bavlnených výrobkoch na zničenie všetkých vírusov a baktérií.

 

Ako prať uteráky, aby vám vydržali

  • Perte len sady uterákov podobných farieb. Uteráky pohlcujú farby z ostatného oblečenia. Ich triedením sa vyvarujete odtieňov sivej na svojom kúpeľňovom textile.
  • Perte uteráky oddelene od ostatného práda. Gombíky a suché zipsy môžu z uterákov vyťahať nitky.
  • Nepreplňujte práčku. Uteráky potrebujú na pranie priestor. Napchatá práčka tvorí na uterákoch žmolky. Zle naplnená práčka môže končiť telefonátom do servisu. Froté uteráky sú veľmi nasiakavé. Výsledná vysoká hmotnosť robí problémy pri odstreďovaní.
  • Zabudnite na žehlenie. Žehlením sa vlákna podplácajú a obmedzuje sa ich savosť.
  • Na uteráky nepoužívajte aviváž. Hoci sú uteráky s avivážou v danej chvíli mäkšie, vlákna uterákov sa obalia a naruší sa ich savosť.
  • Nepreháňajte to s množstvom pracieho prášku. V uterákoch sa zbytočne usadzuje a tie sú potom tvrdé.
  • Dajte šancu sušičke. Sušička uteráky našuchorí. Dávajte si pozor na presušenie. Príliš vysoká teplota vlákna poškodzuje a uteráky sa zrazia.
  • Uteráky pred sušením pretrepte. Našuchoríte tým aj slučky vlákien.

 

Pomerne častá je otázka, ako sa perie rýchloschnúci uterák alebo plážová osuška. Jediné obmedzenie je v teplote prania. Tá by mala byť pri rýchloschnúcich materiáloch maximálne 40 °C. Ďalej pre nich platia úplne rovnaké pravidlá ako napr. pre froté uteráky.

 

Ako prať uteráky, aby voňali

Voňavé uteráky sú jednoducho sen. Ako na to, keď aviváž nepatrí medzi vhodné prostriedky na pranie uterákov? Kvapnite do vypranej bielizne niekoľko kvapiek éterického oleja. Zásadné v boji proti zápachu je ale dostatočné vysušenie uterákov. Materiály ako froté sú veľmi nasiakavé a pri nedostatočnom vysušení sa nevyhnete zápachu a plesni.

 

Ako prať nové uteráky

Všetky nové uteráky pred prvým použitím vyperte. Jedno opranie je minimum pre dostatočnú hygienu. Ideálne je troje pranie. Uteráky sú z výroby napustené farbivami a chemickými látkami. Často sú obohatené aj zmäkčovadlami, ktoré podporujú hebkosť v čase predaja, ale zároveň obmedzujú savosť. Bavlnené vlákna uteráka sa prvým praním ustália a vlákna majú dlhšiu životnosť.

 

Prečo tvrdnú uteráky

Tvrdých uterákov môžete dosiahnuť mnohými spôsobmi. Zlé sušenie je najčastejšia z nich. Nie všetci majú sušičku, v ktorej by uterák alebo osuška získali mäkkosť. Podobný efekt má sušenie vonku na vzduchu v miernom vetríku. Naopak sušenie na prudkom slnku vedie k vyblednutiu farieb a končí uteráky nepríjemnými na dotyk. Vyhnite sa aj sušeniu na kúrení. Ďalšou chybou je ich žehlenie.

 

Uteráky tvrdnú vďaka vodnému kameňu, ktorý je obsiahnutý vo vode. Na tento problém pomáha biely ocot. Kedy pridať ocot do práčky? Na zmäkčenie sa dáva miesto aviváže, alebo môžete bielizeň pred praním do octovej vody namočiť. Ocot je pre pranie úplne bezpečný. Pokojne ho dajte aj na osušku pre bábätko. Okrem zmäkčenia odstráni zadubenosť a škvrny. Ocot doprajte práčke raz za pol roka pri praní naprázdno. Vyčistíte ju.

 

Pranie je v starostlivosti o uteráky dôležité. Nemenej podstatný je aj materiál, z ktorého sú vyrobené. Mäkké uteráky tak začínajú už ich kúpou. Pozrite sa na náš článok, ako vybrať uterák a osušku. Dozviete sa o význame gramáže aj materiálu na vlastnosti uteráka.